24 лют. 2016 17:08

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

55

0

Заступник голови суду вступив в дебати з експертами через «довіру вінничан» до судів

Заступник голови суду вступив в дебати з експертами через «довіру вінничан» до судів

 Лише 0,8% вінничан повністю довіряють судам 


Заступник голови суду вступив в дебати з експертами через «довіру вінничан» до судів

 2 лютого Верховна Рада в першому читанні схвалила проект змін до Конституції щодо правосуддя. Передбачається що суддів призначатимуть тільки за конкурсом, і відразу безстроково. Проектом змін передбачено і підстави звільнення суддів – грубе чи систематичне нехтування обов’язками, не підтвердження законності джерел походження майна. До набрання чинності змін до Конституції всі судді повинні пройти атестацію на відповідність займаній посаді. Запропоновані зміни, звичайно ж багатьом суддям не подобаються.

Про це сьогодні, 24 лютого, у Вінниці говорили представники Центру політико-правових реформ.

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька і Центр політико-правових реформ в січні 2016 року провели опитування серед вінничан щодо довіри українським судам. 79% жителів Вінниччини схвально поставились до переатестації всіх суддів на предмет компетентності, доброчесності та етичної поведінки.

«Що стосується питань довіри до суду, візьмемо центр, до якого віднесена і Вінницька область: довіряють судам повністю лише 0,8%, переважно довіряють – 7,3%; повністю не довіряють – 46%; переважно не довіряють – 34%», - повідомив заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда.

Така озвучена статистика не сподобалась заступнику голови апеляційного суду Вінницької області Валерію Вавшко, який був присутній на прес-конференції.

«Ви презентували свій звіт, а я хочу вам презентувати свій звіт «подільської правозахисної фундації», які здійснювали опитування в Хмельницькій області, в тому числі включили і Вінницький апеляційний суд. Ми були зацікавлені в такому проекті. Відповідно до їх даних, рівень довіри до судової влади, зокрема Вінницького апеляційного суду – довіряють 42%, не довіряють – 23%, важко відповісти – 35%. Це дослідження проводилось незалежними експертами під егідою USAID. Проводилось людьми, які відвідували судові засідання… Як ви вважаєте, о те, що ви зараз презентували – 0,8%, на вашу думку, то відповідає тим цифрам?», - сказав Валерій Вавшко.

Заступник голови суду вступив в дебати з експертами через «довіру вінничан» до судів

«Ви ж самі сказали. Це соціологічне опитування за соціологічною вибіркою всіх громадян, репрезентативною. А це опитування – на виході з суду – тих хто звернувся в суд», - пояснив Ігор Коліушко експерт з публічного права, голова правління Центру політико-правових реформ.

Але загалом, статистика різна у Верховному суді кажуть, що ті хто ходить в суд в 4 рази більше довіряють судам.

«Це правда. Дані соціологічних досліджень показують, що хто ходить в суд, рівень довіри до суддів в них вищий», - підтвердив Роман Куйбіда.

Заступник голови суду вступив в дебати з експертами через «довіру вінничан» до судів - фото 2

«І при цьому ви наполягаєте на повному тотальному звільненні всіх суддів – сама головна ідея судової реформи…», - говорить суддя.

«Є такий спосіб маніпуляції, який досить часто використовують представники суддівського корпусу – вони приписують нам те що я жодного разу не говорив: «повне звільнення всіх суддів. Скажіть будь-ласка, хтось про це чув від мене? Ні. Є чотири способи оновлення суддівського корпусу, жоден з них не передбачає повного звільнення всіх суддів і набору нових. Це те що інколи експлуатують політики. 

Наші соціологічні дослідження показують, що 30% людей підтримують саме цей варіант. Переатестацію підтримують менше, конкурси підтримують ще менше. Ми, як експерти, можемо пропонувати тільки ті процедури, які можуть дати результат. Ми не закликали звільнити всіх суддів і зразу набрати нових – це не можливо.

Щодо довіри до суду, ви як представник судової системи мабуть бачили ті коментарі, які затвердила Рада суддів, стосовно правил суддівської етики. Так от в цих коментарях написано, що довіра до суду формується не тільки на уяві тих людей, які ходять в суд, а те яке враження має судова система в очах суспільства. І вибачте, якщо суди в очах суспільства за рівнем довіри нижче ніж Уряд, якому люди не довіряють, ніж Парламент, якому люди мало довіряють… Серед усіх державних інституцій рівень довіри до судової системи найнижчий», - відповів судді - Ігор Коліушко.

ВИННИЦА.info