21 верес. 2018 15:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

83

0

970 тисяч євро на енергоефективність. ЄС допомагає місту на Вінниччині заощаджувати енергоносії

970 тисяч євро на енергоефективність. ЄС допомагає місту на Вінниччині заощаджувати енергоносії

За підтримки ЄС в Гнівані реалізовують проект енергоефективності 


970 тисяч євро на енергоефективність. ЄС допомагає місту на Вінниччині заощаджувати енергоносії

 В м. Гнівань на Вінниччині за підтримки ЄС реалізовують проект енергоефективності, загальний бюджет якого складає 970 тис. євро, з яких 78% - фінансування ЄС і 21% - внесок міської ради. Шляхом реалізації енергоефективних заходів для муніципального, житлового, промислового та бізнесового секторів, в Гнівані до 2020 року планують суттєво скоротити споживання електроенергії та зменшити викиди вуглецю в атмосферу.

Про це 21 вересня повідомили під час прес-конференції «Ефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань».

Реалізацію проекту розпочався з 1 травня 2018 року.

«План по стало-енергетичному розвитку ми писали 1 рік і 9 місяців. Порахували базовий кадастр викидів і ми на себе взяли зобов’язання до 2020 року в порівняні з нашим базовим 2014 роком, де за нашими підрахунками, в повітря викидалось в атмосферу 51,3 тис тон на рік, тепер зможемо скоротити викиди СО2 в атмосферу на 20,1 тон на рік – 20%. Скоротити споживання енергії міста на 27, 8 мегават на рік – 27%.

У ході нашого проекту ми встановимо також вуличні ліхтарі із сонячними панелями, плануємо домогтися використання енергії з відновлювальних джерел і проведемо широкий спектр інформаційних заходів», – зазначила керуюча справами виконкому Гніванської міської ради, Оксана Поштар.

970 тисяч євро на енергоефективність. ЄС допомагає місту на Вінниччині заощаджувати енергоносії

Проектом передбачено:

  • Комплексна термомодернізація 4-х муніципальних енергозатратних закладів дошкільної освіти м. Гнівань (№1, №3, №4, №5);

  • Створення та налагодження роботи відділу енергоменеджменту Гніванської міської ради;

  • Створення і налагодження роботи Муніципального фонду енергоефективності м. Гнівань;

  • Інформаційно-навчальні заходи з впровадження енергоефективних заходів у всіх секторах міста Гнівань.

Значна сума коштів буде виділена на інфраструктурну складову. На даний момент проведено технічне обстеження і виявлено, що у деяких будинках є дефекти. Наступним етапом буде проектно-кошторисна документація, яку вирішили розбити у два етапи проведення ремонтних робіт у садочках. Потім проведуть тендери для визначення підрядника, які зроблять термомодернізацію: утеплення фасадів, фундаментів, частково заміна дахів. Фінальним етапом буде енергоаудит, щоб визначити, чи влада дійшла мети, яку поставила перед собою на початку.

970 тисяч євро на енергоефективність. ЄС допомагає місту на Вінниччині заощаджувати енергоносії - фото 2

970 тисяч євро на енергоефективність. ЄС допомагає місту на Вінниччині заощаджувати енергоносії - фото 3

Вінниця.info