24 серп. 2021 14:50

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

164

0

«Бабусі тоді були, наче «ощадбанк»: вінничани та гості міста одягнули на День Незалежності аутентичний одяг. Фото

«Бабусі тоді були, наче «ощадбанк»: вінничани та гості міста одягнули на День Незалежності аутентичний одяг. Фото

Одними з найяскравіших перехожих, які трапилися нашим репортерам, ми поспілкувалися


«Бабусі тоді були, наче «ощадбанк»: вінничани та гості міста одягнули на День Незалежності аутентичний одяг. Фото

24 серпня на святкування Дня Незалежності чимало вінничан та гостей Вінниці одягнули вишиванки та інший український аутентичний одяг. Із одними з найяскравіших перехожих, які трапилися нашим репортерам, ми поспілкувалися. Також дізналися, що ж про Вінницю та нашу країну думає турист з Африки, який не забувся, на відміну від дружини-українки, привезти вишиту сорочку. Також дізнались, що таке «бабуся «ощадбанк» у розумінні сучасних пенсіонерів.

Від міськради до Європейської площі упевнено крокує 68-річна пані з двома онуками. Діти одягнуті у вишиванки. На голові у дівчинки віночок. Але увагу перехожих привертає саме жінка. На ній дизайнерськи підібраний образ мешканки України у стародавні часи. Головний убір, сорочку, спідницю та прикраси, вона створила з того, що у неї було дома під рукою.

«Бабусі тоді були, наче «ощадбанк»: вінничани та гості міста одягнули на День Незалежності аутентичний одяг. Фото

«У Вінниці є 26 гуртків для пенсіонерів. На одному з них нам запропонували створити власними руками національний костюм. Пенсія не дозволяє купити вишиванку. Я "залізла" в інтернет, і прочитала там про історію українського вбрання та дізналась, що таке очіпок. Тоді дівчата носили віночки, молодицю покривали хусткою. А от бабусі, були, наче той «ощадбанк». На очіпку були монети, які дарував жінці зять та інші родичі. Або, якщо вона допомогла на родинах, пологах, христинах. От ці скарби жінки пришивали до тканини. Якщо нападали вороги, жінки одягали їх на себе та могли врятувати дорогоцінності. Або, за потреби, зрізали монети та дарували онучкам, чи дочкам. І мені так сподобалась історія з очіпком, що я вирішила все зробити сама із підручних матеріалів», - розповідає Тетяна Миколаївна, прізвище називати не хоче.

«Бабусі тоді були, наче «ощадбанк»: вінничани та гості міста одягнули на День Незалежності аутентичний одяг. Фото  - фото 2

«Бабусі тоді були, наче «ощадбанк»: вінничани та гості міста одягнули на День Незалежності аутентичний одяг. Фото  - фото 3

Тим часом біля Вежі у бік вулиці Соборна крокує інтернаціональна пара. Адам з Африки, Алла - вінничанка. Познайомилися у Польщі, де зараз живуть. Нині приїхали на батьківщину жінки провідати рідних. Іноземець у Вінниці вперше. Каже, не очікував тут побачити те, про що чув з телевізора.

«От бачите, чоловік у подарованій мною вишиванці. Він її не забувся покласти в багаж, на відміну від мене. Він знав, що ми будемо в Україні саме на День Незалежності, адже я завжди, на 24 серпня одягала свою вишиванку, поки була у Польщі», - каже Алла.

«Бабусі тоді були, наче «ощадбанк»: вінничани та гості міста одягнули на День Незалежності аутентичний одяг. Фото  - фото 4

«Те, що я чую закордоном про Україну, це не те, що я тут бачу. Там говорять, що в Україні живуть бідні люди, які не мають роботи і живуть злиденно. Але я приїхав, бачу на вулицях прекрасних людей. Всі усміхнені, гарно одягнуті. У вас все прекрасно!», - каже англійською Адам.

«Бабусі тоді були, наче «ощадбанк»: вінничани та гості міста одягнули на День Незалежності аутентичний одяг. Фото  - фото 5

Пропонуємо вам також переглянути фоторепортаж зі святкування Дня Незалежності у Вінниці.

А також дізнатися, як у Вінниці на марші Незалежності ветерани та волонтери зійшлись з різних боків міста.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info