25 лют. 2019 17:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

53

0

5 міфів про гіпертонічну хворобу

5 міфів про гіпертонічну хворобу

5 міфів про гіпертонічну хворобу


5 міфів про гіпертонічну хворобу

Чи відомо вам, що режим сну, професійна діяльність, емоції та шкідливі звички безпосередньо впливають на стан судин? Адже вони здатні збільшити ризик розвитку гіпертонічної хвороби! Міфи про профілактику високого артеріального тиску розвінчує кардіологиня відділення для хворих на інфаркт міокарда Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології Альона Данильчук.

Міф 1. Тютюн завдає шкоди легеням, а не серцю

Паління стоїть першим у списку чинників, які збільшують імовірність розвитку артеріальної гіпертензії. Оксид вуглецю та смоли, котрі містяться у сигаретах, впливають на частоту серцевих скорочень. Серце курця щодоби робить до 15 тисяч зайвих ударів. Отже, воно даремно вичерпує свій ресурс. Спазм судин після кожної цигарки триває 30-40 хвилин. Тому кров циркулює по організму, долаючи додаткове навантаження.

Міф 2. Алкоголь розширює судини

Після тимчасового розширення судин настає їхнє звуження, що може тривати до кількох діб. У цей період виникає дисбаланс електролітів в організмі і розвивається аритмія. Тому досить часто наслідком похмілля стає інсульт. А так звані «алкогольні інфаркти» — один із найскладніших варіантів серцевої катастрофи! Надмірне вживання алкоголю призводить до кардіопатії, тобто зниження скоротливої здатності органу. У людини формується так зване «пивне серце» — серцевий м’яз патологічно збільшується в об’ємі.

Міф 3. Дієта без ліків — зайва трата часу

У багатьох випадках зменшення ваги тіла допомагає знизити тиск без гіпотензивних ліків. Але схуднення мусить бути здоровим. Не голодуйте! Перегляньте меню та додайте фізичних вправ. Якщо Ваша робота пов’язана з мінімальною руховою активністю, вживайте до 1500 ккал замість 3000. Завжди рахуйте калорії і уважно читайте склад продукту на упаковці. Вживайте менше жирів та вуглеводів. Контролюйте кількість солі у стравах: вона затримує рідину в організмі, що заважає нормальній роботі серця. У практиці вінницьких кардіологів чимало випадків, коли за рахунок лише схуднення вдалося вирішити у пацієнта проблеми із тиском.

Міф №4. Позитивні хвилювання корисні

Стрес — це надмірна емоція, яка супроводжується викидом адреналіну у кров, а отже, підвищенням тиску. Негативні і позитивні хвилювання запускають однакову хімічну реакцію. Тому навіть радісні події інколи супроводжуються загостренням хвороби. Захищайте організм від стресу! У період психологічних навантажень частіше перемикайте увагу на творчість, прогулянки, спорт чи домашніх улюбленців. Не соромтесь звернутися до психолога чи психотерапевта, якщо самотужки впоратися не вдається.

Міф 5: Дефіцит нічного сну можна відшкодувати вдень

Зниження артеріального тиску та частоти пульсу у здорової людини відбувається вночі. Це природна регуляція періодів активності і відпочинку. Якщо ж ви маєте порушений режим сну або працюєте у нічну зміну, організм не встигає повноцінно розслабитися. Сон у денні години не дає рівнозначного ефекту. Тривале нервове збудження і концентрація уваги на робочих процесах посилюють ризик артеріальної гіпертензії.

Зміна стилю життя, звичок, моделі харчування та режиму сну — найпростіша профілактика гіпертонічної хвороби. Вона здатна у рази збільшити Ваші шанси обійтися без ліків і подовжити активне здорове життя!

5 міфів про гіпертонічну хворобу

5 міфів про гіпертонічну хворобу  - фото 2

Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроекту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».