17 серп. 2019 10:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

89

0

72% вінничан пишаються своїм містом: результати дослідження в рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні»

72% вінничан пишаються своїм містом: результати дослідження в рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні»

Опитування проводилося в 4-х містах: Полтава, Чернівці, Житомир і Вінниця. Вінниця має найвищий відсоток впізнаваності Концепції інтегрованого розвитку


72% вінничан пишаються своїм містом: результати дослідження в рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні»

Вінничани виражають емоційну прихильність до міста, в якому живуть. Вони декларують, що майбутній розвиток міста має велике значення. Громадяни готові побудувати місто, і в першу чергу комфортне життя.

Вінницю сприймають як гостинне та затишне місто, рекомендують його туристам. А вінницький громадський транспорт є одним із найкращих. Про це 16 серпня зазначили представники дослідницької компанії GfK, розповідаючи про результати опитування мешканців міста щодо їх задоволеності різними сферами життя.

Дослідницька компанія GfK провела опитування щодо того, скільки містян знають про Концепцію інтегрованого розвитку. Опитування проводилося в 4-х містах: Полтава, Чернівці, Житомир і Вінниця. Вінниця має найвищий відсоток впізнаваності Концепції інтегрованого розвитку. Одним з інструментів реалізації Концепції інтегрованого розвитку м. Вінниці 2030, яку ухвалила міська рада в 2019 році – є моніторинг думки громадян щодо їх задоволеності різними галузями життєдіяльності міста.

Вибірка опитування – 764 особи. Опитування проводилося в лютому-квітні 2019 року.

«Дослідження, яке ми проводили – повністю суб’єктивна думка мешканців Вінниці. 764 особи опитаних, це є досить висока вибірка і вона є репрезентативна для мешканців Вінниці. Для того, щоб забезпечити такий випадковий відбір респондентів, ми передивлялись список виборчих дільниць по Вінниці і сортували їх у випадковому порядку. В рамках кожної виборчої дільниці, ми випадковим чином обирали вулицю, будинок і опитували людей.

Дуже багато запитань були щодо задоволеності різними аспектами життя в місті. Відповіді на ці питання залежать від того, якими є очікування. Високі результати завжди можуть свідчити про низькі очікування. За дослідженнями соцгрупи «Рейтинг», Вінниця має найкращі результати – вона випереджає за всіма показниками інші міста, але єтакий прогноз очікування будуть зростати і треба працювати над тим, щоб втримувати цей високий рівень», – зазначила соціологиня з маркетингової компанії GfK Тетяна Ситник.

72% вінничан пишаються своїм містом: результати дослідження в рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні»

За результатами опитування, індекс оптимізму мешканців Вінниці, який складається, як середнє значення згоди вінничанин. Середнє значення для Вінниці становить 77% за стобальною шкалою. Це значно більше, ніж в інших містах. Тобто, 77% вінничан задоволені містом, в якому живуть. 44% опитаних згодні з тим, що можуть повністю себе реалізувати у місті. Лише 12% опитуваних зазначили, що готові виїхати з Вінниці в інше місто, якщо в них буде така можливість.

Також високий рівень зацікавленості міськими ініціативами та інформування про діяльність міської влади – завдяки цим двом чинникам отримано рівень знання концепції інтегрованого розвитку міста на рівні 39%.

16% вінничан за останні 12 місяців зверталися до міської ради зі скаргами або запитами, для порівняння, стільки ж 16% в Житомирі і по 8% у Полтаві та Чернівцях.

Також під час опитування виділили 4 ключові позитивні зміни, які мають сильний вплив на оптимізм містян:

  • Благоустрій центру міста, що робить його цікавим і зручним для мешканців
  • Відчуття безпечності життя у місті, зокрема за рахунок освітленості вулиць у мікрорайонах
  • Розвиток роздрібної торгівлі та громадського харчування у місті
  • Якість інформування про громадський транспорт.

72% вінничан пишаються своїм містом: результати дослідження в рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» - фото 2

«Вінничани виражають емоційну прихильність до свого міста, пишаються ним. Вони декларують, що майбутній розвиток міста особисто для низ має велике значення. Вони готові побудувати місто і в першу чергу комфортне життя. У відповідь на запитання, чи хотіли б виїхати з міста в інше місто України, якби була така можливість, лише 12% відповіли «Так», але коли це питання формулюється щодо виїзду за кордон, то ті, хто готовий це зробити – їх 26%», – зазначила Тетяна Ситник.

Вінницю сприймають, як затишне і гостинне місто. Близько 70% готові рекомендувати місто для комфортного життя та дозвілля. Також близько 70% опитаних вважають його привабливим для туристів. Головною принадою для цього вінничани вважають культурні події у місті, історичну та архітектурну спадщину, а також річку Південний Буг.

Визначальною рисою Вінниці, порівняно до інших міст, є сприйняття його як міста для молоді. Серед опитаних у віці 18-25 років частка тих, що впевнені у можливостях реалізації у місті, становить 52%, що є вище, ніж серед усіх опитаних загалом.

Мешканці задоволені доступністю інформації про міські послуги та можливістю звернутися до колл-центру. Щодо активності звернення до ЦНАПів, то вона досить висока, значно більша ніж у інших містах. 45 % вінничан звертались за послугами. Позитивні оцінки дають якості роботи персоналу, професійності, привітності, а також – зручності розташування центрів. 48% опитаних активно цікавляться міськими ініціативами. Сюди входить рівень знання муніципальних ініціатив.

Найбільш відомі – розвиток мережі ЦНАП, бюджети участі, інструменти інформування мешканців про події у місті та електронний портал сервісів міської ради. Вінничани найбільш оптимістично оцінюють економічні перспективи свого міста порівняно до мешканців інших міст-учасників проекту. Найбільш помітними ознаками розвитку економіки міста для мешканців є впровадження інвестиційних проектів та привабливість міста для людей творчих професій.

72% вінничан пишаються своїм містом: результати дослідження в рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» - фото 3

77% жителів Вінниці користуються громадським транспортом. 13% мають власний автомобіль, а 7% ходять пішки. Тетяна Ситник зазначила, що 81% респондентів вважають, що користуватися громадським транспортом легко. За цим показником Вінниця є лідером серед інших міст-учасників.

«Ця легкість забезпечується, зокрема, близькістю зупинок до місця помешкання. Але є певна незадоволеність щодо зручності системи оплати. Також людей турбує зручність користування транспортом для людей похилого віку та осіб з інвалідністю, – за цією характеристикою, до речі, по всім 4-м містам низька оцінка», – говорить Тетяна Ситник.

Також під час презентації, розповіли про пріоритетні напрямки для подальшої роботи, які показали результати дослідження. Сюди увійшли не лише зручність користування громадським транспортом для городян поважного віку та людей з інвалідністю. Потрібно звернути увагу на якість постачання тепла та гарячої води, якість системи водовідведення, вивозу сміття для приватних будинків. Також вінничани скаржаться на комфорт перебування у місті у період високих температур, облаштованість продовольчих ринків, є нарікання і на зручність системи оплати проїзду у громадському транспорті.

«Я вважаю, що результати цього опитування потрібно детально розглянути кожному керівнику підрозділів міської ради, і у межах своєї компетенції звернути увагу на ті питання, які можна, а головне – треба покращити. Дякую компанії GfK, Інституту розвитку міст, компанії GIZ та всім тим, хто долучився до цієї роботи. Це лише перші кроки, а далі – на всіх нас чекає серйозна робота, тому що моніторинг реалізації всіх завдань, які ми перед собою ставимо, – це важливий орієнтир для подальшого розвитку нашої територіальної громади в процесі виконання Концепції інтегрованого розвитку Вінниці до 2030 року», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

72% вінничан пишаються своїм містом: результати дослідження в рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» - фото 4

Вінниця.info