16 трав. 2019 17:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Події
0

104

0

2 рушниці і військова куртка. Поліцейські розповіли, як розшукали вбивцю фермерів на Вінниччині. Фото і відео

2 рушниці і військова куртка. Поліцейські розповіли, як розшукали вбивцю фермерів на Вінниччині. Фото і відео

Вбивство підприємця Едуарда Тичука і його дружини Юлії: стрілка затримали


2 рушниці і військова куртка. Поліцейські розповіли, як розшукали вбивцю фермерів на Вінниччині. Фото і відео

9 травня Вінниччину сколихнула жахлива подія. У селі Шипинки Барського районі сталося вбивство. Підприємця Едуарда Тичука та його дружину Юлію виявили мертвими на території подвір’я. Обох застрелили.

Через тиждень підозрюваного вдалося затримати. 16 травня під час брифінгу полковник поліції Олександр Цимбалюк розповів подробиці злочину.

Ким були загиблі

Едуард Тичук очолював власне фермерське господарство «Едем». Його жінка вела фінансову документацію. Сім’я мала прибуток від яблук. Загалом мала близько 100 гектарів саду, частину – орендувала.

Спершу Едуард розбудував своє господарство – на території стояли великі холодильні камери. А потім – звів посередині будинок і огородив все парканом.

Хоча ціна на яблука була невисокою, та родина мала стабільний прибуток. У холодильних камерах знаходилися велика кількість яблук урожаю 2018 року, які були добре збережені. Останні два місці покупців у підприємця стало значно більше. Постійно приїздили вантажитися фури та автомобілі. Товар купували навіть для популярних мереж супермаркетів.

Едуард 1971 року народження, дружина Юлія 1976 року народження.

Як сталося вбивство

На будинку та сусідніх спорудах встановлені камери відеонагляду, завдяки яким правоохоронцям вдалося відновити хронологію подій.

Олександр Цимбалюк розповідає, що злочинець зайшов на територію домогосподарства з двома рушницями.

«Я вперше таке бачу... Зазвичай, злочинець бере щось одне. А це чоловік заходить на подвір’я, стріляє в людину і на плечі у нього друга рушниця. Ми ці рушниці знайшли у лісопосадці», - говорить полковник.

2 рушниці і військова куртка. Поліцейські розповіли, як розшукали вбивцю фермерів на Вінниччині. Фото і відео

За його словами, переглянувши відео за два останні тижні, зрозуміли певну закономірність. Першою завжди виходила дружина, близько 6 годин ранку, потім – чоловік. Однак у день вбивства першим вийшов з будинку саме Едуард (о 5 годині ранку).

«Він був тільки у спідній білизні і накинув зверху куртку. Злочинець спочатку біля хвіртки розстріляв чоловіка. На шум виходить жінка і на веранді він стріляє жінці у голову, ззаду (коли та притислася з переляку до колони). Куля прошиває наскрізь і рикошетить від колони», - говорить поліцейський.

Під час розтину встановили, що кулі в тілі чоловіка раніше були деформованими.

«Тобто відстріляні кулі. Він був браконьєром. Я думаю, що стріляв по дичині. Потім, коли розбирав туші, кулі складав. А дрібнокаліберну рушницю брав, щоб дострілювати. Так він вирішив…», - припускає Олександр Цимбалюк.

Після вбивства злочинець зайшов у будинок та виніс звідти сейф, загорнувши у покривало.

Про розшуки злочинця

Після повідомлення про подвійне вбивство поліцейські почали працювати в посиленому режимі. Завдяки відео мали прикмети злочинця, хоча той був у капішоні та балаклаві. Чоловіка видала куртка.

«Ми працювали у багатьох населених пунктах. На відео побачили, що розбійник був одягнутий в «горку» - це російський військовий спецодяг. Куртка не плямиста, а зелена із налокітниками. Вийшли на те, що є людина, яка бачила молодика в цьому одязі. По прикметам, статурі він підходив нам. Далі встановили, що 9 травня, зранку, він приїхав в одне із сіл сусіднього району, до своїх знайомих – в цій «горці» і мокрий. Якраз після скоєння злочину. Це викликало ще більше підозри.

Працювали з його оточенням і друзями. Вияснилося, що в нападника є рушниця «курковка». Наші експерти збільшили зображення камери і ми побачили, що на рушниці біля самого курка намотана «ізолента». Друзі, які бачили цю рушницю, підтвердили, що це його рушниця. Тоді у нас відпали сумніви. Крім того, ТОЗ-12, дрібнокаліберний, з якого він убив жінку, також бачили у цього чоловіка», - продовжує правоохоронець.

В полі виявили порожній сейф.

«Посеред поля людські паї і люди малину посадили. Він дійшов туди, кинув сейф, розстріляв, висипав гроші у покривало, щоб легше було йти. По дорозі знайшов якийсь мішок зі сміттям. Висипав сміття, засипав гроші і пішов до машини. Поїхав до своїх друзів у Жмеринський район. А потім спокійно собі жив і все надіявся, що ми його не знайдемо», - зазначає поліцейський.

2 рушниці і військова куртка. Поліцейські розповіли, як розшукали вбивцю фермерів на Вінниччині. Фото і відео - фото 2

Також у друзів підозрюваного знайшли взуття, яке той забув після вбивства. Сліди співпадають з тими, що були на місці злочину та в полі біля сейфу.

Скільки було грошей у сейфі, невідомо, адже ніхто, крім загиблих, не знав точної суми. Затриманий каже, що 1 мільйон 300 тисяч гривень. Втім у самому сейфі він загубив 700 доларів, отже іноземна валюта також зберігалася. В цьому також переконані рідні фермерів.

15 травня підозрюваного затримали на одному з ринків сусідньої області (назву регіону не називають, оскільки там тривають слідчі дії). Він перевозив яблука на вантажівці.

Про підозрюваного

У сусідній області, на ринку, поліцейські затримали 29-річного чоловіка. Відомо, що він одружений, має ще зовсім маленьку дитину. Власник будинку в Міжліссі Барського району, там мешкає його мама. Однак останнім часом жив у місті Бар, в тещі.

«Його теща – власниця вантажного МАНа. Він заробляв тим, що деколи виконував замовлення підприємців, перевозив яблука. Машину знайшли на оптовому ринку. Там його і затримали», - говорить Олександр Цимбалюк.

Правоохоронець називає затриманого браконьєром і зазначає, що вся зброя була нелегальною. Відомо, що до цього часу підозрюваний числиться на посаді охоронця ставка у Чернятинському коледжі.

Правопорушник і загиблі не були знайомими, однак мали спільних друзів.

Чоловік виправдовується, що йому потрібні були гроші, аби розплатитися з боргами.

«Каже: «Або я, або мене». Ми знаємо,що він дійсно був у боргах, постійно позичав гроші і мав фінансові проблеми. Незначну частину грошей виявили під час обшуку в його машині, зеленій «дев’ятці». Коли питаємо, де подів решту, каже, що тому-то віддав 20 тисяч доларів. Тоді ми запитуємо, якщо ти позичив у цієї людини раніше 20 тисяч доларів, то було б видно, куди ти їх вклав…

В поле зору потрапили саме ці люди. Він бачив, що два місяці йде активний продаж продукції, постійно машини, фури…», - пояснює Олександр Цимбалюк.

16 травня затриманому оголошено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.4 ст.187 КК України (розбій) та п.1,6 ч.2 ст.115 КК України (умисне вбивство двох осіб з корисливих мотивів).Слідством скерованодо суду клопотання щодо обрання чоловіку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Затриманому загрожує довічне ув’язнення.


Вінниця.info

title