3 лип. 2015 17:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

39

0

Заступник міністра охорони здоров’я запросив вінничан у столицю, щоб обговорити будівництво корпусу лікарні Пирогова

Заступник міністра охорони здоров’я запросив вінничан у столицю, щоб обговорити будівництво корпусу лікарні Пирогова

Вінниччину з одноденною робочою поїздкою відвідав заступник Міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранський


Заступник міністра охорони здоров’я запросив вінничан у столицю, щоб обговорити будівництво корпусу лікарні Пирогова

 3 липня Вінниччину з робочою поїздкою відвідав заступник Міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранський. Високопосадовець ознайомився з роботою медичних закладів області різного рівня.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької облдержадміністрації.

 Нагальні проблеми функціонування лікарських установ краю обговорювалися і під час зустрічі з головою облдержадміністрації Валерієм Коровієм.

 В ході зустріч також говорили про реформування галузі, про вже здобуті результати і яким воно буде надалі. Вінниччина входила до числа тих областей, де проводився експеримент. За словами Валерія Коровія, в рамках реформи в регіоні було створено три госпітальні округи, є гарні показники з реформування первинної ланки надання медичної допомоги на засадах сімейної медицини.

 «Ідея госпітальних округів себе виправдала, і досвід Вінниччини показує , що даний інструмент спрацював. Нині у нас діє три округи, а передбачалося чотирнадцять. Ми зупинилися на півдороги. Крім того, була велика дискусія, як і в містах, так і в районах та селах відносно створення центрів первинної медико-санітарної медичної допомоги та інституту сімейного лікаря. Наразі і тут гарні результати, даний інструмент теж спрацював. На даний час йде дискусія навколо медичних закладів другого рівня: центральні районні і міські лікарні. Цьогоріч їх фінансування знову перейшло на обласний бюджет. Якщо не буде змін до бюджетного кодексу, то ми вимушені передавати лікарні на районний рівень. Адже їх фінансування обласному бюджету не під силу. Це питання надзвичайно серйозне. Також цікавить, а що далі буде із реформою? В якому напрямку ми рухаємося?» – зауважив Валерій Коровій.

 В свою чергу заступник Міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранський запевнив керівника виконавчої гілки обласної влади, що реформа галузі охорони здоров’я буде продовжуватися. На даний час вивчається та аналізується позитивний досвід пілотних регіонів аби визначити вектор подальшого руху. Після чого, МОЗ підготує методологічне спрямування для областей.

 «Вінниччина має досвід, яким варто запровадити по всій Україні. Ми відвідали медичні заклади у Калинівці, спілкувалися з медичним персоналом в центрі первинної медико-санітарної медичної допомоги і в центральній районній лікарні. Побачив, що між цими двома установами є співпраця і комунікація. Це позитивна річ, адже часто ми бачимо, що немає подібного розуміння. Ті напрацювання які є, і в розмежуванні первинної і вторинної ланок, і функціонування первинної ланки, те, що ми побачили сьогодні на прикладі Калинівського району, на мій погляд, є вкрай позитивними. Мета моїх поїздок по Україні – узагальнити позитивний досвід. Відтак, реформи будуть, але зараз відбувається період переосмислення. В фокусі первинна ланка, в фокусі екстрена медична допомога. Тому що ми розуміємо,що в нинішніх умовах на цих рівнях надається 90% лікарської допомоги. І таким чином розвантажується третинний рівень» – підкреслив Віктор Шафранський.

 До речі, як зазначив голова облдержадміністрації Валерій Коровій, нині одним із пріоритетних напрямків роботи є удосконалення роботи медичних закладів саме третього рівні.

 «В силу певних причин тут достатньо багато проблем. Пріоритет - це завершення хірургічного корпусу обласної лікарні імені М. Пирогова. Ми порахували, до девальвації гривні, аби завершити хірургічний корпус потрібно було 70 мільйонів гривень, після – майже триста. В більшості, через імпортне обладнання, якому немає аналогів в Україні. Зараз ми у пошуках оптимального рішення, можливо підемо шляхом державно-приватного партнерства»– зазначив Валерій Коровій.

Заступник Міністра охорони здоров’я України схвально відреагував щодо державно-приватного партнерства.

 «Даний інструмент дозволить нам залучати недержавні кошти, водночас, при обмеженому державному фінансуванні, вирішувати соціальні проблеми. Таким чином, можна й буде вирішити питання довгобуду і хірургічного корпусу обласної лікарні імені М. Пирогова. Тому запрошую представників з Вінницької області на семінар, який плануємо провести у середині липня, який стосуватиметься державно-приватного партнерства у сфері медицини. Там будуть і представники з різних міністерств, науковці та люди, які вже нині можуть розповісти про вдалі приклади державно-приватного партнерства» - зауважив Віктор Шафранський.

 Також в ході зустрічі високо посадовець повідомив, що МОЗ України затвердило майже всі номенклатури для цьогорічних державних закупівель.

 «В найближчий час області отримають першу інформацію для підготовки заяв. Прохання до регіонів, максимально швидко опрацювати заявки. Орієнтовно ми плануємо в середині липня запустити перших 15-20 процедур, на початку серпня – решту, щоб розпочати проведення тендерних процедур у вересні» - наголосив Віктор Шафранський.

Заступник міністра охорони здоров’я запросив вінничан у столицю, щоб обговорити будівництво корпусу лікарні Пирогова

Заступник міністра охорони здоров’я запросив вінничан у столицю, щоб обговорити будівництво корпусу лікарні Пирогова - фото 2

Заступник міністра охорони здоров’я запросив вінничан у столицю, щоб обговорити будівництво корпусу лікарні Пирогова - фото 3

Заступник міністра охорони здоров’я запросив вінничан у столицю, щоб обговорити будівництво корпусу лікарні Пирогова - фото 4

Заступник міністра охорони здоров’я запросив вінничан у столицю, щоб обговорити будівництво корпусу лікарні Пирогова - фото 5

ВИННИЦА.info