9 лют. 2021 15:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Новини компаній
0

101

0

4G і LTE: 3 питання щодо роботи технології

4G і LTE: 3 питання щодо роботи технології

Загалом по країні вже під’єднано 18,8 тисячі міст, селищ і сіл, і цей показник продовжує зростати


4G і LTE: 3 питання щодо роботи технології

Україна зараз активно впроваджує мережі четвертого покоління по всій території. Щомісяця від двох і більше тисяч нових населених пунктів отримують доступ до швидкісного інтернету. Загалом по країні вже під’єднано 18,8 тисячі міст, селищ і сіл, і цей показник продовжує зростати.

Однак, за словами експертів мобільного оператора “Київстар”, не всі українці чітко розуміють, що таке 4G і LTE та які перспективи з'являються із впровадженням цих технологій.

4G і LTE: різниця та чому їх плутають

4G і LTE: 3 питання щодо роботи технології - фото 2

Почнемо з того, що одні вважають 4G і LTE тотожними поняттями, інші – зовсім різними. Та насправді все трохи складніше.

Фахівці пояснюють, що термін LTE (Long-Term Evolution) – це технологія бездротового зв'язку, яка повинна була замінити стандарт 3G. Крім неї, активно розроблялася WiMAX, але вона не набула такого поширення, як LTE.

У результаті 4G практично завжди асоціюють із LTE, хоча фактично вони відрізняються:

  • LTE – технологічна платформа, у межах якої дані передаються зі швидкістю до 100 Мбіт/с чи ще швидше;
  • 4G – термін, який означає належність зв'язку, що використовується, до четвертого покоління стільникових стандартів.

4G і 4G+: маркетинг чи реальний розвиток?

4G і LTE: 3 питання щодо роботи технології - фото 3

Уважні користувачі зауважують: деякі оператори мобільного зв'язку використовують в маркетингових акціях назву “4G+”. Тому постає питання: позначка “плюс” має суто маркетингову функцію або дійсно вказує на те, що провайдер надає більш швидкісний доступ до мережі?

Фахівці Київстару запевняють: назва “4G+” підкріплена цілком реальною технологією LTE-Advanced. Від звичайної LTE вона відрізняється:

  • більшою швидкістю передавання, до 1 Гбіт/с у піку;
  • застосуванням технології Carrier Aggregation, яка збільшує пропускну здатність каналу;
  • швидкість до 300 Мбіт/с у користувачів, що пересуваються.

Зазначені дані – результат лабораторних вимірювань, що, втім, у рази перевершують класичний зв'язок LTE, максимум якого знаходиться на позначці у 100 Мбіт/с. При цьому LTE-Advanced належить до четвертого покоління й технічно не може називатися інакше. Відповідно, щоб показати використання потужнішого устаткування, деякі оператори послуговуються терміном 4G+.

У Київстарі зазначають, що від початку будування своїх мереж вони використовували саме LTE-Advanced обладнання, але позначення “плюс” не додавали до назви послуги. Абоненти і так знають, що інтернет від Київстару працює стабільно й швидко, а це головний показник якості роботи компанії.

LTE-Advanced і 5G

4G і LTE: 3 питання щодо роботи технології - фото 4

Чому 4G+, або LTE-Advanced, не можна віднести до п'ятого покоління бездротового зв'язку? Якщо розглянути його з технічної точки зору, стане ясно, що ніякої революційної методики в ньому немає. Єдине, що змінилося, – упроваджено поєднання каналів-носіїв, яке доходить до 5 рівнів і більше. Це збільшує сумарну ширину каналу до 100 МГц, що дає змогу отримувати й надсилати в рази більше даних.

Сподіваємося, тепер ваші знання про 4G стали набагато глибшими. Підключайтеся до технології й особисто оцініть її роботу.