22 берез. 2021 12:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

164

0

«Астарта-Київ» допомагає розвивати інклюзивну освіту у Війтівецькій громаді

«Астарта-Київ» допомагає розвивати інклюзивну освіту у Війтівецькій громаді

Завдяки співпраці сільської ради та виробничого підрозділу АСТАРТИ ТОВ «Хмільницьке» у Війтівецькій громаді активно впроваджують інклюзивні заклади для «особливих» діток


«Астарта-Київ» допомагає розвивати інклюзивну освіту у Війтівецькій громаді

Кожна людина має право на якісну та повноцінну освіту, а особливо дітки, які потребують нашої особливої уваги – у цьому переконані у Війтівецькій громаді, що на Хмільниччині.

Інклюзивне навчання тут розвивають з 2019 року — завдяки співпраці сільської ради та виробничого підрозділу АСТАРТИ ТОВ «Хмільницьке» у цій громаді активно впроваджують інклюзію для «особливих» діток. А розпочалося все з малого – створення ресурсної кімнати при Війтівецькій школі для учнів з особливими освітніми потребами.

У серпні 2019 року Благодійний фонд «Повір у себе» за підтримки агропромхолдингу «Астарта-Київ» провів на базі Війтівецької громади проєкт «РІД: Розвивайся. Інтегруйся. Дій». У ньому взяли участь понад 30 дітей з місцевих шкіл. Разом з наставниками, спікерами та менторами учасники навчалися проєктному менеджменту, краудфандингу, комунікаціям. Основним лейтмотивом заходу була інклюзія — вміння розуміти та повноцінно взаємодіяти з «особливими» дітками.

Впродовж проекту обладнали ресурсну кімнату в одній зі шкіл громади, та на цьому не зупинились. Згодом було створено і Інклюзивно-ресурсний центр, у якому надають корекційно-розвиткові послуги, проводять комплексну оцінку стану здоров’я учнів.

Заняття у КП «Інклюзивно-ресурсний центр»

Заняття у КП «Інклюзивно-ресурсний центр»

- Ресурсна кімната — додатковий інструмент для адаптації психологічного та фізичного здоров’я учнів з особливими освітніми потребами. Містить навчальну, соціально-побутову, ігрову та зону відпочинку. Відкриття класу стало можливим завдяки нашим надійним партнерам — агропромхолдингу «Астарта-Київ». А згодом нам спільно вдалося відкрити і КП «Інклюзивно-ресурсний центр», — розповідає голова Війтівецької громади Станіслава Ядвіжина.

Голова Війтівецької громади Станіслава Ядвіжина

Голова Війтівецької громади Станіслава Ядвіжина

Нині у ресурсному центрі надають корекційно-розвиткові послуги й проводять комплексну оцінку стану здоров’я учнів з особливими освітніми потребами. Там працює троє фахівців.

- Практичний психолог займається з учнями, які мають психічні порушення чи розлади емоційного стану. Реабілітолог — допомагає дітям з фізичними порушеннями. А логопед — коригує мовлення та артикуляцію, — пояснює директорка закладу Олена Тишкевич.

Директорка ІРЦ Олена Тишкевич

Директорка ІРЦ Олена Тишкевич

Один з таких учнів — 10-річний четвертокласник Михайло. Він уже рік відвідує цей центр, де займаєтьсяз психологом, реабілітологом та логопедом.

ТОВ «Хмільницьке» забезпечило цей заклад потужною матеріально-технічною базою. Ремонтні роботи ще тривають, але вже відновлені кабінети повноцінно приймають своїх маленьких підопічних. Батьки учнів про Центр відгукуються з захопленням.

- У центрі доброзичлива атмосфера і висококваліфіковані педагоги. Донька стала розкутіша в емоціях і завжди повертається у піднесеному настрої. Навчання в ігровій формі допомагає дітям краще сприймати освітню програму у школі та активніше спілкуватися із ровесниками, — запевняє мама учениці Дарини.

Мама учениці Дарини

Завдяки тривалій співпраці влади, громади та аграріїв усі школярі Війтівецької громади отримують повноцінну та якісну освіту, а тепер спільними зусиллями вдалося створити необхідні умови і для діток з особливими потребами та діток з інвалідністю.

- Дякуємо агропромхолдингу «Астарта-Київ», який приділяє увагу не лише розвитку господарства, а й соціальному партнерству з громадами. Впевнені, що попереду ще багато спільних проєктів, — зазначає очільниця Війтівецької громади.

Під час проєкту РІД у серпні 2019 року

Під час проєкту РІД у серпні 2019 року

Ресурсна кімната у Війтівецькій ЗОШ

Ресурсна кімната у Війтівецькій ЗОШ

«Астарта-Київ» допомагає розвивати інклюзивну освіту у Війтівецькій громаді

«Астарта-Київ» допомагає розвивати інклюзивну освіту у Війтівецькій громаді - фото 2

ГО «Поділля Аграрне»