25 листоп. 2021 12:21

Останнє оновлення  
24 січ. 2024 17:47
Суспільство
0

2482

0

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці

Цікаві факти з життя Миколи Пирогова


211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці

25 листопада виповнюється 211 років від дня народження видатної людини, фахівця-новатора – Миколи Пирогова. Цей геніальний вчений вніс величезний внесок у розвиток медицини.

Пирогов створив атлас топографічної анатомії людини, заснував військово-польову хірургію, започаткував використання анестезії, щоб вгамувати біль багатьох пацієнтів під час операцій. Його відкриття здійснили великий прорив в медицині.

Хто такий Микола Пирогов, знають і діти, і дорослі. Щороку музей-садиба Пирогова, який розташований у Вінниці, приймає тисячі відвідувачів. Усім цікаво подивитися, у якому будинку жив видатний лікар, у якому кабінеті працював, яку аптеку мав і де лікував пацієнтів. Але що більше вражає відвідувачів – можливість побачити на власні очі Миколу Пирогова. Його забальзамоване тіло спочиває уже багато років у склепі церкви неподалік музею-садиби.

Цікаві факти з життя Миколи Пирогова

● Майбутній лікар народився у багатодітній родині, він був 13 за рахунком дитиною у батьків.

● В будинку у Пирогових часто гостювали знайомі лікарі, з яких брав приклад маленький Микола. Його улюбленим заняттям було грати у лікаря, а своїх братів і сестер, і навіть кішку, просив бути його пацієнтами.

● Навчався у приватному пансіонаті, однак навчання довелося перервати, оскільки через фінансові труднощі в сім’ї, батькові важко було оплачувати навчання Миколи Пирогова.

● Один із старших братів Миколи Петро був упереджений до карт, саме в результаті його пристрасті сім’я Пирогових була розорена.

● До університету, майбутній видатний хірург вступив у 14 років. Для того, щоб його прийняли в університет, батькові Миколи, Івану Івановичу Пирогову, довелося зробити правку в документах сина, приписавши йому два роки в графі «вік». Навчався Микола легко, а здобувати освіту допомагав Єфрем Мухін, який першим помітив здібності у юного Пирогова і став займатися з ним особисто за власною ініціативою.

● Під час навчання в університеті Микола Пирогов уже був головним годувальником у сім’ї. Він став займати посаду прозектора в анатомічному театрі.

● У свої неповні 18 років Пирогов закінчив Московський університет, в 22 роки захистив докторську дисертацію, а в 26 років став професором медицини. А в 30 років він був відомим вченим і лікарем, про його лекції давали афіші в газетах, а про його ім’я вже знали за межами Росії.

Професійна діяльність

● Микола Іванович встиг побувати на 4 війнах, щоразу вирушаючи на них добровільно. Робив він це для того, щоб самостійно перевіряти на поранених солдатів свої удосконалені методи лікування.

● У ті часи знеболювального не було. Можна тільки уявити, як швидко треба було робити операцію, аби пацієнт не помер від больового шоку. Микола Пирогов камінці із сечового міхура видаляв всього за півтори хвилини.

● Для вивчення людського тіла, Пирогов розробив метод «крижаної скульптури». Щоб вивчити орган, який його цікавить або систему він заморожував труп, а потім, поступово добираючись до необхідного органу, міг вивчити його в повній мірі. Саме з допомогою такого методу він створив свій докладний атлас «Топографічна анатомія, ілюстрована розпилами через заморожені людські трупи».

● Микола Пирогов винайшов гіпсову пов’язку, заснував на війні інститут сестер милосердя.

● Вважав, що антисептики мають велике значення для хірургії. У числі перших став їх застосовувати і пропагувати їх застосування в хірургії.

● У 1847 році Микола Пирогов став першим у світі хірургом, хто застосував ефірний наркоз під час операції. Перед тим, як давати його пацієнтам, він випробував його дію на собі, не бажаючи ризикувати чужим життям.

● Пирогов за півтора місяці провів понад 800 розтинів тіл, вивчаючи анатомію.

● Лікував, Микола Іванович, людей з різним достатком, бідним він міг видавати ліки і проводити операції абсолютно безкоштовно.

Особисте життя

● У 1842 році скромно обвінчався з Катериною Березиною. Першу дружину Пирогов сам навчав медицині, щодня спонукаючи до студіювання підручників по кілька годин. Сімейна ідилія тривала недовго – Катерина, встигнувши чоловікові подарувати двох синів, померла через чотири роки заміжжя, народжуючи другу дитину. У день смерті дружини Пирогов сам намагався прооперувати дружину і врятувати її, але йому це не вдалося. Після цієї події Пирогов півроку не брав у руки скальпель.

● У липні 1850 року в віці 40 років, Микола Іванович Пирогов одружується вдруге на Олександрі Бісторм, якій було 25 років. Дітей від другого шлюбу Микола Пирогов не нажив. Дружина пережила Миколу Івановича на 21 рік.

● Жоден із синів Миколи Івановича не пішов стопами свого відомого батька-хірурга. Старший син став фізиком, а другий істориком-археологом.

● Переїхавши до Вінниці в 1861 році, Пирогов побудував невеличкий цегляний будинок, лікарню та аптеку, де без вихідних приймав і лікував хворих, як багатих, так і бідних у селі Вишня. Тут він також проводив наукову роботу і лікарську практику, а в 1881 році помер на своєму робочому місці.

● Будучи видатним лікарем, сам Пирогов мав згубну звичку – куріння, і курив він дуже багато. Саме ця звичка і стала причиною смерті Пирогова.

● Одним з хобі видатного медика була поезія. Крім поезії вчений дуже любив квіти, тому ще одним його хобі було вирощування квітів.

● Помер 23 листопада 1881 році. До цього віку у нього було багато проблем зі здоров’ям, в тому числі катаракта, проблеми через відсутність зубів, але головну роль в настанні її смерті зіграла ракова пухлина в порожнині рота, викликана курінням.

● Коли не стало знаменитого хірурга, Олександра Антонівна звернулася до Виводцева (учень Миколи Пирогова) з проханням здійснити бальзамування чоловіка з дозволу Синоду. Вона побудувала у Вишнях храм, що став мавзолеєм великому вченому.

● Після смерті лікаря вже через 4 години його тіло було забальзамовано лікарем Пирогова – Д. І. Виводцевим з використанням нових розроблених ним методик і досі воно зберігається. Забальзамоване тіло видатного лікаря знаходиться в крипті – цокольному поверсі православного храму, в заскленому саркофазі. Знаходиться Усипальниця недалеко від його будинку-музею біля Вінниці в селі Пирогово (колишня назва село Вишня). Процедури повторного бальзамування проводять раз на п’ять років.

● На території Усипальниці також похована дружина Миколи Пирогова – Олександра Бісторм. За її наказом, могила розташована навпроти головного входу до церкви. Старший син Миколи Івановича – помер 1891 року, похований біля батька.

Про музей-садибу Пирогова

Нині він складається із будинку Пирогових, аптеки і сімейної церкви-некрополя, де в саркофазі відпочиває забальзамоване тіло відомого хірурга. В парку площею 16 гектарів досі ростуть дерева, які посадив сам Пирогов, збереглося навіть його улюблене місце для прогулянок – липова алея.

Експозиція музею складається з десяти залів і галереї головного корпусу, а також шести кімнат аптеки. Тут зберігаються рукописи, наукові роботи, фотокартки, особисті речі сімейства Пирогових, хірургічні інструменти, предмети аптечного використання, живописні роботи, скульптури, книги, матеріали – всього 15 тисяч експонатів, що в хронологічній послідовності розповідають про життя і творчі шляхи великого вченого і громадянина Миколу Пирогова.

31 січня 2018 року екс-очільниця Міністерствa охорони здоров’я Ульянa Супрун розмістилa нa сторінці у «Фейсбук» опитувaння, у якому цікaвилaся думкою укрaїнців, куди крaще витрaтити 200 тисяч гривень – нa препaрaти для лікувaння лейкозу чи ребaльзaмaцію тілa Миколa Пироговa у Вінниці. Публікaція викликaлa мaсу коментaрів у соцмережaх. Знaйшлися прихильники обох вaріaнтів, aле чимaлa кількість людей вкaзувaли міністерші про недоцільність порівняння.

Врешті, держава таки виділилa гроші нa проведення ребaльзaмaції тілa Миколи Пироговa у Вінниці. 15 лютого вони нaдійшли нa рaхунок Нaціонaльного музею-сидиби. Отримaти фінансування вдaлося зa сприяння премєр-міністра.

Весною 2018 року українські вчені здійснили десяте ребальзамування тіла Микола Пирогова, що зберігається у Вінниці. Процедуру провели у спеціально облаштованій лабораторії. Саме українські науковці змогли продовжити унікальний експеримент і зберегти постать відомого земляка для нащадків. Російських вчених не залучали.

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці

Миколи Пирогов здає вступні екзамени до університету

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 2

Микола Пирогов на війні

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 3

Микола Пирогов з синами від першого шлюбу

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 4

Микола Пирогов з дружиною Олександрою Пироговою слухають гру Петра Чайковського

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 5

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 6

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 7

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 8

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 9

Садиба Миколи Пирогова. Сьогодні - Національний музей-садиба. Щороку територію музею відвідують тисячі людей

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 10

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 11

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 12

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 13

Кабінет Миколи Пирогова. У ньому видтний хірург і помер. На столі досі залишилося все так, як було в день смерті Пирогова

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 14

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 15

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 16

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 17

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 18

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 19

Аптека на території музею-садиби. Тут же Микола Пирогов приймав хворих

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 20

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 21

Забальзамоване тіло Миколи Пирогова

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 22

Могила старшого сина Миколи Івановича

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 23

Усипальниця

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 24

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 25

211 років з дня народження Миколи Пирогова. Факти про відомого лікаря, який останні 20 років свого життя прожив у Вінниці - фото 26

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info