18 груд. 2015 10:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

89

0

Бабій написала заяву на звільнення. Хто є основним кандидатом на посаду директора департаменту здоров’я Вінницької ОДА?

Бабій написала заяву на звільнення. Хто є основним кандидатом на посаду директора департаменту здоров’я Вінницької ОДА?

На Вінниччині почали «зачистку» в системі органів охорони здоров’я


Бабій написала заяву на звільнення. Хто є основним кандидатом на посаду директора департаменту здоров’я Вінницької ОДА?

 У Вінницькій області стартувала масштабна реформа структури управлінського апарату, відповідального за охорону здоров'я. Судячи з перших кадрових рішень, слід очікувати «ломки» всього профільного департаменту. Причому, голова облдержадміністрації Валерій Коровій каже, що планує змінювати не людей, а функції і завдання посадових осіб.

Гучний скандал із зараженням онкохворих діток вірусом гепатиту С став публічним лише після «скандальної» прес-конференції. Керівники фонду «Допомога онкохворим дітям» озвучили факти інфікування маленьких пацієнтів. Пізніше журналісти з'ясували, що такі випадки фіксувалися медиками протягом більше 2 років. Перевірки з МОЗ і департаменту так і не змогли з'ясувати причину. Причому, про саму проблему чиновники і лікарі воліли замовчувати. У будь-якій європейській країні після публічного «викриття» подібного, керівники подали б у відставку. У нас колись у таких випадках «призначали крайніх». Мабуть, Валерій Коровій вирішив змінити «традицію».

У зв'язку з прийдешніми змінами 18 грудня губернатор підписав розпорядження про «скасування» департаменту охорони здоров'я і курортів. «Замість» нього організовується департамент охорони здоров'я. Директор ліквідованого департаменту Тетяна Бабій 17 грудня написала заяву про звільнення. Її формальної наступницею, по всій видимості, стане Людмила Грабович, раніше керувала аналогічним департаментом Вінницької міськради.

«Я дуже поважаю Тетяну Бабій, як керівника, але департаменту необхідна повне перезавантаження, - пояснив своє рішення про зміну директора Валерій Вікторович. - Справа не тільки у випадках інфікування в дитячій обласній лікарні пацієнтів. Напевно, як і більшість людей, мене не влаштовує організація роботи в цій сфері. Особливо на вторинному і третинному рівні. Я хочу переглянути функції, як окремих посадових осіб, так і департаменту в цілому. У тому числі сподіваюся зруйнувати корупційні схеми, які покриваються окремими чиновниками. Особливо хочу відзначити, що саме зміна функцій я вважаю першочерговим завданням, а не звільнення конкретної людини ».

Раніше губернатори міняли «головних медиків» з політичних мотивів, але ніхто не говорив про корупцію і «ломку». Валерій Коровій не уточнює, які саме «схеми» збирається руйнувати. Можна лише припустити, що мова йде про непрозорість роботи «благодійних фондів» і вимаганні лікарів, а також «приписках» хворих і досить «туманному» розподілі бюджетних коштів.

Будемо відверті, наприклад, багатьом відомо про систему «ліфта», коли в лікарні за прийом або хірургічне втручання медики неофіційно встановлюють «тарифи» і частина «збираних» коштів передають начальству. Також не можна назвати секретом і те, що ця система перетворила багатьох практикуючих завідувачів кафедр та заввіділень обласних лікарень в «удільних князів». Тому якщо у хворого немає грошей на «подяку», лікувати його ніхто не стане. Мабуть, Л. Грабович доведеться «ламати» саме те, що завжди знаходилося «в тіні».

Press Point