6 лют. 2020 17:06

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

125

0

Автор реформи з децентралізації Юрій Ганущак у Вінниці: Україна – це країна Мазепи і Махна

Автор реформи з децентралізації Юрій Ганущак у Вінниці: Україна – це країна Мазепи і Махна

Тенденції процесу децентралізації та наступні етапи реформи


Автор реформи з децентралізації Юрій Ганущак у Вінниці: Україна – це країна Мазепи і Махна

7 лютого завершується відведений законом термін добровільного об’єднання громад. Останній тиждень в області тривали дискусії по створенню ОТГ, а жителі окремих сіл навіть перекривали дорогу в знак невдоволення запропонованому плану об’єднання громад. Базовий рівень формування громад має затвердити Кабмін за поданням ОДА. На Вінниччині перемовини представників громад з обласною владою доходять до завершення. 6 лютого на запрошення голови Вінницької ОДА приїхав Юрій Ганущак – експерт, директор Інституту розвитку територій, один з авторів реформи децентралізації. Під час зустрічі з журналістами він роз’яснив загальні тенденції процесу децентралізації та наступні етапи реформи, але без прив’язки до конкретних територій.

«Гарячі точки» по створенню ОТГ

- У Вінницькій області приблизно 10 гарячих точок по створенню ОТГ з перекриттям доріг. Як виходити з ситуації?

- Ці речі (конфліктні ситуації – ред.) є по всій Україні і Вінницька область найбільш спокійна в цьому відношенні. В нас «гарячі точки» це Одеська, Рівненська, в Чернігівській, Чернівецькій області. У Вінницькій області більш-менш злагоджено. Звичайно, є питання, по яких ставиться зауваження, які треба доопрацювати. Але ми задоволені тим, що у Вінницькій області процеси йдуть шляхом переговорів і комунікації. Інколи просто достатньо поговорити з людьми. Буває навіть на рівному місці виникають певні проблеми через брак комунікації. Людям потрібно пояснювати, що громада - це не тільки доходи, а і видатки. Потрібно пояснювати, що погано, коли видатки на апарат перевищують 30%, бо громада не створюється для того, щоб дати роботу 20-30 чиновникам. Громада створюється, щоб людям надавати послуги. Потрібно пояснювати, що вимога мінімальної кількості учнів, це не забаганка Києва, а вимога якості освіти.

Адміністративно-територіальна реформа - це маленька частинка реформи децентралізації влади. Але вона заснована на точній науці. Тобто, коли ми кажемо, що мінімальна кількість населення 5 тисяч, ми обґрунтовуємо, що прийде відповідний інвестор і будуть робочі місця. На кожну громаду свій тип інвестора. Не прийде інвестор, який займається машинобудуванням у сільське господарство. Зате той, хто займається первинною переробкою сільськогосподарської продукції прийде. Але він прийде у велику громаду. Велику по площі і по кількості населення.

«На перший рік ідуть сміливі, вони отримують найбільшу цукерку»

- Якою буде рекомендація експертів, якщо в районі є дві спроможні ОТГ і ще багато не об’єднаних сіл, а перспективним планом передбачено три ОТГ?

- Не знаєш, як робити – роби по закону. Методика вказує чітко послідовність дій, що робити. Є факт добровільного об’єднання. Ми не могли цей процес перескочити. Це Україна. Це країна Мазепи, країна Махна. Це країна, де закони виконуються добровільно. Для того, щоб дати можливість проявити свою енергію, ми зробили етап добровільного об’єднання. Я завжди казав: на перший рік ідуть сміливі, вони отримують найбільшу цукерку. Далі йдуть розумні, бо розуміють, що це треба. Далі йдуть мудрі, тому що розуміють, що далі цукерок не буде, треба працювати. Потім хилі. Зараз йдуть ліниві. Перших три я толерую. Наступних - слухаю. Інших чую, але не дуже.

Тому зараз є етап, коли нам потрібні перспективні плани, за які не було б соромно. Але коли робиться зараз перспективний план, то вже враховується факт. Все це було промодельовано. Зараз аналізується те, що було створено, воно життєве чи ні. В деяких випадках самі сільські голови кажуть, я не потягну, треба об’єднуватись. Ця реформа має бутим вистраждана. Страждання породжують розуміння.

Автор реформи з децентралізації Юрій Ганущак у Вінниці: Україна – це країна Мазепи і Махна

- Чи є остаточний Перспективний план формування громад у Вінницькій області?

- Це питання не до мене. Коли йшли консультації, ми задавали питання про логіку прийняття рішень. Якщо рішення достатньо обґрунтовані - зауважень немає. Державі потрібно, щоб органи, які будуть створені, були ефективними, щоб було компактно, щоб люди розуміли, що ця конфігурація не є штучною. Коли є два села, а між ними немає дороги, то ми задаємо питання, як вони будуть отримувати послуги? Ми просимо подумати. В Києві не приймаються рішення, вони тільки затверджуються. Подає обласна державна адміністрація, яка має розуміти, що вона відповідальна за запропоноване рішення. Тому нам і Кабінету міністрів, що 61, 63, 64 громади в області, великого значення не має. Основне, щоб ці громади були потенційно спроможні.

Радник голови Вінницької ОДА Олег Левченко уточнив, що остаточного плану ще немає. Були проведені консультації з громадами. Голова ОДА прийме рішення в найближчий час.

- Коли облдержадміністрації повинні подати остаточний план формування громад?

- У нас є одна єдина дата, яку неможливо минути. Це остання неділя жовтня цього року. І назад відкатуйте. Вибори мають бути на новій основі. Для цього треба прийняти закон про місцеве самоврядування, закон про місцеві державні адміністрації в новому вигляді, зміни до Конституції, закон про зміну виборчого законодавства, закон про зміну адміністративно територіального устрою, зміни до законів про центральні органи виконавчої влади, купа секторальних законів... Ще є політичний цикл - десь депутати залізли в дебати, хтось почав блокувати трибуну і т.д. Всі ці речі виходять з того, коли ми відкатуємо назад. В плані, який розробляється Кабміном, Мінрегіоном та узгоджується політиками, є дедлайни. Я вам їх говорити не буду, бо не пам’ятаю…

Олег Левченко лише уточнив, що дві області вже подали остаточні плани на погодження. Наша область готова, але ще будуть вносити уточнення. Дату подачі не уточнив.

- Чи не забагато ображених залишиться в результаті «примусового» створення ОТГ?

- За перекриття дороги М-12, - наводить приклад Олег Левченко. - Один з ключових осіб - великий і потужний платник податків, який орендує 600га в межах цієї громади. Ясно, що він своє буде відстоювати в межах закону. Я поважаю його активність, але є мінус - 38% акцизу в цій громаді. Чим це буде забезпечено, неясно. Вчора 80 чоловік ходили вздовж Кабміну і Офісу президента. На чолі з сільським головою. Люди його поважають, він сільський голова, але його дружина є фермером, за її фермерським господарством стоїть 1600 га. Є конфлікт інтересів? Так. Але про це в медіа ніхто не висвітлює. Останнє. Є один голова, якого щойно обрали. За нього проголосували 4000 людей, люди його підтримали. Ми йому говорили, що загроза функціонування їх громади – залежність від військової частини, яка складає 85% бюджету всієї громади. Будь-яка перереєстрація військової частини з громади в громаду призведе до того, що не буде в цієї громади 85% бюджету.

- Щодо зміни адміністративно територіального устрою на субрегіональному рівні, чи залишать районні ради?

- Швидше всього, що районних рад не буде, - каже Юрій Ганущак. - Це буде політичне рішення. Але, якщо після того, як будуть створені великі райони років через 5-10 виникне потреба якісь повноваження відокремити, будуть створені районні ради.

Автор реформи з децентралізації Юрій Ганущак у Вінниці: Україна – це країна Мазепи і Махна - фото 2

Вiнниця.info