11 листоп. 2015 12:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

57

0

З’єднавши «радянські» вулиці області, можна проїхати з Вінниці до Угорщини

З’єднавши «радянські» вулиці області, можна проїхати з Вінниці до Угорщини

 Всі «радянські» вулиці області складають 484 км: як від Вінниці до Угорщини


З’єднавши «радянські» вулиці області, можна проїхати з Вінниці до Угорщини

 Яндекс вивчив, скільки вулиць у Вінницькій області могли потрапити під Закон про декомунізацію

До 21 листопада місцева влада українських міст, селищ і сіл має змінити назви низки об’єктів відповідно до прийнятого півроку тому Закону про декомунізацію. Яндекс вивчив, скільки вулиць, на думку експертів, могли потрапити під його дію у Вінниці та населених пунктах Вінницької області.

Із двох тисяч вулиць, провулків, проспектів та площ Вінницької області, нанесених на Яндекс.Карти, Закон про декомунізацію станом на початок вересня поширювався на близько 400 топонімічних об’єктів. Третина із них розташована у самій Вінниці.

З’єднавши «радянські» вулиці області, можна проїхати з Вінниці до Угорщини

Найпопулярніша назва таких вулиць на Вінниччині – вулиця Леніна. А ось як виглядає повний топ-5 «радянських» назв у населених пунктах області:

1. Леніна – 17 вулиць із такою назвою

2. Чапаєва – 13

3. Кірова – 12

4. Островського – 11

5. Петровського – 10

Найчастіше «радянські» вулиці у Вінницькій області називали на честь політичних, військових і громадських діячів. Іменами 65 із них названо близько 300 вулиць, а найпопулярніші персони, крім згаданих вище, – Фрунзе та Карл Маркс. Утім, серед «радянських» найменувань трапляються і зовсім рідкісні – наприклад, вулиці Повстання Броненосця «Потьомкін» і Ленських Подій.

Якщо узяти всі «радянські» вулиці Вінниці та з'єднати в одну, вона була б завдовжки майже 90 км – це як поїздка із Вінниці до Жмеринки й назад. А загальна довжина «радянських» вулиць усієї області – 484 км: від Вінниці така вулиця дотяглася б до кордону з Угорщиною і Словаччиною в Чопі.

З’єднавши «радянські» вулиці області, можна проїхати з Вінниці до Угорщини - фото 2

Дослідження ґрунтується на рекомендаціях стосовно перейменування вулиць, підготовлених Інститутом національної пам’яті України, Департаментом громадських комунікацій Київської міської державної адміністрації, а також робочими групами з декомунізації, міськими радами, топонімічними комісіями, комісіями з упорядкування найменувань вулиць в обласних центрах України, місцевими краєзнавцями та активістами. Враховано вулиці, провулки, площі та інші об'єкти на Яндекс.Картах, які станом на початок вересня 2015 року ще не було перейменовано або рішення про їх перейменування ще не набули чинності й, відповідно, не були відображені на картах.

ВИННИЦА.info