1 серп. 2019 16:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

52

0

Агентство США з міжнародного розвитку виділяє кошти на будівництво дитсадка на Вінниччині

Агентство США з міжнародного розвитку виділяє кошти на будівництво дитсадка на Вінниччині

В с. Слобідка Іванівської ОТГ капітально відремонтують школу для 86 учнів та побудують новий дитячий садочок для 30 вихованців


Агентство США з міжнародного розвитку виділяє кошти на будівництво дитсадка на Вінниччині

У Іванівській ОТГ на Вінниччині будують новий садочок у рамках свого першого проекту міжнародної технічної допомоги з Міжнародною організацією з міграції (МОМ) за підтримки USAID. У 2020 році в с. Слобідка Іванівської ОТГ капітально відремонтують школу для 86 учнів та побудують новий дитячий садочок для 30 вихованців у складі двох навчальних підгруп.

Про це Вiнниця.info повідомила громадська діячка Анастасія Ланова.

Проект «Створення дошкільного навчального закладу у с. Слобідка Іванівської ОТГ» став одним із переможців Проекту «Сприяння соціально-економічному розвитку в об'єднаних територіальних громадах шляхом інклюзивного місцевого врядування» від Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

15 липня сільський голова Михайло Кулик дистанційно підписав Договір з Представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні, який передбачає такі основні компоненти:

  • капітальний ремонт існуючої школи І-ІІ ст. с. Слобідка та будівництво (прибудова) і створення дошкільного навчального закладу - виконуватиметься Іванівською сільською радою за рахунок місцевого бюджету та спонсорської допомоги (очікувана загальна вартість – понад 4 млн. грн.); ü
  • придбання меблів, оснащення, обладнання для харчового блоку та вуличних ігрових майданчиків для функціонування майбутнього ДНЗ у с. Слобідка здійснюватиметься Представництвом Міжнародної організації з міграції за фінансової підтримки USAID на загальну суму до 560 тис. грн.

Даний проект є місцевою ініціативою, яку підтримали ініціативна група 10 активних мешканців та сільський голова. Необхідність у створенні дошкільного закладу у с. Слобідка існує давно, оскільки найближчий такий заклад розташований за 5 км у с. Іванів, де відсутні вільні місця.

Разом з тим, Іванівська ОТГ має позитивну демографічну динаміку уже кілька років поспіль. Зокрема, у с. Слобідка послуг дошкільної освіти потребує 41 дитина віком від 2 до 6 років.

Технічним рішенням для відкриття нового ДНЗ стала ідея прибудови приміщення до існуючої школи у с. Слобідка, де навчаються 86 учнів. Школа с. Слобідка розпочала свою діяльність ще з 1970 року у типовій радянській будівлі без жодних енергоефективних та енергозберігаючих технологій. Сьогодні це застаріла будівля з великими затратами на енергоносії та головне –некомфортним умовами для навчального процесу. Тому головною метою проекту стало комплексне забезпечення якісних умов для надання освітніх послуг у с. Слобідка шляхом створення дошкільного навчального закладу та реконструкції приміщення загальноосвітньої школи І-ІІст.

Агентство США з міжнародного розвитку виділяє кошти на будівництво дитсадка на Вінниччині

«Завдяки ефективній співпраці місцевої влади, громадськості та бізнесу Іванівська ОТГ у 2020 році отримає уже третю капітально відремонтовану сучасну школу для 86 учнів та новий дитячий садочок для 30 вихованців у складі двох навчальних підгруп. Я дякую активним мешканцям нашої громади за підтримку цієї ініціативи, а Міжнародній організації з міграції та USAID за високу оцінку нашої праці та можливість її співфінансування», – прокоментував сільський голова Михайло Кулик.

Агентство США з міжнародного розвитку виділяє кошти на будівництво дитсадка на Вінниччині  - фото 2

Розробка даного проекту відбувалася у кілька етапів. Коротку анкету для участі у конкурсі Іванівська сільська рада подала ще у листопаді 2018 року. У лютому 2019 року громаду відвідала делегація Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні, під час візиту якої відбулася презентація проекту та знайомство з членами ініціативної групи. Для участі у третьому етапі відбору повну Аплікаційну форму проекту розробила громадська діячка Анастасія Ланова у березні 2019 року.

«Грантові програми є вагомою фінансовою підтримкою для наших місцевих проектів. Якісна реалізація цього проекту є не тільки важливою для соціально-економічного розвитку Іванівської ОТГ, а й честю зарекомендувати нашу громаду фактично вперше на міжнародній арені», – зазначила громадська активістка Анастасія Ланова.

Вiнниця.info, фото – Анастасії Ланової