17 черв. 2020 18:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

114

0

21% вінничан не бояться коронавірусу: результати опитування

21% вінничан не бояться коронавірусу: результати опитування

Соціологи відмічають, що серед населення зростає кількість людей, які не вважають хворобу COVID-19 страшнішою за грип, а також людей, які взагалі заперечують існування такого захворювання.


21% вінничан не бояться коронавірусу: результати опитування

17 червня в приміщенні Вінницького пресклубу презентували результати соціологічного дослідження на тему «Вінниця в умовах пандемії COVID-19». Серед 13 питань, які задавали респондентам під час дослідження, було також питання: «Чи боїтеся ви інфікуватися коронавірусом?», на яке 21% опитаних відповіли негативно. Ці дані подібні до загальноукраїнських. Фахівці останнім часом також відмічають, що серед населення як Вінниччини, так і України, зростає кількість людей, які не вбачають загрози в коронавірусній хворобі або навіть заперечують її існування взагалі. Поки що відсоток таких людей незначний, але в майбутньому, думають соціологи, він збільшуватиметься. Окрім того, питання дослідження стосувалися фінансового стану вінничан на час карантину та оцінки карантинних заходів в цілому.

«Дослідження проводили у рамках більш масштабного маркетингового дослідження на замовлення однієї з комерційних структур. В силу особистої зацікавленості, в силу того, що хотілося донести вінничанам думки мешканців нашого міста, передусім, щодо тих подій, які відбуваються у зв’язку з пандемією на території Вінниці, ми суто свідомо ввели спеціальний блок, який складається з 13-и питань, які дозволять нам промоніторити, а надалі – проаналізувати ті дані, які ми отримали від наших респондентів.

Телефонну базу для дослідженням нам надав замовник, тому, власне, нам вдалося уникнути необхідності моніторити ситуацію на вулицях нашого міста, а в умовах пандемії, як ви розумієте, це просто апріорі неможливо», – розповів керівник дослідження, кандидат історичних наук та соціолог, Валентин Муханов.

21% вінничан не бояться коронавірусу: результати опитування

21% вінничан не бояться коронавірусу: результати опитування - фото 2

За даними, які презентував експерт, мешканці Вінниці в цілому підтримали карантинні заходи, запроваджені 12 березня 2020 року. Так, 63% респондентів підтримали карантин, 32% – висловилися проти впровадження подібних обмежень, 5% вінничан утрималися від відповіді.

Також респондентам було поставлено низку питань із метою визначення оцінки фінансово-економічних змін життя вінничан, спричинених пандемією COVID-19. Так, на питання «Наскільки Вам вистачить ваших заощаджень, якщо карантинні заходи будуть продовжені?», «до одного місяця» – відповіли 62% опитуваних, «до двох місяців» – 17%, «до трьох місяців» – 8%, «до півроку» – 5%, «до одного року і більше» – 3%. Не надали чіткої відповіді – 5% респондентів.

21% вінничан не бояться коронавірусу: результати опитування - фото 3

Серед опитаних мешканців під час карантинних заходів у звичайному режимі продовжували працювати 37%, працювали дистанційно – 26%, перебували у відпустці за власним бажанням – 34%, 3% респондентів зазначили, що вони втратили роботу через звільнення або скорочення.

21% вінничан не бояться коронавірусу: результати опитування - фото 4

«Таким чином, у сфері зайнятості нашого міста ми бачимо доволі радикальні зміни. Дійсно, в країні сьогодні багато людей працездатного віку втрачають роботу, деякі змушені йти у відпустку за власним бажанням. Зважаючи на те, що події, пов’язані з пандемією, призводять до загальноекономічної світової кризи, то кількість тих людей, які втратили роботу або будуть відправлені в примусову відпустку, поступово буде зростати. Така динаміка є цілком очевидною», – прокоментував дані соціолог.

На питання «Чи боїтеся ви інфікуватися коронавірусом?» побоювання щодо інфікування COVID-19 висловили 76% респондентів, 21% опитуваних не боїться зараження коронавірусом. Не надали чіткої відповіді – 3%.

«Така картина притаманна для України в цілому. Ми аналізували подібні дані, які пропонувалися іншими фундаціями, що проводили опитування в рамках інших регіонів. Тому, в принципі, зважаючи на доволі потужну масс-медійну кампанію, пов’язану з пандемією, зважаючи на широку обізнаність громадськості щодо наслідків цієї пандемії, побоювання і страх перед зараженням дійсно доволі вагомі. Проте, варто зазначити, що є доволі незначний відсоток, але він поступово зростає, так званих «COVID-дисидентів». Це люди, які категорично не сприймають взагалі пандемію. Це особи, які вважають, що сам вірус – це не більше, ніж сезонний грип, і побоюватися нема чого, і ця медійна кампанія «роздута» у зв’язку з певними теоріями змов, намаганнями певних владних інститутів переформатувати ринки. В умовах світової динаміки дійсно «COVID-дисидентів» дедалі більшає. В Україні їх відсоток невеличкий, проте доволі цікавий факт, що є особи, які заперечують взагалі наявність такого захворювання, як COVID-19», – зазначив Валентин Муханов.

Проводили соціологічне дослідження з 11 по 24 травня з метою визначити ставлення мешканців громади до карантинних заходів, які впровадили в зв’язку з пандемією COVID-19. Опитували громадян по телефону, задаючи питання та пропонуючи кілька варіантів відповідей. Загалом опитали 800 вінничан старше 18 років. 57% опитаних – жінки, 43% – чоловіки.

Нагадаємо, впродовж останньої доби на Вінниччині зафіксували 45 нових інфікувань на коронавірусну хворобу та новий летальний випадок. Найбільше нових захворювань зафіксували у Вінниці та Крижопільському районі.

17 червня в Кабміні вирішили продовжити адаптивний карантин до 31-го липня.

Вінниця.info