28 лют. 2018 14:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

227

0

2 гектари для Московського патріархату на Вишеньці. Коли виділили землю і що планують будувати

2 гектари для Московського патріархату на Вишеньці. Коли виділили землю і що планують будувати

 2 гектари для Московського патріархату на Вишеньці. Коли виділили землю і що планують будувати


2 гектари для Московського патріархату на Вишеньці. Коли виділили землю і що планують будувати

 На початку лютого архітектори розмістили в Мережі ескіз майбутньої забудови, що розташується на кінцевій Вишеньки. По вулиці М. Ващука (Квятека) планують звести комплекс споруд Української православної церкви Московського патріархату з окремими приміщеннями школи, поліклініки, спортзалом з басейном. На території також хочуть зробити майданчик для дітей, міні-амфітеатр, магазин.

Інформація про спорудження цілого «проросійського» церковного комплексу викликала обурення у вінничан. Люди запитували: «Як можна виділяти землі Московському патріархату, коли в країні йде війна, в якій Росія – агресор».

Замовником документації є Хрестовоздвиженський храм, що знаходиться на вулиці Келецькій, 59а. Його настоятель, отець Миколай, розповів Вiнниця.info, що землі надали в користування церкви ще 8-9 років тому. Чи проводили тоді громадські слухання, не пам’ятає.

«Ми зможемо розпочати будівництво, коли міська рада вирішить всі питання з генпланом. А так землю нам виділили вже давно, а отримати жодного дозволу на будівництво не можемо через юридичні питання», - зазначив отець Миколай.

Журналіст Вiнниця.info надіслала офіційний запит до Виконавчого комітету Вінницької міськради. Там відповіли, що територія, на якій хочуть будувати церкву та інші приміщення, увійшла до меж обласного центру у 2015 році. До того вона належала Якушинецькій сільській раді. Саме цей орган місцевого самоврядування у 2011 році віддав 2 гектари в постійне користування Вінницького приватного православного навчально-виховного комплексу Святого Миколая. Громадських слухань не проводили.

Територія майбутньої забудови

2 гектари для Московського патріархату на Вишеньці. Коли виділили землю і що планують будувати

Будівництво на даній території не розпочато через те, що детальний генеральний план десятого мікрорайону (що став частиною міста), ще не готовий.

«За інформацією Департаменту архітектури та містобудування містобудівні умови і обмеження по вказаній території не надавалися. Рішенням Вінницької міської ради від 10.10.2014 №1849 надано дозвіл на розроблення детального плану території Х мікрорайону. На сьогоднішній день даний детальний план ще перебуває на стадії розробки. Дана містобудівна документація має уточнити положення генерального плану міста, визначити містобудівні умови і обмеження та характер використання територій (земельних ділянок)», - зазначає в офіційному листі начальник відділу звернень апарату міської ради та її виконкому Ірина Єлізарова.

Отож, 2 гектари землі на кінцевій Вишеньки церкві Московського патріархату виділила Якушинецька сільська рада. Міська рада у 2016 році надала дозвіл на укладання договору суперфіції релігійній громаді Хрестовоздвиженського храму з «Вінницьким приватним православним комплексом святого Миколая» на земельну ділянку площею 2 гектари. Дозволу на забудову даної території мерія не надасть, поки не затвердять детальний план забудови десятого мікрорайону. Громадських слухань з питань забудови зазначеної території не проводили. Відповідно, коли розпочнуть будівництво, і чи розпочнуть його, невідомо.

2 гектари для Московського патріархату на Вишеньці. Коли виділили землю і що планують будувати - фото 2

Ескіз будівництва (Архітектурна майстерня "Плясовиці")

2 гектари для Московського патріархату на Вишеньці. Коли виділили землю і що планують будувати - фото 3

2 гектари для Московського патріархату на Вишеньці. Коли виділили землю і що планують будувати - фото 4

2 гектари для Московського патріархату на Вишеньці. Коли виділили землю і що планують будувати - фото 5

2 гектари для Московського патріархату на Вишеньці. Коли виділили землю і що планують будувати - фото 6 

Вiнниця.info