2 груд. 2015 12:10

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

85

0

Заручники. У Вінниці діти, лікуючись від раку, отримують в додачу гепатит С

Заручники. У Вінниці діти, лікуючись від раку, отримують в додачу гепатит С

 У Вінниці онкохворих дітей заражають гепатитом С


Заручники. У Вінниці діти, лікуючись від раку, отримують в додачу гепатит С

 У Вінниці сплили на поверхню жахливі історії з онкохворими дітками - їх заражають гепатитом С. І відбувається це по-різному: під час оперування з видалення пухлин або внаслідок життєво необхідного переливання крові. Як таке можливо? Відповідь на питаннями ми шукали у волонтерів, котрі виявили такі факти і кинулися на допомогу малюкам та їх батькам.

Керівник Всеукраїнського фонду допомоги онкохворим Валентина Маркевич розповіла, що офіційно заявили про свою проблему лише 9 батьків, хоча виявили гепатит С і значно більшої кількості дітей. Батьки дев’яти діток надали волонтерам результати аналізів до і після лікування в дитячій обласній лікарні. У виписках з’явився новий діагноз – «гепатит С».

«Ситуація вкрай важка. Насправді таких дітей набагато більше. Батьки просто бояться про це говорити. Хто винен? Тут замкнуте коло. Служба переливання крові має контролювати перевірку крові, або, як мінімум, повідомляти батьків, що вони можуть зробити це за додаткові кошти (500 гривень).

Бувають випадки, коли кров потрібно переливати негайно. Батьки кажуть, що тоді їм в лікарні мало не прямим текстом говорили: «Ми вам кров терміново переллємо кров, але заразимо гепатитом С», - зазначає пані Валентина.

Чому більшість батьків мовчать?

Лікування раку надзвичайно дороге. Держава допомагає хворим лише на 30%, все інше – з кишені батьків. Тому лікарня має безпосередній вплив на маленьких пацієнтів. Деякі препарати діти отримують безкоштовно, отож заяви про халатність медиків можуть коштувати життя. Або, в кращому випадку, кількох тисяч на ліки з власного гаманця. До слова, один день лікування «коштує» 1-6 тисяч гривень.

Волонтер Наталя намагається зібрати якомога більшу кількість підписів батьків, кого торкнулася жорстокість і безвідповідальність медиків. Проте вдається їй це нелегко.

«Зараз у мене є лише три підписи і що далі робити – не знаю. В онкологічне відділення мене вже не пускають, а батьків залякують. Мене просто ненавидить заввідділу онкогематологічного відділення Леонід Остапенко і старша медсестра.

Для прикладу, сьогодні батьки говорять: так, ми підпишемо, завтра – навідріз відмовляються…», - розповідає Наталя.

Вилікувати гепатит малечі можна лише за кордоном за великі кошти. Але тут виникає нова проблема. В епікризі пацієнта вінницькі лікарі пишуть «гепатит токсичний», тобто, набутий через «хімію». Коли ж малеча все-таки знаходить можливість врятувати життя в іншій країні, перед медиками викривається правда. Аналізи показують гепатит С, що «відкидає» лікування раку на тижні, місяці…

Виходить замкнене коло: лікарня звинувачує центр переливання крові, а там просто розводять руками, бо «це не їх компетенція». Маленькі дітки потерпають від халатності медиків, але їх батьки мовчать, бо життя дітей залежить від лікарів. Що далі?

Волонтери запевняють: просто так цю справу не залишать. Дитячій обласній обіцяють перевірки і судові позови.

Редакція ВИННИЦА.info опублікує історію батька, який втратив свою 4-річну донечку через халатність медиків дитячої обласної лікарні. Це єдина людина, яка погодилась розповісти про лікування дитини, бо, на жаль втрачати йому вже немає кого…

ВИННИЦА.info