19 листоп. 2020 11:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

258

0

Багатодітна родина з Вінниці не поїхала відпочивати на море, щоб зняти фільм про Голодомор. Фото та відео

Багатодітна родина з Вінниці не поїхала відпочивати на море, щоб зняти фільм про Голодомор. Фото та відео

У короткометражній стрічці були задіяні всі члени родини


Багатодітна родина з Вінниці не поїхала відпочивати на море, щоб зняти фільм про Голодомор. Фото та відео

Багатодітна родина Білоножко з Вінниці відзняла сімейне кіно про Голодомор в Україні. 21 листопада, напередодні вшанування Дня жертв голодомору, який відзначають кожну четверту суботу 11 місяця, презентують онлайн свою короткометражну стрічку «Наша земля». У ній батьки і діти виступили акторами, сценаристами, режисерами, монтажерами та продюсерами. Роль дісталась і найменшому трирічному Михайлику, який емоційно зіграв свого персонажа. Напередодні прем’єри Вінниця.info поспілкувалась з ними та дізналась про всі подробиці їх родинного кіно.

«Хочу одразу зробити акцент, що створення нашого фільму – це як нова форма вивчення історії для дітей, які реагують на цифрове сприймання інформації. А не аналогове, по якому навчались ми. Наш фільм триває лише 9 хвилин. Бо сучасні діти більше сприймають коротку інформацію. Таку, як «сторіси» у соціальних мережах», - зауважує Андрій Білоножко, голова родини. Він у фільмі виконав невеличку роль, а також виступив продюсером.

Родинне виробництво кіно у Білоножків розпочалось від того моменту, як середня донька вирішила зайнятися анімацією.

«У мене три доньки та син. 11-річна Катерина, та, що середня з донечок, ходила на гурток «Медіа-грамотності». Кілька років тому створила пластилінову казку анімацію про «Рукавичку в пустелі». За що на всеукраїнському дитячому кінофестивалі «Чілдрен КіноФест» у своїй віковій категорії зайняла перше місце. Пізніше Катруся захотіла вивчати монтаж на професійному рівні та зацікавилась режисурою. Ми найняли їй репетитора. Навчання успішне. І вже навесні вирішили відзняти наш перший сімейний фільм. Бо старша донечка, 14-річна Вікторія, вона ходить на гурток театрального мистецтва. А ще пише сценарії. Ми стартували із соціальної тематики. За основу взяли психологічне насильство в родині з боку батьків. Вийшов фільм "Таємниця нічного привида". Сімейне кіновиробництво сподобалося, тож вирішили зайнятись ще більш серйозними темами. Про Голодомор замовчували дуже багато років. Чимало людей як в Україні, так і інших країнах, й досі вважають, що це було не штучно-створений геноцид, а просто… неврожай. І діти захотіли зайнятися саме цією тематикою», - продовжує Андрій.

Багатодітна родина з Вінниці не поїхала відпочивати на море, щоб зняти фільм про Голодомор. Фото та відео

По сюжету фільму дівчинка-підліток вередує. Не цінує те, що має. Випадково потрапляє у минуле, коли в Україні лютував Голодомор. Стає свідком тих подій, а потім знову повертається у сучасний світ.

«Повністю переповідати сюжет не буду. Аби зацікавити майбутнього глядача. Але зауважу, що зйомки проходили на кордоні Київської та Черкаської областей. Ми довго шукали в Інтернеті локації з сільськими хатами, які ще відповідають дійсності тих часів. Там зйомки тривали два дні. Ще один день пішов на зйомки у Вінниці», - пояснює батько.

Багатодітна родина з Вінниці не поїхала відпочивати на море, щоб зняти фільм про Голодомор. Фото та відео  - фото 2

У знімальному процесі допомогти родині безкоштовно згодилися професіонали по операторському мистецтву та освітленню. Також у прокат брали обладнання.

«У нас навіть був особистий костюмер. Родина вінничан Головенько займаються військовою реконструкцією. Віра шукала для нас одяг, як селян. Її чоловік Віталій зайнявся військовим. Запросив ще й інших реконструкторів з громадської організації «Жива історія», яку він очолює. До слова, він також зіграв у фільмі. Долучилася також однокласниця молодшої доньки. Про те, що всі діти, я із своєю дружиною також отримали ролі, ну і казати не треба. То ж самі розумієте, акторський склад нашого фільму – аматори. Хоча, наш трирічний синок Михайло, він дуже емоційно зіграв свого персонажа. Ми йому пояснили про що буде фільм, і він все зрозумів. У межах свого віку», - каже Андрій.

Багатодітна родина з Вінниці не поїхала відпочивати на море, щоб зняти фільм про Голодомор. Фото та відео  - фото 3

Багатодітна родина з Вінниці не поїхала відпочивати на море, щоб зняти фільм про Голодомор. Фото та відео  - фото 4

Голова родини у створені фільму виступив не лише у якості актора. Він також був продюсером сімейного кіно.

«Ми б могли поїхати на море цього року. Але вирішили на ці гроші створити фільм», - зауважує він.

Після прем‘єри «Нашої землі» родина Білоножко продовжить працювати над новим сценарієм для наступного фільму. Про що він буде, поки тримають в секреті.


Новини в зручному форматі в нашому телеграм каналі - https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info

title