24 серп. 2020 09:02

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

260

0

29 років з історії Незалежності - чим жила Вінниччина

29 років з історії Незалежності - чим жила Вінниччина

29 років з історії Незалежності - чим жила Вінниччина


29 років з історії Незалежності - чим жила Вінниччина

За 29 років Незалежності було багато суто вінницьких подій – приємних і не дуже. Сьогодні їх уже аналізуємо, а тоді ми просто жили і чекали змін, особливо у перші роки Незалежної України.

Згадаймо, як все було.

1991

Проголошення Акту Незалежності України відкрило нову сторінку в історію. У Вінниці швидко створюються осередки політичних партій, яких наприкінці серпня вже стало 18. А на Всеукраїнському референдумі першого грудня 1991 року 95,43% вінничан висловились за незалежність (по Україні ця цифра становила 93%).

1992

У травні демонтували пам’ятник Леніну напроти міськвиконкому. Потім хвиля «антіленініади» покотилися по районах. Хоча більшість людей цікавило де взяти гроші на їжу та одяг. Втім, у листопаді у Тульчині до пам’ятника Леніну відбулося покладання вінка, який прикрашав череп, а на чорній стрічці, котра пробивалася з-під колючого дроту можна було прочитати: «Катюзі та його прибічникам від українського народу». У цей же час в області у південних районах проблеми із хлібом.

29 років з історії Незалежності - чим жила Вінниччина

У серпні влада попереджує про подорожчання: буханка хлібу з 5 крб. до 30-40 крб., кіло цукруз 9 до 50 крб. З травня Вінниця їла «чужий» хліб - французький, канадський, американський і навіть одеський.

На території Могилів-Подільського району знайдені великі поклади золота. Про це відомо і раніше, але тривалий час тримали це у таємниці. Але тепер, коли Україна почала будувати власну державу, колись засекречене відкриття геологів почне «працювати». Уже є проекти експлуатації родовищ, яке, очевидно, має стати одним із найбільших в Україні.

Перша річниця незалежності України: в Москві не міняють купони на рублі, купони все частіше називають «фантики». Вінничани їздять за базари Росії і Польщі.

На вінницьких автозаправках теж відмовляються продавати за купони, бо частину заправок передали в оренду приватним власникам. У Вінниці таких дві, у районах - по одній. Приватники перші два місяці платять управлінню «Вінницянафтопродукт» по 20 тис. крб., надалі – 50% від прибутку. Орендатори самі дістають пальне – то їхня власність і згідно із законом можуть продавати її за що хочуть, хоч за долари. У жовтні долар підскочив до 450 купонів, до кінця року прогнозують 1000 купонів.

6 грудня відбулися повторні вибори народного депутата по виборчому округу №31 – обрали голову облради П.І.Ткача. А тим часом несподівано проявив себе кандидату народні депутати по цьому ж округу Сергій Чумак – лідер обласного комітету УНА. Спочатку правоохоронці вилучили у нього бойову гранату, а 4 грудня на складі Стрижавського комбінату громадського харчування, де завідуючою працювала мати Чумака, 144 патрони - калібру 9 мм, 40 – калібру 5,45 мм, 7 упаковок пороху, мисливській ніж та сигнальну ракету.

Наступного року Ленінський суд винесе рішення по Чумаку – 2 роки і 6 місяців позбавлення волі із відстрочкою на 2 роки. Як пояснив Чумак, гранату він взяв у пораненого козака під час бойових дій на Придністров’ї – туди він їздив захищати українців.

1993

Утримання малюка у дитсадочку коштує 20-40 крб. у день (1 долар – 1400 купонів).

У лютому віруючі УПЦ МП захопили приміщення обласної філармонії. До того, у вересні 91-го вони вже забрали Будинок органної та камерної музики.

У березні бізнесмен з Ізраїлю приїхав на зустріч із міським головою Дмитром Дворкісом, який до цього побував на «землі обітованій». Головна мета приїзду гостя – побудова вінничанам багатопрофільної лікарні швидкої допомоги з діагностичним центром на 400 ліжок, усі послуги - безкоштовні. За рік її планують збудувати на території лікарні ім.. Ющенка. Між ізраїльською стороною та представником Президента у Вінницькій області Дідиком підписано протокол намірів про спорудження у місті 500-1000 квартир за європейськими стандартами. Для цього вирішується проблема повітряного мосту «Вінниця - Тель-Авів». Повітряний маршрут передбачає не лише перевезення пасажирів, ай вантажів.

З 5 квітня вінницькі адвокати оголосили безстроковий страйк. Причина – малі зарплати: із кожного даного клієнтом карбованця, на зарплату йде 22 копійки.

Виконком вирішив запровадити свято «День міста» - кожна третя неділя вересня. Це було нововведення до 630-річчя Вінниці.

У травні до Вінниці прибув Президент Польської Республіки Лех Валенса. Потім відвідав Вінниччину прем’єр-міністр Кучма, а ще згодом посол Великобританії.

Почалося будівництво банку «Україна» на розі вулиць Пирогова та Малиновського.

У роботі вінницького витверезника нова форма обслуговування – анонімне доставлення додому за 6 тис. крб., розмір оплати за надання послуг у медвитверезнику –3 тис. крб.

На зміну двірницькій мітлі прийде нове знаряддя - пообіцяла міська влада після випробовування вулицях міста чотирьох агрегатів, які надало українсько-німецьке СП. Це щось на зразок совка на колесах. Випробування пройшли досить успішно, тому обговорюється питання про постачання 100 таких диво-совків.

На кордоні з Польщею нові правила: дозволяється ввозити товар не більше ніж на 100 доларів.

Вінниця – перше і єдине місто, де усі школярі – з 1 по 11 класи з нинішнього навчального року харчуються безкоштовно. Щомісяця з бюджету міста йде на це 700 млн. крб.

На вул. Київський (напроти автовокзалу) відтягнули реактивний лайнер ТУ-104. Це був кінотеатр, де показували дітям мультики. Пересунули крилату машину вперше за довгі роки через те, що вона зайняла частину території, яка уже належить греко-католицькій громаді – там починають будувати церкви Святої покрови.

29 років з історії Незалежності - чим жила Вінниччина  - фото 2

1994

У ніч з 11 на 12 лютого запровадили шестизначні телефонні номери – до п’ятизначних додали цифри.

Майже 50 вінницьких бізнесменів мають особисту охорону. Її мають і більше десятка політичних діячів.

Відбулися президентські вибори. Вінниччина голосувала за Кравчука. Це результат першого туру. Але з другого туру все змінилося - президентом став Кучма, головою облради – Мельник. І тільки Дворкіс з першого разу переміг – став мером.

Вінницю відвідав Павло Глоба: «Вінниця знаходиться під знаком Водолія і це визначає особливу долю. У 97-му році розпочнеться відродження після двох років занепаду (1995-1996 років), коли можливі скандали у керівництві і навіть суди над великим начальником, якого мафія зробить «козлом отпущения»… Наполегливо раджу не чіпати ставку Гітлера до 2003 року, коли вона сама відкриє свої таємниці».

25 травня біля кінотеатру «Мир» згоріла дерев’яна православна церква – самовільно збудована. на тому ж місці все одно віруючі ви рішили збудувати храм – з дозволом на спорудження, почали зводити Кафедральний собор.

На Вишеньці новий базар – на розі вулиці Келецької та проспекту Юності. Під новобудовою проходить два газопроводи, один з яких магістральний.

З 1 листопада з вінницького аеропорту окрім Сімферополя, можна вилетіти і у Москву – двічі на тиждень АН-24 приземлятиметься на Внуковський аеродром, квиток коштує 2 млн. 600 тис. крб.

29 років з історії Незалежності - чим жила Вінниччина  - фото 3

1995

На початку року вінничани пережили подорожчання. Якщо наприкінці грудня 94-го року літр розливного молока коштував 10 тис. крб., то в 1995 – 15 тисяч, кіло напівкопченої ковбаси здорожчало із 230 до 350 тис. грн., найменше подорожчав хліб. Вцілому в Україні спостерігали подорожчання на 20-30%. Відповідно, щоб вижити вінничани «ганяють» з Литви авто: «дев’ятка» 88-90 рр. – 2-4 тис. доларів, «Ауді-100» десятирічної давності можна там взяти за 3-3,5 тисячі, чотирирічної – 4-5 тисячі.

В Україні заборонили продаж іноземної валюти, але на вінницьких валютників це подіяло – поміняти долари так і не стало проблемою.

Почали видавати ваучери.

У лютому повірений у справах Республіки Монголія зустрівся із мером Дмитром Дворкісом. Гостя цікавили поставки вінницького цукру, олії, мила, взамін запропонував м'ясо і вироби зі шкіри.

Проїзду вінницькому громадському транспорті коштує 7000 крб.

Леонід Кучма вперше відвідав Вінниччину. Очікували, що він розставить усі крапки над «і» у конфлікті між губернатором Мельником та мером Дворкісом. Був Кучма у «Царському селі, але з Дворкісом так і не зустрівся.

Вінницькі дрібні торгівці із кравчучками (чи кучмовозками) не могли виїхати у Росію на 30 квітня – поїзд №90 «Жмеринка-Москва» - росіяни обмежили кількість іноземців на травневі свята.

На Центральному ринку – перестановки: влада планує реконструкцію. Зокрема, кількість торгових рядів має зменшитись з 4 до 3. Тим часом на вул.. Київській споруджується базарчик, аналогічний тому, що є на проспекті Юність. Більше того, влада обіцяє відновити колишню «товкучку» на Тяжилові, а підприємці оббивають пороги кабінетів борячись за місцем під сонцем на вінницькому базарі. Вже 22 липня відкрився новий продовольчий і промисловий ринок «Західний» на Барському шосе.

29 років з історії Незалежності - чим жила Вінниччина  - фото 4

З травня зробили платними автостоянки біля ринків міста.

Вінницький молокозавод втратив монополію основного постачальника морозива. Підприємство влітку випускає лише 4 тони морозива на добу. Міський бюджет заборгував молокозаводу понад 30 млрд. крб.

Сенсацією року стало «воскресіння» у вінницькому морзі. 4 дні чоловік пролежав біля холодильнику, де йому не найшлося місця. І поки мати бігала по інстанціям вибиваючи дозвіл на вивіз тіла до Києва, де вона збиралася поховати сина, який потрапив в аварію, одна з працівниць помітила, що в одного покійника розплющились очі. Далі більше – у нього відчувався слабенькій пульс.

Відплив міст, який з’єднував з островом Фестивальним. «Причалив» він біля кондитерської фабрики.

Майже через 100 років у Вінниці знову з’являються ломбарди.

У Стрижавському будинку-інтернаті для дітей з інвалідністю за два місяці від голоду померло шестеро дітей.

До Дня міста виділено 3, 8 млрд. крб. з додатково одержаних доходів, з них на прийом футбольної команди зірок російської естради заплановано 140 мільйонів.

Із туром по Україні заїхав з концертом у Вінницю та Могилів-Подльський Андрій Державин («Не плачь, Алиса», «Брат ты мне или не брат»). Зустріч із Вінницею – із рідним містом. Він часто приїжджав сюди до бабусі і дідуся. Його рідна сестра Наталя навчалася у вінницькому педінституті, до речі, вона й успішно пройшла відбірковий тур на конкурс «Міс Вінниця». Тепер Андрій Державин – клавішник легендарної «Машини часу».

1996

Дімою на честь Дворкіса назвала свого хлопчика родина Гаврилюків. Він став першим новонародженим, який родився з квартирою у новобудові по вул. Ватутіна. Саме з 96-го розпочалася така недовга традиція давати ордери першим народженим вінничанам у Новому році. Правильніше сказати, обіцяли, бо батьки деяких відсуджували ці квартири у влади. Батьки ж Діми Гаврилюка не мали на руках ордеру навіть через рік.

Ввели ідентифікаційний код і гривню.

Футбольний матч «Нива»-«Шахтар». За три години до початку матчу шестеро футболістів «Шахтаря» доставлено у лікарню. Наступного дня «Нива» виграла 3:0 і вийшла до Кубку кубків.

26 вересня на зрізі старого клена біля Свято-Воскресінськоїцеркви по Хмельницькому шосе з’явився православний хрест.

На честь відзначення 5-ї річниці незалежності України вулицю Леніна перейменована на Соборну.

1997

Студенти-іноземці мед університету оголосили страйк. На Їхню думку, українські вузи на них наживаються.

Через місяць страйк оголосили вінницькі базарники із-за підвищення ціни на торгівельний патент. За ними і водії «швидкої допомоги», які відмовляються їхати на несправних машинах, 50% яких підлягають списанню. Головною проблемою вони називають борг міськвиконкому.

У вересні на Старому місті згорів кінотеатр ім.. Шевченка, так само, як два роки тому кінотеатр «Дружба».

Вінницю відвідав прем’єр Павло Лазаренко.

Під час нагородження «Міс Вінниця-97» Алли Левчук зникла обручка з діамантом – після того, як її переможниці надів мер міста. За однією з версій, обручку зняв хлопець, який дарував квіти.

Вінниця стала знаменитою ще на одну ставку – Геринга, під Калинівкою.

Україні присвоїли штрих-код – 482.

Стівен Спілберг за закритим проектом знімає фільм у Вінниці, потім з’явиться шедевр кінематографу – фільм «Список Шиндлера».

Коли у військовому санаторії перебував міністр оборони Анатолій Кузьмук, санаторій пограбували на 15 тисяч доларів – винесли техніку.

У липні затверджено гімн і герб області.

Жителі вулиці Свердлова дочекалися відкриття тролейбусних маршрутів.

У Будинку офіцерів ВПС збудована студія звукозапису – спеціально для цього у Вінницю приїжджав легендарний Філ Ньел, що записував альбоми Queen та Rolling Stones.

Новорічна ялинка «виросла» до 30 м – витрачено 33 тисяч доларів.

1998

У Вінниці немає жодного офіційного мільйонера, який би задекларував у податковій свої доходи понад 1 млн. грн.

Завод «Форт» розпочав серійний випуск пістолетів. За своїми параметрами цей пістолет повинен перевищити «Макарова».

22 лютого у селі Любомирівна Чечельницького району від голоду помер хлопчик. Саша Бойко у свої три роки важив 7 кг. Їсти йому не давала рідна мати, яка на той час чекала сьому дитину. Фото дистрофічного вінничанина побачила уся Україна.

9 травня згоріла перша маршрутка – голови асоціації перевізників Вінниці Валерія Снітька. Її провезли по місту із плакатами: «Хто наступний» і «сьогодні – підпалюють, завтра – стрілятимуть».

1999

Дворкіс вийшов із фракції «Громада», за списком якої він пройшов у парламент.

Вінницька тюрма № 1 починає приймати засуджених довічно після відміни в Україні смертної кари.

20 творів мистецтва ХХ століття прикрашають кабінети міліцейського керівництва Вінниччини. Художній музей віддав картини на зберігання під охорону УМВС.

Губернатор Микола Чумак напередодні дня народження мера прийняв «сухий закон» - розпорядження про обмеження проведення різних заходів у державних установах, у тому числі банкети.

Міська прокуратура провалилася у монастирські підземелля по вул. Соборній. Ходи тут копали 300 років тому.

Підземний перехід на «Урожаї» мав бути споруджений ще у 95-му році до Дня Незалежності. Потім – до Дня міста. Далі була несприятлива погода, зима, метушня навколо суміщення посад мера – нардепа, і нарешті у травні Дмитро Дворкіс заявив, що перехід буде відкрито1 жовтня.

Двоє у масках пограбували «Укрсоцбанк» на 92 тисячі гривень.

До 1 травня міська влада вирішила ліквідувати стихійну торгівлю, залишивши «Юність», «Лісопарк» та упорядкувати місце торгівлі на зупинці «Студентська». За словами заступника мера, 1/3 надходжень втрачає міський бюджет через стихійну торгівлю – це понад мільйон гривень. Існує проект про передачу під торгівлю «Терміналу».

Рідне місто відвідав вінничанин Кашпіровський.

5,5 тисяч тюльпанів, 20 тисяч віол, 17 тисяч канн та 400 тисяч однолітніх квітів зацвіло у Вінниці завдяки зеленому господарству – це менше аніж у попередні роки.

«На Парижі» - на зупинці «Вулиця Театральна» обіцяли поставити Ейфелеву вежу біля фонтану. Вона там мала з’явитись вже влітку, це обіцяв у квітні Валентин Гостищев. Говорив про те, що привезений спеціальний шліфований камінь, розчинники, які підсинять воду, також з Німеччини підсвітка та світломузика. Для освітлення площі облрада виділила кошти на спеціальні земляні світильники, які мають бути розташовані у шаховому порядку і розділять зупинку від «Парижу».

56 днів пробув у СІЗО Володимир Скомаровський – 26 травня його випустили.

29 вересня відсвяткував своє 108-й день народження найстаріший вінничанин Григорій Аксентійович Сторожук.

На заводі «Кристал» поставили перші у Вінниці двері із автоматичною установкою – відкриваються на відстані 2 м, закриваються – 1 м.

Область проголосувала за Соціалістичну партію. Губернатором призначили Юрія Іванова.

Біля храму на вулиці Максимовича стріляли у мера Дворкіса.

Вінницькій авіазавод виконав замовлення шейха Арабських Еміратів - відремонтувати гелікоптер МІ-2.

Останню вінницьку трійню тисячоліття народила 6 грудня машиністка «Вінницяліфт» Світлана Гора. Найбільша дівчинка важить 2300 г.

29 років з історії Незалежності - чим жила Вінниччина  - фото 5

2000

Мером Вінниці в червні обрали «Заслуженого будівельника» Володимира Ваховського.

Від наслідків негоди відновлювали інфраструктуру кілька місяців. Йшов дощ, який відразу замерзав, покриваючи все льодовим шаром. «Наслідки стихійного лиха, яке в ніч з 26 на 27 листопада звалилося на Вінниччину і тривало майже тиждень, поступово усувається, щодня дедалі більше населених пунктів отримують світло і постійний телефонний зв'язок. І це незважаючи на його масштаби (найбільші в Україні), адже залишилися без електропостачання 1513 населених пунктів, тобто дев'яносто відсотків. Від «тихого удару» криги упало понад 88 тисяч електроопор, зупинилася Ладижинська ТЕС, припинилися автомобільне та частково залізничне сполучення...», - писали газети.

Проїзд в трамваї коштує 35 копійок.

2001

Вбили Почесного громадянина м. Вінниці Олександра Кузьмича Фокіна. Злочинці увійшли до квартири ветерана під приводом купівлі телевізора, якого О. Фокін хотів продати, а потім на нього напали. При обшуках у них вилучені речові докази, зокрема, один із зниклих орденів.

29 травня 2001 року Вінниця поповнила список міст України, в яких склалася надзвичайна ситуація з подачею питної води. Обласне підприємство «Вінницяводоканал» заборгувало за спожиту електроенергію 19 млн. гривень.

Знову оголосили боротьбу зі стихійними ринками, яких по місту було 30.

На Вінниччину приїздив прем'єр Анатолій Кінах.

Підняли плату за проїзд в трамваї і тролейбусі – 40 копійок.

Тіло видатного хірурга планують забрати з усипальниці. «… домовину з тілом великого хірурга М.І. Пирогова заберуть з усипальниці і поставлять у лабораторії музею. Там воно буде перебувати до тих пір, поки будівельники не вб'ють у котлован школи 60 свай, будівництво якої розпочалось більш як два роки тому у селі Пирогово», - писали газети.

Вінницький «Барвінок» став переможцем Міжнародного конкурсу дитячих шоу-програм «Слов’янського базару у Вітебську-2001».

29 років з історії Незалежності - чим жила Вінниччина  - фото 6

2002

Олександра Домбровського вибрали мером Вінниці.

Головою облдержадміністрації Кучма призначає Віктора Коцемира. Який «сидів у двох кріслах». Він балотувався на довиборах в облраду 27 жовтня 2002 році по Жмеринському виборчому округу, замість Володимира Майстришина. Коцемир переміг. Але з посади голови облдержадміністрації, як того вимагає законодавство, не пішов.

Вибух в маршрутці 11 вересня. Загинула 54-річна пасажирка Ганна Танасійчук.

Хліб коштує гривню п’ятдесят (1,5 грн).

Вінничани починають масово користуватись мобільним зв’язком. Тариф 1.5 грн на вхідні і вихідні дзвінки, але перші 3 секунди – безплатно. Вінничани встигали доносити основні повідомлення за три секунди кількома дзвінками.

2003

Початок забудови мікрорайону «Поділля».

Вибухи в маршрутках №35 «Вишенька-Залізничний вокзал». 6 травня шестеро пасажирів і водій отримали опіки. 20 травня 4 людей госпіталізували. Одна з постраждалих - 15-річна пасажирка Марина Ларченко померла через 9 днів.

Відкривають перший супермаркет самообслуговування "Вишенька". Біля базару на Юності.

29 років з історії Незалежності - чим жила Вінниччина  - фото 7

2004

Помаранчева революція. Вінничани висловлювали підтримку опозиційному кандидату – Віктору Ющенку. Штаб якого у Вінниці очолював Скомаровський.

Один з Щетиніних побив оператора місцевої телекомпанії «Прем’єр» Олександра Семенова, який знімав сюжет про його брата, який оголосив голодування.

За середню зарплату можна було купити близько 270 літрів бензину А-95.

Долар коштує 5,3 гривні.

Губернатором призначили Григорія Калєтніка.

2004 року Військово-Повітряні Сили і Війська Протиповітряної оборони Збройних Сил України об'єднані в Повітряні Сили Збройних Сил України. У Вінниці відкрито Пам'ятний знак на честь створення Повітряних Сил.

2005

23 січня склав присягу новообраний Президент України Віктор Ющенко.

Олександра Домбровського призначено головою Вінницької обласної державної адміністрації. Міська рада залишилась без мера. Обов’язки виконував секретар міськради – Володимир Гройсман.

Площа перед мерією отримала назву - Майдан Незалежності. Встановили пам'ятник Українській пісні, який вінничани називають «дєвочка на шарє».

29 років з історії Незалежності - чим жила Вінниччина  - фото 8

2006

Росія заборонила ввіз м’яса і молочних продуктів з України. Молокозаводи Вінниччини і постачальники, які возили м’ясо фурами в Москву залишились зі збитками.

В Києві новий Уряд – на чолі з Віктором Януковичем.

Мером Вінниці обрали Володимира Гройсмана. Головою облради став Григорій Заболотний.

2007

Біля Хімпрому створили Муніципальний базар. Попри супротив та масові протести підприємців, з Центрального ринку забрали «ракушки» і перевезли на Фрунзе.

До Аграрного университету та до Муніципального ринку зробили тролейбусні лінії. Але тролейбус до Аграрного поїде тільки в 2012 році.

В Україні політична криза. Лідерка опозиції Юлія Тимошенко вперше приїздить у Вінницю «розрулювати» з депутатським корпусом, який голосує не по лінії партії.

29 років з історії Незалежності - чим жила Вінниччина  - фото 9

Влітку розпочато будівництво трамвайної лінії, яка зараз з’єднала Барське шосе і Вишеньку.

Корону Міс Вінниця виграла Лілія Поліщук.

2008

У День Державного прапора України шість разів підіймався синьо-жовтий стяг у Пекіні. Українська команда завоювала на Олімпійських Іграх найбільшу кількість медалей за весь час участі незалежної України - 7 золотих, 5 срібних та 15 бронзових. Вінничанки Інна Осипенко-Радомська та Наталя Добринська вибороли «золото» і «срібло» та встановили світові рекорди.

Курс гривні - 4.85 за долар США.

На Соборній – шокуюча ДТП, легковик збив двох студенток. Водія затримали через два роки.

В мерії відкрили прозорий офіс.

В Україні – «газова війна» з Росією. Виник ризик залишитись взимку без тепла.

2009

Курс долара стрибнув вдвічі - до 10 гривень.

Наприкінці жовтня в Україні почалася небачена вже багато років паніка – в аптеках зникли захисні марлеві пов’язки та антигрипозні ліки, а експерти почали підраховувати кількість жертв інфекційних хвороб. Цю паніку спричинила епідемія грипу. У Вінниці на залізничному вокзалі розстеляли доріжки з хлоркою для дезінфекції.

До Вінниці привезли Цюрихські трамваї «Міраж».

2010

Віктор Янукович став президентом України.

В селі Гриненки Немирівського району зникла 8-річна Валя Кушнір. Дитина пропала буквально з подвір'я. Мами не будо вдома. Дитина пішла в магазин, на дворі пройшов дощ і там знайшли тільки тапочки і куплений сік. Де дитина ділась, досі не можуть знайти.

Гройсмана переобрали мером з підтримкою понад 70% голосів. Головою Вінницької обласної ради став Сергій Татусяк. Керівником облдержадміністрації Янукович призначив Володимира Демішкана, який пропрацював з квітня по червень. Після нього призначили Генерала Миколу Джигу.

Бюджет Вінниці складав 940 мільйони гривень доходів та 920 мільйонів гривень видатків.

Літр молока коштує 5,7 грн.

Скандальне затримання мера Немирова Віктора Качура з хабарем в 2 мільйони гривень.

2011

У Вінниці відкрили світломузичний фонтан Рошен.

Дев’ята ребальзамація Пирогова, яку проводили російські науковці.

Починають забудову мікрорайону «Академічний».

2012

У Будинку Офіцерів виступала Анастасія Волочкова.

Депутат облради пересів на «Мазератті».

В місті запускають транспортну реформу щоб зменшити кількість маршруток.

Провели вибори до Верховної Ради. Партія регіонів отримала в новому парламенті 185 місць, Об'єднана опозиція «Батьківщина» - 101 місце, УДАР Віталія Кличка - 40 місць, ВО «Свобода» - 37 місць, Компартія - 32 місця.

В Україні провели Євро 2012, до якого готувались п’ять років.

2013

Візит Януковича до Вінниці. Кортеж складався з 16 авто. Місто повністю було заблоковано – рух транспорту перекрито. До дороги пішоходам підходити заборонено.

29 років з історії Незалежності - чим жила Вінниччина  - фото 10

29 років з історії Незалежності - чим жила Вінниччина  - фото 11

Дилемою для батьків вінницьких школярів став «переїзд» початкової школи гімназії №1 на Вишеньку.

Закінчили будівництво трамвайної колії, яка з’єднала Хмельницьке шосе і Вишеньку.

Рік буремний – корупція, беззаконня, віджим бізнесу донецькими…

2014

Рік великих сподівань. Нова Верховна Рада. З Вінницької області всі народні депутати – від Блоку Петра Порошенка. Вінниця знову залишилась без мера, Володимир Гройсман став народним депутатом, спікером Верховної Ради. Обов’язки міського голови виконує секретар міськради – Сергій Моргунов.

Вінницький євромайдан запалив тисячі свічок у пам’ять за загиблими.

Боротьба за справедливість. Революція. Майдан. Війна. Втрати. Ультиматум політикам. А ще румунські вчені нас страшили землетрусом.

На Сході великі втрати: Іловайський котел, бої за Донецький аеропорт…

І… повторний штурм Вінницької облради 6 грудня.

2015

Вінничани втрачають своїх на війні, обговорюють владні зміни, а на осінь поринули у виборчі перипетії, які визначили переможців та аутсайдерів. 28 лютого, відбувся перший офіційний візит Петра Порошенка на посаді Президента на Вінниччину. Городяни говорили, що вжито забагато заходів безпеки, «злі язики» вели мову про те, що до Порошенко не пускають людей.

Люди збирають допомогу для армії, а діти пишуть військовим листи підтримки. У Вінниці зробили перший модеренізований трамвай.

Мером Вінниці у другому турі обрали Сергія Моргунова.

2016

Україна позбавилась радянських героїв. У Вінниці декомунізували назви 135 вулиць, провулків парків і скверів. По області назви змінили понад 20 сіл.

29 років з історії Незалежності - чим жила Вінниччина  - фото 12

Депутати облради просили гроші на порятунок Південного Бугу. У Вінниці за 32,2 млн грн замінили колії на площі Гагаріна.

До Вінниці приїхав Доктор Коморовський на конференцію дитячих лікарів.

Підняли ціни на проїзд в трамваях і тролейбусах – 3 гривні. В автобусі – 3, 5 гривень.

У Вінниці склала присягу нова патрульна поліція, яку створили замість ліквідованого ДАІ.

В столиці «керують» вінничани - Уряд Гройсмана.

2017

Українці змогли їздити в Європу без віз.

Частину київського мосту закрили на ремонт. У Вінниці завершили ремонт ІІ черги проспекту Космонавтів, який обійшовся в 35 млн гривень.

Під Калинівкою вибухає арсенал боєприпасів.

2018

Міністерка МОЗ Уляна Супрун запропонувала «закопати» Пирогова. Але ця ідея тільки прискорила питання ребальзамації тіла видатного хірурга, яку вперше провели українські вчені в 2018 році.

Верховна Рада ввела в 10 областях України воєнний стан. Серед них – Вінницька.

Курс долара 34-35 гривень.

2019

Президентом України обрали Володимира Зеленського. До Верховної Ради – більшість представників президентської партії.

В місті почали вводити безготівкову оплату за проїзд.


Оксана Пустовіт, Анна Гаращук для Вінниця.info

Фото редакції та з групи «Історія Вінниці»