14 квіт. 2015 12:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

80

0

Заощадження «під матрацом» надійніші? У шести вінничан зникли гроші, які вони зберігали в банківських ящиках

Заощадження «під матрацом» надійніші? У шести вінничан зникли гроші, які вони зберігали в банківських ящиках

 У шести вінничан зникли гроші, які вони зберігали в банківських скриньках


Заощадження «під матрацом» надійніші? У шести вінничан зникли гроші, які вони зберігали в банківських ящиках

 Донедавна, більшість вінничан вважали чи не надійнішим способом збереження заощаджень та цінностей – банківські сейфи. Здавалося б, надійно і зручно, можна прийти в будь-який момент і за потребою забрати свої гроші, та й охорона в банку надійна, на відміну від помешкань. Але не так все просто. У березні шестеро вінничан подали до правоохоронних органів заяви про зникнення з їх скриньок у банку «Хрещатик» цінностей. Постраждалі говорять про сотні тисяч доларів. Але банкіри відшкодовувати втрати поки що не збираються, адже в договорах не вказується сума заощаджень, та й камер спостережень у сховищі немає.

Як розповів один з постраждалих - клієнт банку «Хрещатик»,  Володимир, кошти він вирішив зберігати у банківських ящиках, час від часу приходив та перевіряв скриньки, але у березні його сейф виявився порожнім .

«В кінці березня у мене закінчувався термін оренди. Мені з банку зателефонували і сказали, що потрібно продовжити термін оренди ящика. Я прийшов, побачив, що грошей немає, при чому у присутності директора філіалу… Коли я відкрив свій пустий ящик і запитав: «Що будемо робити?». Сказали: «Ну ви ж бачите, там нічого не зламано». Я питаю: «А гроші де?». Вона каже: «А ми за гроші не відповідаємо».

Я подивився в договір, там написано, що банк відповідає за охорону і цілісність банківського ящика. Яким чином здійснювалася ця охорона, якщо вкрадені великі кошти, вони відповідати не хочуть? Кажуть просто, що нічого повертати не будуть», - розповів Володимир.

Володимир говорить що директор філіалу знала про випадки зникнення коштів з банківських скриньок у їх відділенні, але не попередила клієнтів.

«Зараз, наскільки я знаю, людей 7-8 постраждали. Точної суми сказати ніхто не може, але вже сотні тисяч доларів», - каже Володимир.

За словами постраждалого, наразі проходять слідчі дії, далі він планує готувати позов до суду, заявляти у прокуратуру та звертатись по допомогу до депутатів.

Заощадження «під матрацом» надійніші? У шести вінничан зникли гроші, які вони зберігали в банківських ящиках

Заощадження «під матрацом» надійніші? У шести вінничан зникли гроші, які вони зберігали в банківських ящиках - фото 2

Перший заступник начальника УМВС у Вінницькій області Юрій Педос підтвердив, що до правоохоронних органів 6 громадян подали заяви про те, що в них невідомі особи вчинили крадіжку з ящиків банка, де вони зберігали свої кошти.

«До єдиного реєстру досудових розслідувань внесена інформація за статтею 185 частиною 3 ККУ. Проводиться розслідування. Ці провадження об’єднанні. Створена група слідчих за участю слідчих слідчого управління, призначено ряд експертиз. Сподіваємося, що найближчим часом ми зможемо розкрити цей злочин. Заявники кажуть, що ящики були не зламані, а відкриті ключем, але я не хотів би розказувати таємниці слідства до його розкриття», - зазначив Ю. Педос.

Директор вінницького регіонального відділення банку «Хрещатик» Андрій Педоренко говорить, що банк допомагає слідству і зацікавлений встановити причину випадку та знайти винних.

«Правоохоронні органи взяли на експертизу дверці ящиків. Тому говорити про якісь висновки не можемо», - зазначив банкір. Але щодо відшкодування втрат постраждалим, то за словами А. Педоренка, відповідно до договору, банк не робив опису і не може стверджувати, що саме зберігалося у індивідуальному ящику клієнта.

Заощадження «під матрацом» надійніші? У шести вінничан зникли гроші, які вони зберігали в банківських ящиках - фото 3

Юристи кажуть, що довести, скільки грошей було неможливо.

«Це неможливо на сьогодні зробити, адже банк не робить жодного опису цінностей, які зберігаються в даних ящиках. Це прописано в договорі. Банк несе відповідальність тільки за цілісність даного боксу. В даному випадку особі необхідно звернутися в правоохоронні органи, які, відкривши провадження по даній заяві, зможуть провести якісь слідчі дії, встановити чи було несанкціоноване проникнення в даний ящик.

У судовій практиці були випадки, коли особи зверталися до суду щодо відшкодування завданий збитків. Суди натикаються на те, що неможливо встановити, що знаходилося в ящиках. Відшкодовують лише шкоду, яка стосувалася ненадання якісних послуг. Тобто по захисту прав споживачів – це відшкодування якоїсь моральної шкоди, - прокоментував юрист Роман Корченюк.

ВИННИЦА.info