2 серп. 2017 17:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

505

0

7 чудес Вінниччини: на схилах Дністра височіє древній монастир, висічений у скелях. Фото

7 чудес Вінниччини: на схилах Дністра височіє древній монастир, висічений у скелях. Фото

 7 чудес Вінниччини: на схилах Дністра височіє древній монастир, висічений у скелях. Фото


7 чудес Вінниччини: на схилах Дністра височіє древній монастир, висічений у скелях. Фото

 Вінниччина має давню історію і чудову природу. На берегах Бугу зароджувалися древні поселення, виростали замки і оборонні споруди. На жаль, далеко не всі пам'ятки краю достатньо відомі в країні та світі. Тому у 2007 році в області було проведено спеціальний конкурс, під час якого визначено «Сім чудес Вінниччини».

Вiнниця.info розповість про легендарні шедеври перлини Поділля, - створені природою і людьми. Обов’язково завітайте туди під час відпустки.

Лядовський скельний монастир

На кордоні із Молдовою серед берегових скель гирла річки Лядови, що впадає в Дністер, стоїть одне із семи чудес Вінниччини - Лядовський монастир. Перекази розповідають, що ця свята обитель була заснована ще в ХІ столітті преподобним Антонієм Печерським, який 1013 року йшов через мальовничі подільські краї зі Святої гори Афон до Києва.

У Греції Афон Антоній Печерський отримав благословення йти на Русь, щоб сприяти становленню тут чернечого життя. Повертаючись на батьківщину, преподобний Антоній побачив високі крейдяні скелясті береги Дністра. Очевидно, вони йому нагадали Святий Афон, тому що саме тут великий подвижник вирішив зупинитись, щоб заснувати обитель. Він вирубав у скелях келію, зібрав навколо себе учнів, а потім, давши їм настанови та батьківське благословення, вирушив далі на схід, аж до Києва, де заснував всесвітньо відомий Києво-Печерський монастир.

На відміну від Київської обителі, Лядовська з роками не нажила великого багатства і слави. Монастир не збудував наземних келій і величних храмів, залишившись, як і було від самого початку, скельним. Протягом багатьох віків обитель жила дуже скромно і відзначалась аскетичною суворістю життя насельників. Цьому сприяли як географічне розташування монастиря високо в горах, так і неодмінне дотримання Афонських традицій.

Але прихід до влади більшовиків виявився для обителі найстрашнішим випробуванням за всю його історію. У 30-х роках ХХ сторіччя монастир був не просто закритий, а знищений – зруйновані всі його споруди, у тому числі й два унікальні скельні храмиї. Куполи храмів скинули у Дністер, місцеві жителі ще довгий час могли бачити, як глави церков, що колись прикрашали монастирські храми, виблискують на дні річки.

Час відродження стародавньої обителі настав у 1998 році, коли на ці гори прийшли три ченці з Почаєва на чолі з ігуменом Антонієм. Вони і розпочали нову епоху в житті монастиря.

Як і за часів святого Антонія, сьогодні тут фактично не відчувається поступу цивілізації. Храм і обителі келії опалюються окремими печами. Функції ж водопроводу в монастирі виконує гірський струмок. До речі, до нашого часу в обителі збереглося джерело, з якого брав воду ще преподобний Антоній. Вода містить багато корисних мінералів, які мають благодатний вплив на здоров’я людини.

Про монастир існує безліч легенд і переказів, історичних фактів і припущень. Одні стверджують, що древності і документи заховані у недосліджених печерах. Інші - в одному з підземних ходів на верхньому плато. Таких місць тут дійсно немало, однак всі вони сильно пошкоджені. Диво Вінниччини приваблює до себе чимало туристів.

Раніше ми розповідали про маленьке містечко Шаргород, яке поєднало культури католиків, православних і юдеїв. Державний історико-культурний заповідник «Буша», що захоплює кам’яними пейзажами і силою.

А також унікальне Немирівське городище (Скіфські вали), розташоване на лівому березі Південного Бугу.

7 чудес Вінниччини: на схилах Дністра височіє древній монастир, висічений у скелях. Фото

7 чудес Вінниччини: на схилах Дністра височіє древній монастир, висічений у скелях. Фото - фото 2

7 чудес Вінниччини: на схилах Дністра височіє древній монастир, висічений у скелях. Фото - фото 3

7 чудес Вінниччини: на схилах Дністра височіє древній монастир, висічений у скелях. Фото - фото 4

7 чудес Вінниччини: на схилах Дністра височіє древній монастир, висічений у скелях. Фото - фото 5

7 чудес Вінниччини: на схилах Дністра височіє древній монастир, висічений у скелях. Фото - фото 6

7 чудес Вінниччини: на схилах Дністра височіє древній монастир, висічений у скелях. Фото - фото 7

7 чудес Вінниччини: на схилах Дністра височіє древній монастир, висічений у скелях. Фото - фото 8

7 чудес Вінниччини: на схилах Дністра височіє древній монастир, висічений у скелях. Фото - фото 9

7 чудес Вінниччини: на схилах Дністра височіє древній монастир, висічений у скелях. Фото - фото 10

7 чудес Вінниччини: на схилах Дністра височіє древній монастир, висічений у скелях. Фото - фото 11

Вiнниця.info, фото - blitz.if.ua

title