21 верес. 2021 09:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

312

0

Александру Татарін: «У «Меділюкс» ви можете якісно та надовго позбутись варикозу, а лікування оплатити частинами»

Александру Татарін: «У «Меділюкс» ви можете якісно та надовго позбутись варикозу, а лікування оплатити частинами»

Лазерна облітерація на вітчизняному апараті коштуватиме дешевше, але вже за 2-3 роки можливо операцію доведеться повторити


Александру Татарін: «У «Меділюкс» ви можете якісно та надовго позбутись варикозу, а лікування оплатити частинами»

Вилікувати варикоз у Вінниці пропонують чи не в усіх медичних установах. Але перш ніж зробити свій вибір клініки, перепитайте на якому обладнанню вас оперуватимуть, адже від цього залежатиме вірогідність рецидиву захворювання.

За словами судинного хірурга, що спеціалізується на лікуванні варикозу, лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Александру Татаріна, лазерна облітерація на вітчизняному апараті коштуватиме дешевше, але вже за 2-3 роки можливо операцію доведеться повторити.

Александру Татарін: «У «Меділюкс» ви можете якісно та надовго позбутись варикозу, а лікування оплатити частинами»

Ми запитали у лікаря, який метод лікування варикозу є найефективнішим? Чи правда, що варикоз у здорової людини не може розвинутись? Як відбувається лікування варикозу у вагітних пацієнток? Що не можна робити при варикозі? Як відбувається система оплати частинами лікування варикозу в Лікувально-діагностичному центрі «Меділюкс»?

Відповіді на ці та інші питання читайте у нашому інтерв’ю.

Чому в наш час у багатьох людей «гудуть ноги»? І чому від варикозного розширення вен страждає все більше людей, причому і зовсім молодих, і старшого віку?

Набряки, судоми, важкість у ногах, «гудіння» ніг, судинні зірочки, розширенні вени – це все наша плата за прямоходіння. Тому найбільше пацієнтів серед кухарів, вчителів, хірургів, продавців, перукарів - всіх людей, хто більшість свого часу проводить на ногах.

Та це не означає, що від варикозу не страждають бухгалтери, програмісти, фахівці інших «сидячих» спеціальностей.

Якоїсь універсальної причини появи варикозу, яка б підходила під всі випадки захворювання, немає. Та найчастіше варикоз розвивається через порушення функціональності клапанного апарату в венах. Збій в роботі клапанів призводить до зміни напрямку кровообігу: не знизу вверх, як потрібно, а навпаки. Саме тому втомленим та набряклим ногам стає трохи легше, якщо їх, наприклад, закласти на стіл, сидячи на стільці.

По статистиці, найбільше від варикозу страждають жінки, особливо жінки у віці 40 +. Але знову ж таки величезну роль відіграє генетична спадковість. У понад 80% людей, чиї батьки та інші найближчі родичі хворіли на варикоз, отримують це захворювання у «спадок».

Спусковими механізмами для варикозу також є зайва вага та вагітність, інколи травмування, що призводить до пошкодження стінок вен.

Варикоз насправді дуже підступне захворювання, адже на перших стадіях, воно може проявлятись лише незначними симптомами, як от ногами «бігають мурахи», швидка втомлюваність, або не проявляється взагалі. І тоді людина просто не знає, що має цю патологію. Але через 3-5 років з’являться інші симптоми, які не помітити просто не можливо – судинні зірочки, здуті видимі вени, червоний чи коричневий шкірний покрив, трофічні виразки.

То як тільки ноги починають «гудіти» варто йти на профілактичний огляд до флеболога?

Абсолютно вірно. Також в профілактичних цілях, один раз на рік, до флеболога варто йти людям з групи ризику: пацієнтам із зайвою вагою, людям, які мають генетичну схильність; тим, хто важко працює фізично та кому за 40 років, а також жінкам, що планують вагітність.

При огляді лікар проведе УЗ-діагностику, щоб оцінити стан ваших поверхневих вен та перевірити чи немає уражень глибоких вен. У моїй лікарській практиці не раз траплялось, коли при діагностиці виявлялось, що вени зовні здорових ніг (без судинних зірочок, без набряків та зміни кольору шкіри) були розширеними, що є свідченням активного розвитку варикозу.

Окремо наголошу, що на УЗД судин найкраще йти саме до флеболога чи до судинного хірурга. Адже лише вузькоспеціалізований лікар розуміє специфіку такої діагностики й інтерпретувати правильно результат.

Чи правда, що варикоз у здорової людини не може розвинутись?

Варикоз може з’явитись, як я вже казав, через пошкоджені, внаслідок травми, венозні стінки. В цьому випадку, теоретично, людина може бути повністю здоровою, або принаймні так вважати. Не дарма ж придумали таку приказку, що нема абсолютно здорових людей, є недообстежені.

Нерідко варикозне розширення вен з’являється у спортсменів. Тут причиною є надмірне фізичне навантаження на ноги.

Якщо виключити спадковий фактор розвитку варикозу, то його появу може спровокувати ожиріння, тим більше, якщо це жінки репродуктивного та менопаузального віку.

Інколи варикоз може стати наслідком дисбалансу в організмі – після вживання гормональної контрацепції, або при замісній гормональній терапії.

Ну й, звичайно, одним із основних факторів ризику розвитку варикозної хвороби є вагітність. Адже під час вагітності розширюються стегнова та велика підшкірна вени. Та треба зауважити, що найбільше випадків з прогресуванням варикозу відбувається під час другої та наступних вагітностей. Перша вагітність, зазвичай, не провокує розширення вен.

А якщо прояви варикозу вже були помітними до вагітності або ж з’явились під час, то як відбувається лікування таких пацієнток? Чи можливо допомогти їм без оперативного втручання? І чи краще прооперуватись, якщо в цьому є необхідність, до зачаття дитини?

Розпочну з останнього запитання. Так, якщо в жінки є симптоми варикозу, їй треба одразу йти до флеболога тим більше якщо вона планує вагітність. А взагалі, я б рекомендував усім жінках перед плануванням зачаття дитини проходити УЗ-діагностику судин нижніх кінцівок, щоб пересвідчитись чи не розпочався там процес розширення вен.

Якщо прояви варикозу будуть виявленні, їх треба усувати, адже вагітність лише погіршить ситуацію. До того ж, варикоз – збільшує ризик виникнення тромбозу в 15 разів. А те, що тромби – згустки крові, - це явище небезпечне, певно, знають всі. Тому тут краще не ризикувати й дійсно необхідно вирішувати всі питання до вагітності.

У випадку, коли вже вагітна жінка звертається до флеболога за вирішенням проблеми варикозного розширення вен, лікар може приписати їй носіння компресійного трикотажу – спеціальних панчохів, які допоможуть нормалізувати кровотік в ногах механічним шляхом.

Такі панчохи не дуже комфортні, особливо в літню пору, але вони життєво необхідні.

А ліквідувати варикозний синдром та здійснювати профілактичні методи, щоб уникнути швидкого рецидиву, можна вже буде не раніше, аніж після 9-12 місяців після пологів. Адже саме стільки часу потрібно, щоб змінився гормональний фон жінки. Ну й, звісно, після закінчення періоду лактації.

Чи правда, що можна прооперувати варикоз під час обідньої перерви, а після операції одразу повернутись на роботу?

Так, існує навіть таке поняття як «офісна флебологія». Всі малоінвазивні (без розрізу шкіри) методи лікування варикозу – ендовенозна лазерна коагуляція (лазерне випромінювання), радіочастотна абляція (вплив радіохвиль) та клейова облітерація (склеювання вен біоклеєм), є малотравматичними, тому й реабілітаційний період, або дуже короткий (при перших двох методах – ред.), або не потрібен взагалі (при клейовій облітерації – ред.).

Зазвичай процедура триває не довше 1-1,5 години. Загальний наркоз не використовується, ми надаємо перевагу медикаментозному сну – процедурній седації, а отже, відходити пацієнту від операції довго не треба. В людини може лише хвилин 10-15 крутитись голова.

При клейовій облітерації анестезія не потрібна. Це ін’єкційний метод. Тобто через спеціальний катетер до вени вводять біоклей, який склеює розширені вени. Через відсутність теплового впливу, носити компресійну білизну не потрібно. Тому в цьому випадку, дійсно, можна на роботу хоч і з операційної.

Було не мало випадків, коли пацієнти після клейової облітерації бігли одразу ж на роботу, їхали потягом до іншого міста, або навіть летіли в іншу країну.

Александру Татарін: «У «Меділюкс» ви можете якісно та надовго позбутись варикозу, а лікування оплатити частинами» - фото 2

Яку ж методику лікування варикозу найкраще обрати? Зараз, здається, найбільше розмов саме про лазерне випромінювання.

Все просто, лазерну коагуляцію тепер проводять чи не на кожному куті: і в державних медичних установах, і в приватних, тому вона в усіх на слуху. Чи буде якісним лікування варикозу лазарем залежить не тільки від професійності лікаря, а й від обладнання. Я раджу пацієнтам звертатись в клініки, де обладнання іноземного походження, бо вітчизняне, на жаль, не таке якісне. Лазерна облітерація на вітчизняному апараті коштуватиме вам дешевше, але вже за 2-3 роки можливо операцію доведеться повторити.

Після процедури лазерної коагуляція ймовірність рецидиву варикозу через 5 років – 8%.

Радіочастотне випромінювання дає меншу вірогідність рецидиву через такий же проміжок часу –5%, а лікування варикозу біоклеєм (клейова облітерація ) – лише 3%.

Всі три методи лікування – ефективні. Та я б радив клейову облітерацію – склеювання вени зсередини. Адже цей метод, наголошу ще раз, не потребує анестезії та носіння компресійної панхочи. А відповідно реабілітації, як такої, немає взагалі.

Ми використовуємо якісний американський біоклей з доказовою базою «Веносил». Він дає дуже незначний відсоток вірогідності рецидиву.

В Лікувально-діагностичному центрі «Меділюкс» обладнання для лікування варикозу виключно іноземного виробництва – США, Німеччина, Польща. Це принципова позиція керівництва закладу.

Що не можна робити при варикозі?

Є відносні протипокази при варикозі – це бані, сауни, солярій, а також робота на підприємствах, де доводиться працювати з високою температурою. Адже температура ускладнює симптоми варикозу.

Логічно, що не можна також робити зігріваючі компреси чи примочки.

Я б не рекомендував робити татуювання по розширеним від варикозу венам, а ще робити епіляцію воском чи шугаринг, щоб не завдавати додаткового травмування.

Лазерна епіляція дозволена, але лише на ранніх стадіях варикозу, а після його лікування, не раніше, аніж через місяць.

Не раджу жінкам з варикозом часто носити високі підбори та робити антицелюлітні масажі.

Фізичне навантаження на ноги буде лише сприяти активнішому прогресу захворювання, тому його варто суттєво зменшити, а ще краще – уникати взагалі.

На днях мене запитувала пацієнтка чи можна вакцинуватись від COVID-19, коли є варикоз. Відповідь однозначна – так.

А що стосується харчування, то воно ніяк не впливає на ваші вени, хіба, що у вас є зайва вага, тоді, звісно, треба схуднути й тримати масу тіла під контролем.

Александру Татарін: «У «Меділюкс» ви можете якісно та надовго позбутись варикозу, а лікування оплатити частинами» - фото 3

Скільки вдячних пацієнтів вже на Вашому рахунку?

За 21 рік лікарської діяльності я лікував варикоз та його наслідки у понад 10 тис пацієнтів. І мова йде не лише про вінничан. У нашому місті досить розвинутий медичний туризм, адже лікуватись тут значно дешевше, аніж закордоном. До мене звертались пацієнти з Америки, Португалії, Іспанії, Франції, Італії, Ізраїлю, Польщі та інших країн.

До речі, Лікувально-діагностичний центр «Меділюкс» працює з багатьма іноземними та українськими страховими кампаніями, поліси яких покривають вартість медичних послуг.

А ще в «Меділюкс» можна оплачувати лікування варикозу трьома частинами – це більше актуально для жителів та гостей Вінниці. При чому мова йде про всі види оперативного втручання – лазерну коагуляцію, радіочастотну абляцію та клейову облітерацію. Для багатьох вінничан – це досить дороговартісні послуги. Тому ми вирішили знайти можливість, щоб, принаймні, спростити це питання. І сьогодні вже чимало людей скористались цією можливістю.

Треба лише бути клієнтом «Приватбанку» й мати універсальну картку з кредитною послугою «Оплата частинами».

Перша частина вноситься при оплаті лікування, а решта, - зніматиметься з вашої картки, відповідно, два наступні місяці. Послуга безвідсоткова.

Тому звертайтесь, будемо раді допомогти повернути вашим ніжкам красу та здоров’я.

Записатись на прийом до судинного хірурга Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Александру Татаріна можна за телефоном: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного).

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info