6 черв. 2018 16:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Новини компаній
0

122

0

5 найприбутковіших сільськогосподарських культур для економіки України у 2018 році

5 найприбутковіших сільськогосподарських культур для економіки України у 2018 році

 5 найприбутковіших сільськогосподарських культур для економіки України у 2018 році


5 найприбутковіших сільськогосподарських культур для економіки України у 2018 році

 Попри подвійну зиму та надто швидкий перехід до тепла, експерти аграрного ринку зберігають оптимізм стосовно прогнозів на урожай основних сільськогосподарських культур в Україні, та урожай цього року в цілому. За їхніми прогнозами, валовий збір зернових та зернобобових має скласти не менше 60 млн тонн. Зокрема, такої думки додержується президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко та науковці «Інституту аграрної економіки». За їх прогнозами, українські аграрії мають усі можливості зібрати урожай на рівні 61,7 млн. тонн.

Не менший оптимізм панує і у міжнародних насіннєвих компаніях, які вже тривалий час працюють в Україні. Зокрема, такий оптимізм не полишає представників компанії «Монсанто Україна», завдяки якій українські аграрії вирощують гібриди кукурудзи та ріпаку DEKALB

І навіть попри прогнози щодо зниження рентабельності господарств через здорожчання самого виробництва (витрати на пальне, добрива, засоби захисту рослин) у українських аграріїв є шанс вигідно продати вирощене на міжнародних ринках. Адже подвійна зима, хоча й додала значного клопоту українським виробникам сільськогосподарської рослинницької продукції, вразила Україну значно менше, аніж інші країни.

«Вже другий рік ми спостерігаємо таке явище у аграрній сфері, як друга зима. У зв`язку з тим, що на початку березня були зафіксовані украй низькі температури у США, Канаді, країнах ЄС та Південній Америці, цього року спостерігається поганий врожай пшениці, кукурудзи, сої та соняшника. На фоні цієї картини показники урожаю в Україні – вищі за світові. Тому ми можемо припустити, що вартість сукупного аграрного експорту з України може збільшитися», - вважає аграрний експерт Сергій Феофанов.

На думку експерта, виграють від продажу врожаю ті українські фермери, які зробили ставку на грамотну структуру посіву та раціональний розподіл фінансів.

Що ж до ТОП-5 найвигідніших культур цього року, то тут можуть відбутися деякі зміни.

Так, традиційний фаворит і лідер хіт-параду у рослинництві соняшник, який протягом останнього десятиліття утримував значення рентабельності на рівні 40%, цього року може поступитися першим місцем. Минулого року його урожай знизився на 10,7%, а цього року, за словами гендиректора ТОВ «Харвіст-Холдинг» Дмитра Скорнякова, соняшник починає поступатися іншим культурам, оскільки вирощування цієї культури значно виснажило грунт. Тому фермери проводять сівозміну, аби підвищити якість грунтів.

За даними УкрАргоКонсалт, друге і третє місце за рентабельністю минулого року розподілили між собою горох (58%) та кукурудза (45%). Наразі агроексперти прогнозують збільшення посівів під бобовими.

Власне, як бачимо, кукурудза, попри минулорічну засуху, продовжує залишатися у трійці лідерів по рентабельності. Зокрема, фахівці відзначають стабільний перехід середньої по країні врожайності кукурудзи на зерно за 6 т/га. Не в останню чергу такому показникові сприяли господарства, які вирішили засіяти площі гібридами кукурудзи DEKALB – їхні середні показники становили 10 т/га, а лідерам вдалося досягти врожайності на рівні 12 т/га.