18 квіт. 2022 12:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Новини компаній
0

96

0

Аутсорсинг ЗЕД. Що потрібно знати?

Аутсорсинг ЗЕД. Що потрібно знати?

Що таке аутсорсинг ЗЕД та коли він потрібен


Сьогодні практично будь-який бізнес пов'язаний з товарами, що виготовлені за кордоном. І в тому числі співпраця з Китаєм. Проте сьогодні бізнес шукає можливості скоротити витрати на виробництво, транспортування та продаж продукті. Це потрібно через жорстку конкуренцію між компаніями та розвиток сучасних технологій. Інноваційний метод ведення бізнесу - аутсорсінг ЗЕД.

В чому особливість аутсорсінгу ЗЕД? Де його замовити? Які чинники впливають на вартість? Відповідаємо на ці та інші питання. Радимо прочитати тим, хто працює з закордонними компаніями.

Що таке аутсорсинг ЗЕД (зовнішньоекономічна діяльність)?

Коли підприємець працює з іноземними постачальниками, йому потрібні люди, які будуть займатися процесами зовнішньоекономічної діяльності. Частіш за все це відбувається віддалено. Тобто певні функції та процеси управління бізнесом передаються іншій фірми, що має компетенції вирішувати ці питання. Така собі митниця на аутсорсинг.

Суть аутсорсингу ЗЕД – різноманітний комплекс послуг. Це підтримка і допомога компаніям, які взаємодіють з економікою зарубіжних країн.

Аутсорсинг зовнішньоекономічної діяльності – відносно молода послуга на українському ринку, але вона набирає популярність. Професійним сервісом частіше за все користуються представники малого та середнього бізнесу. Це пов’язано з тим, що на невеликих фірмах не має можливості тримати у штаті спеціаліста або створювати цілий відділ, який буде проводити періодичні операцій імпорту та експорту. Аутсорсинг допоможе оптимізувати фінансові витрати та логістику компанії. Фахівців з ЗЕД працюють в Україні в компанії M3Cargo.

Коли потрібен аутсорсинг ЗЕД?

У будь-яких випадках імпорту та експорту товару за кордон. Подивимось на прикладі. Ваша компанія вирішила придбати велику партію товару. Ви подивилися пропозиції, найбільш вигідна ціна у Китаї. А далі потрібно: укладати договір, оформлювати митні декларації, організувати перевезення вантажу, робити переведення валюти на рахунки. Коли підприємниць розуміє скільки всього потрібно зробити, то думає, що краще придбати товар в Україні. Але краще передати справи зовнішньоекономічної діяльності на віддалене опрацювання. Ви ставите завдання перед фахівцями, а вони пропонують вирішення.

Які послуги можна доручити на аутсорсинг ЗЕД?

  • Організація і проведення переговорів з іноземними виробниками або контрагентами. Аутсорсер безпосередньо веде комунікацію від особи підприємця та бере участь у перемовинах про постачання товару.
  • Підготовка договорів, контрактів, декларацій та супровідних документів. Важливо розуміти: аутсорсер відповідає за комерційно вигідну документація, а клієнт оплачує угоду.
  • Проведення інспекції якості товарів. Фахівець ЗЕД відповідає за якість товарів, що будуть транспортуватися.
  • Контроль процесу доставки. Деякі постачальники «забувають» позначити у договорі вартість митних зборів. Це один з нюансів, за якими повинен стежити фахівець ЗЕД.
  • Пошук нових партнерів. Сьогодні постачальників дуже багато і всі вони пропонують різні умови. Щоб вибрати найкраще, потрібно знати весь ринок.

Скільки коштує аутсорсінг ЗЕД?

Аутсорсинг ЗЕД абсолютно легальний. Передбачена чітка і зрозуміла тарифікація. Вартість послуг залежить від таких факторів:

  • ціна імпортованого товару. На різні типи вантажів (сировина, готова продукція, обладнання) встановлені свої цінові категорії;
  • періодичність здійснення поставок. Компанія, що надає послуги на аутсорсингу, прагне побудувати довготривалу співпрацю. Зазвичай після першої операції вартість послуг знижується;
  • складність робіт, виконуваних при імпорті товару.

Остаточна вартість визначається індивідуально фірмою, що надає послуги ЗЕД.