22 груд. 2016 14:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

69

0

16 сільських голів Вінниччини вивчили досвіт реформ польських колег та готові його застосовувати

16 сільських голів Вінниччини вивчили досвіт реформ польських колег та готові його застосовувати

 Сільські голови Вінниччини планують починати реформи з виховання дітей 


16 сільських голів Вінниччини вивчили досвіт реформ польських колег та готові його застосовувати

 На Вінниччину повернулася делегація представників органів місцевого самоврядування до Лодзинського воєводства Республіки Польща. Серед делегатів були також 16 голів сільських рад з  різних обласних регіонів.  Там вони вивчали досвід польських колег реформу децентралізації.

«У склад делегації відбирали тих голів, які в стадії об’єднання територіальних громад, або вже об’єдналися. Щоб вони могли подивитися на досвід наших сусідів. Нажаль, терміни поїздки співпали з виборами на Вінниччині, тому деякі не змогли поїхати. Делегація побувала  у 21 польському селі та одному повіті, це, як районний центр. В одному селі, де мешкає 600 людей, нас вразила місцева пожежна частина, яка охоплює три найближчих населених пунктів. Це двоповерхове приміщення. На першому безпосередньо пожежна частина. На другому у великі й такій залі жінки, які об’єдналися у громадську організацію, влаштовують масові заходи, готують, представляють село, різні конкурси . Пожежні дружини працюють добровільно, уявляєте. Держава забезпечує лише транспортом та паливом.  Тобто, не за зарплатню. Але мають форму, оркестр, влаштовують паради. Вчаться надавати першу медичну допомогу», - розповідає перший заступник керівника Секретаріату ВОАОМС, завідувач Центру розвитку інвестиційної спроможності та залучення ресурсів Володимир Репей.

16 сільських голів Вінниччини вивчили досвіт реформ польських колег та готові його застосовувати

Під час безпосередніх візитів до солецтв та гмін воєводства представники з Вінниччини почули про успіхи та перешкоди, які виникали у поляків.  Про особливості їх розвитку та поради для України безпосередньо з уст практиків.

«Мені особисто довелося побувати у Польщі у 2004 році, коли тільки почали налагоджувати стосунки між Вінниччиною та у той час Великопольським воєводством. Я тоді їздив з делегацією від Козятинщини. Маю з чим порівнювати.  Зміни колосальні. Ті можливості, які зараз мають ті громади, як вони можуть облаштовувати, опоряджати бюджетні кошти, свої права на місцях. Громади живуть потужно, мають високий економічний потенціал. Громадська активність дуже зросла. Удосконалюють це її і  далі.  Ті сільські голови, які були вперше, одразу увімкнули камери та все знімали. Навіть, просто дорогу. Це були перші враження людей, які побували закордоном», -  зауважив заступник керуючого справами виконавчого апарату Вінницької Обласної Ради  Сергій Лановик

Серед делегатів також був Олександр Горинюк, сільський голова селища Вапнярка. Там  мешкає близько 9 тисяч осіб. Населений пункт на статусі об’єднання територіальної громади.

«У Польщі я був у 1995 році. Їздив туди протавати наші товари, як і більшість людей у ті часи. То можу казати, що те, що відбувалося у Польщі у ті роки, все це на рівні тому, що було там, а тепер у нас.  У поляків нині стабільна фінансова політика. З децентралізацією, ми маємо повне право складати податки. Тому було цікаво дізнатися, як ми будемо щось змінювати у нас. Для нас  складали круглі столи. Ми бачили, як працює їхня система. Хочемо зробити у нас не гіршу», - каже Горинюк.

Між тим, сільський голова зауважує, в Україні  немає нормативно-правової бази, згідно якої вони  могли б працювати.

«На початкових стадіях, аби щось вже почати змінювати в нашому населеному пункті, ми зібрали ініціативну групу, яка почала працювати з грантами. Пишуть проекти. Але порівняно с польськими селами, я помітив, люди там готові працювати на добровільних засадах. З перспективою на те, що у них щось змінюється. У нашому ж варіанті, як я бачу, пропрацювавши рік головою громади, люди не хочуть працювати. Чекають, коли їм хтось у відкритий рот щось принесе та покладе. Будемо думати, як гуртувати людей та зацікавлювати. Люди повинні бачити результати своєї роботи. На приклад, можна організувати спілку домогосподарок, які на рівні ініціативи проводять гуртову роботу. Мінімум, по в’язанню, чи плетінню. Якщо у нас це розвивається на рівні Будинку культури для дітей, то у поляків на загальних підставах. Населення намагається чимось займатися. І до слова, ще багато років тому у Польщі поставили таку планку, що виховувати майбутніх керівників потрібно з дитячих садочків. Тому ми хочемо забезпечити наших дітей та молодь усім можливим, що допоможе їм у подальшому. Робимо ставку на фізичне виховання на рівні спорткомплексу, який маємо. Музичної школа, яка з нового року переходить до нас на баланс. Є також танцювальні колективи, народні. Роботи непочатий край. Лише залишилося правильно розподілити кошти, які допоможуть Вапнярці стати перспективною», - додав Горинюк.   

Поїздка стала можливою за ініціативи Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування та за стійкої підтримки Маршалківської Управи Лодзинського воєводства та Департаменту промоції та міжнародного співробітництва Лодзинського воєводства.

16 сільських голів Вінниччини вивчили досвіт реформ польських колег та готові його застосовувати - фото 2

16 сільських голів Вінниччини вивчили досвіт реформ польських колег та готові його застосовувати - фото 3

16 сільських голів Вінниччини вивчили досвіт реформ польських колег та готові його застосовувати - фото 4

Вінниця.info