11 трав. 2016 15:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Політика
0

51

0

Заступник Генпрокурора, звільнений Шокіним, приїхав у Вінницю. Що Сакварелідзе розповідав студентам педінституту

Заступник Генпрокурора, звільнений Шокіним, приїхав у Вінницю. Що Сакварелідзе розповідав студентам педінституту

Екс-заступник Генпрокурора приїхав у Вінницю. Що Сакварелідзе розповідав студентам 


Заступник Генпрокурора, звільнений Шокіним, приїхав у Вінницю. Що Сакварелідзе розповідав студентам педінституту

 11 травня екс-заступник Генерального прокурора України та колишній прокурор Одеської області Давид Сакварелідзе приїхав до Вінниці на зустріч зі студентами Вінницького педагогічного університету. В аудиторії зібрали студентів різних курсів та факультетів. Після 40-хвилинного очікування на «лектора», грузинський реформатор почав свій виступ із запитань: що заважає Україні стати успішною, чому в країні немає політичної волі і як Україну вивести на гідний рівень. Колишній прокурор свою «лекцію» розпочав з прикладу розвитку інших країн – Туреччини, Сінгапуру та супроводжував її малюнками на дошці. Сакварелідзе розказував студентам, на прикладі роботи прокуратури, як можна побороти в Україні корупційні схеми та кілька раз повертався до основної проблеми – відсутність ідеології у «верхівці», серед управлінців країною. За його переконанням, основна причина всіх проблем в країні – відсутність жорсткого покарання за корупцію і не доведення справ по корупційних схемах до виходу на високопосадовців, які ці схеми організовують.

Щодо майбутнього керівника Генпрокуратури, то Давид Сакварелідзе, переконаний, що це не обов’язково повинен бути юрист, це повинен бути менеджер. Але сьогодні є загроза, що Україна може отримати не одного Генпрокурора, на якого покладали всю відповідальність, а 19 «Генпрокурорів». І це стане завдяки створенню Ради прокурорів та комісії. Тому, за словами Сакварелідзе, в Генпрокуратурі поспішають створити Раду прокурорів, «обрати туди лояльних людей типу Шокіна, щоб вони там сиділи, і продовжували в своєму дусі, тільки маскуючись європейськими законами».

При спілкуванні зі студентами він кілька разів говорив, що не хоче переводити тему в «політичну площину», але, попри це, наводив приклад успішного розвитку Грузії, під час президентства Міхаела Саакашвілі і заявляв про відсутність в країні ідеології.

Після лекції зі студентами Давид Сакварелідзе відповів на питання журналістів, яких звичайно цікавила мета його візиту до Вінниці, хто є організатором його візиту, за рахунок чого живе в Україні звільнений з прокуратури грузин.

- Україна відома не промисловістю і не ресурсами, а своїми людьми, тому дуже важливо комунікувати з молоддю. Це неоцінимий ресурс України молоддю. Вони були поштовхом для Майдану і найбільшої антикорупційної революції в Україні за останні 10 років. Мій обов’язок їм пояснити правильну ідеологію правоохоронного сектору і взагалі держави. Як повинні бути вибудувані системи і як вони повинні розвиватись для того, щоб ми не допускали одних і тих же помилок. Тому що вони скоро стануть спеціалістами і не хотілось би, щоб їх штампували і псували, через те що сьогодні немає правильної ідеології і розуміння того, куди повинна рухатись Україна. Я маю на увазі, політичної еліти. Я хочу довести, що молодь сама все може змінити і що все в їх руках.

- Які вузи ще відвідаєте, і чому у Вінниці приїхали в педуніверситет?

- Ми сьогодні у всіх містах, в регіонах, де є університети, де студенти виявляють бажання з нами зустрітись. Ми всіх їх об’їздимо. Збираємось поїхати в Харків, Чернівці, Львів, обійдемо всі університети Києва. Ми будемо ще на наших платформах інших зустрічатись.

- Ви говорите «Ми». «Ми», це хто, політична партія?

- Це «ми» - наша група однодумців. Поки політичної партії немає, є група активних людей, які об’єднались в одну платформу, вона знаходиться в Києві на Музейному провулку, 4-а, де ми звичайно збираємось, комунікуємо один з одним, об’єднуємось в правильні громадянські платформи. Нічого не виключено. Я не агітую за політичну партію в університетах. Я агітую за правильний розвиток Української держави, і впевнений що у вільний час можу цим займатись.

- Хто входить до Вашої групи?

- Інна Грищенко, Андрій Боровик, Марина Цапук, Тарас Безрукий – це ті люди, яких повинна знати Україна. Це люди, які працювали, проходили через конкурс в Генпрокуратуру, їх не звільнили, вони самі пішли. В нас є люди з різних сфер – є економіка, не урядовий сектор, є люди з приватних організацій, які прийшли нас підтримати. Це українці, які бачать, куди котиться країна. Ми сьогодні говорили про економічні показники і розподіл ВВП на душу населення. Я всіх попросив зайти в «Гугл» і подивитись не лише Сінгапур, а й Білорусь і Нігерію, Україна серед всіх має найнижчий показник і це трагедія, нам потрібно об’єднуватись і швидко це зламати.

- Де ви живете в Україні?

- Я живу в Києві.

- В Одесі буваєте?

- В Одесі вже не буваю. Там де я працював, зібрав речі після мого звільнення і переїхав в Київ.

- Ви прийшли в Україну разом з Саакашвілі.

- Я прийшов ще до Міхеіла в Україну. Міхаіл потім пізніше переїхав. Він мене попросив на початку після Майдану, коли я був депутатом Грузії, приїхати і відкрити наш офіс по реформах і розвитку, зібрати всіх фахівців, які вже були розкидані по всьому світу в різних проектах. Цим я займався після Майдану. Після цього, ми вже якось стали частиною українського суспільства і держави.

- Ви зараз підтримуєте контакт із зарубіжними експертами?

- Звичайно. Краще всіх, як просувати і розвивати Україну, знають самі українці. Нам не потрібні ні експерти, ні гранти, ні фінансова допомога, ми все чудово знаємо. В країні є гроші, їх просто потрібно направити в правильне русло і не дати їх красти. Це головне, що потрібно сьогодні Україні. У нас вистачає інтелектуалів, європейської освіти і мотивованих людей, які хочуть ламати ці системи і схеми…

- Як має виглядати ця «ломка»?

- У великих державах політичні системи, зазвичай, ламають політичні лідери. Політичного лідера не може примусити одного із заступників Генпрокурора стати загальнонаціональним лідером, епохальним політиком і зробити прорив в радикальних реформах. Ми менеджери, яких найняли щоб для певного часу, не зійшлись наші ментальні і моральні цінності з тими людьми, які очолювали заклади, де ми працювали. Ми громадяни України. Нам ніхто не забороняв громадську та політичну діяльність.

- Після того як Ви зустріли непорозуміння в прокуратурі та українського суспільства, адже деяких наших грузинських друзів критикують, і Ви говорите, що в нас є свої розумні люди, не було бажання махнути на все рукою і повернутись в Грузію?

- Ні. Це можна сказати, здоровий азарт і амбіція довести, що в цій країні, в цей момент можна здійснити кардинальний прорив.

- Ви бачите зараз політичну силу, яка здатна втілити правильну ідеологію?

- Звичайно. Її можна дуже швидко створити. І результати будуть видні дуже швидко.

- В Україні на громадській діяльності грошей не заробиш. За рахунок чого Ви живете?

- Мені допомагають друзі. В мене в Грузії родина, нерухомість. Я жив за рахунок цієї нерухомості, це не секрет. Я збираюсь обговорювати деякі пропозиції від міжнародних організацій і донорів, щоб працювати в якості експерта. Я там зароблю набагато більше, ніж зарплата в прокуратурі. Поки що так.

- Ви коли були заступником прокурора Одеської області, взяли в свої заступники вінничан. Вони з Вами в команді?

- Вони до цих пір працюють там. Вони хороші і поряд очні хлопці, я ними пишаюсь. І пишаюсь Вінницею, що в системі працюють такі порядні люди. Я не хочу говорити, що їм можуть створити проблеми. Я хотів би, щоб і далі вони залишились і продовжили роботу. Одеська прокуратура за 5 місяців показала «номер один» по всіх прокуратурах по боротьбі з корупцією. Ми показали справи, які заділи політичну еліту не лише в Одесі, а й в Києві. Це закінчилось моїм звільненням. Але ми довели, що навіть при такому розкладі можна створити контраст. На прикладі Вінницької мерії і муніципалітету була можливість довести, що навіть при Януковичу можна було створити сучасні системи адмінпослуг і сучасної роботи мерії. Так же, аналогічно, можна зробити в прокуратурі.

- В педінститут Вас покликали студенти чи адміністрація?

- І ті і інші.

Заступник Генпрокурора, звільнений Шокіним, приїхав у Вінницю. Що Сакварелідзе розповідав студентам педінституту

Заступник Генпрокурора, звільнений Шокіним, приїхав у Вінницю. Що Сакварелідзе розповідав студентам педінституту - фото 2

Заступник Генпрокурора, звільнений Шокіним, приїхав у Вінницю. Що Сакварелідзе розповідав студентам педінституту - фото 3

Заступник Генпрокурора, звільнений Шокіним, приїхав у Вінницю. Що Сакварелідзе розповідав студентам педінституту - фото 4

Заступник Генпрокурора, звільнений Шокіним, приїхав у Вінницю. Що Сакварелідзе розповідав студентам педінституту - фото 5

Заступник Генпрокурора, звільнений Шокіним, приїхав у Вінницю. Що Сакварелідзе розповідав студентам педінституту - фото 6

Довідка.

Давид Сакварелідзе - представник реформаторської команди президента Саакашвілі.

11 лютого 2015 року Сакварелідзе отримав українське громадянство. У лютому 2015 року був призначений заступником генерального прокурора Віктора Шокіна. У сферу його відповідальності увійшли кадрова політика, питання, пов'язані з євроінтеграцією, а також реформування органів Генеральної прокуратури . На літо 2015 року його щомісячна зарплата, за його власним твердженням, становила близько 6 тисяч гривень (менше $ 250).

16 вересня 2015 Давид Сакварелідзе був призначений на посаду прокурора Одеської області. Давид Сакварелідзе - єдиний заступник генерального прокурора України, який є одночасно обласним прокурором.

29 березня 2016 року в день своєї відставки генеральний прокурор України Віктор Шокін звільнив заступника генпрокурора - прокурора Одеської області Давида Сакварелідзе. Також своїм наказом від 29 березня Шокін привернув до дисциплінарної відповідальності Сакварелідзе за грубе порушення правил прокурорської етики, втручання в службову діяльність іншого прокурора, вчинення проступку, який ганьбить працівника прокуратури, невиконання та неналежне виконання службових обов'язків. 30 березня Генеральна прокуратура України викликала на допит колишнього заступника генпрокурора - прокурора Одеської області Давида Сакварелідзе.

ВИННИЦА.info

title

title