29 квіт. 2015 14:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Економіка
0

41

0

Антимонопольний комітет покарав вінницькі торгові мережі за високі ціни

Антимонопольний комітет покарав вінницькі торгові мережі за високі ціни

 Сукупний розмір накладеного штрафу склав 203,616 млн. грн.


Антимонопольний комітет покарав вінницькі торгові мережі за високі ціни

 Антимонопольний комітет України розглянув справу про картельну змову між великими торговельними мережами, які діють під брендами «Сільпо», «Фора», «Фуршет», «Велика кишеня», «ЕКО маркет», «Караван», «БІЛЛА», «НОВУС», «Спар», «Бімаркет», «МЕТРО», та дослідницькою компанією АСНільсен Юкрейн.

Про це інформує прес-служба Антимонопольного комітету (АМКУ).

Їх діяльність призводила до обмеження конкуренції на ринку послуг з організації роздрібної торгівлі. Це призвело до суттєвого завищення цін для споживачів на товари повсякденного вжитку.

АМКУ прийняв рішення покарати правопорушників санкціями, але помірними, адже, на думку фахівців, максимальні штрафи негативно вплинуть на споживчі ціни.

Зокрема, сукупний розмір накладеного штрафу склав 203,616 млн. грн. Разом з цим, Комітет надав відповідачам зобов’язання, виконання яких суттєво покращить ситуацію на ринку.

Так, ТОВ «АСНільсен Юкрейн» та торговельні мережі зобов’язано припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції протягом 2-х місяців з дня отримання рішення шляхом приведення своєї діяльності із отримання та розповсюдження інформації до вимог законодавства про захист економічної конкуренції. В тому числі договірних відносин з постачальниками та/або виробниками товарів та підходів до ціноутворення для своїх споживачів у відповідність до законодавства про захист економічної конкуренції.

За оцінками Антимонопольного комітету України, виконання цих вимог забезпечить вивільнення ресурсу для розвитку економіки у розмірі до 20 млрд. грн. щороку.

ВИННИЦА.info