24 груд. 2020 16:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

118

0

Барська громада перероблятиме відходи – запустили сміттєсортувальний комплекс

Барська громада перероблятиме відходи – запустили сміттєсортувальний комплекс

Проект будівництва розробили у 2019 році, а реалізували за три місяці


Барська громада перероблятиме відходи – запустили сміттєсортувальний комплекс

На території Івановецької сільської ради Барського району запустили сміттєсортувальний комплекс. Проект будівництва розробили у 2019 році, а реалізували за три місяці.

Уже побудовано металевий ангар та проведено модернізація існуючої сміттєсортувальної лінії. У наступному році побудують навіс для відсортованого скла розміром 9х4 м, адміністративну будівлю та облаштують благоустрій території. Загальна вартість проекту – 16,3 мільйонів гривень.

Про це у Фейсбук написав голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

«Як боротися зі сміттям? Чому на Вінниччину везуть його зі Львова? Чи зможуть наші громади заробляти на побутових відходах? І що робити тим, хто не має можливості збудувати сміттєсортувального комплексу? Про все це говорили на новому сміттєсортувальному комплексі на території Івановецької сільської ради Барського району.

За три з половиною місяці змогли реалізувати майже нереальний проект. Та коли є бажання, то знаходяться можливості.Хочу подякувати усім, хто і вболівав, і робив: Ілля Григорович Лук – голова правління ПрАТ «Барський машинобудівний завод» та Володимир Саволюк – Барський міський голова», – пише Сергій Борзов.

За словами Сергія Борзова, кошторисна вартість проекту – 16,3 млн грн. Вартість за результатами тендерної процедури – 14,7 млн грн. (обласний бюджет – 7 млн грн, місцевий бюджет – 7,7 млн грн, в тому числі у 2020 році – 3 млн грн).

Цього року виконано першочергові роботи на 10 млн грн – проведено модернізацію існуючої сміттєсортувальної лінії та побудовано металевий ангар 15х33 м. Залишкова вартість – 4,7 млн. грн.

У 2021 році передбачається будівництво навісу для відсортованого скла розміром 9х4 м, адміністративної будівлі та благоустрою території за рахунок коштів місцевого бюджету.

Проектна потужність сортувальної лінії – 15 тонн за зміну, або 4,7 тисяч тонн в рік. Передбачається створення 15 нових робочих місць. Розраховано на 95 населених пунктів – 50,4 тисяч жителів Барської та Копайгородської громад.

На території Барської громади розроблена схема розташування контейнерних майданчиків для збору ТПВ, з них з твердим бетонним покриттям та огорожею – 20 штук. Для роздільного збору ТПВ використовується 302 контейнери. На балансі КП «Бар-благоустрій» перебуває 5 сміттєвозів, які будуть використовуватись для транспортування ТПВ на сміттєсортувальний комплекс.

У 2021 році планують купити 2 сміттєвози із заднім завантаженням для потреб Барської громади (обласний бюджет – 4,6 млн грн, місцевий бюджет – 0,8 млн грн).

«Сподіваюсь, наступного року Вінницька область позбудеться «першості» на карті найбільшої кількості санкціонованих сміттєзвалищ в Україні. Хоч Державна екологічна інспекція у Вінницькій області дала роз’яснення, що «сміттєве лідерство» Вінниччина отримала завдяки тому, що в інших областях немає повноцінної системи обліку таких звалищ», – додає Сергій Борзов.

Мова йде про те, що Вінницька область має 741 полігон та звалище, які в середньому займають площу по 10-15 га.

«Починаючи з 2000 року у Вінницькій області паспортизували всі місця видалення відходів, які відповідали основним вимогам екологічної безпеки та санітарним нормам того часу. Тому, за даними Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА, на території області нараховується 724 паспортизованих місць видалення ТПВ. Водночас, переважна більшість несанкціонованих сміттєзвалищ має непостійний характер», – каже Борзов.

Очільник області також додав, що 14 грудня провели засідання робочої групи з розробки Регіонального плану управління відходами Вінницької області на період до 2030 року. Мова йшла про продовження Меморандуму із Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO у сфері поводження з твердими побутовими відходами на 2021 рік – розроблення місцевого плану управління відходами в рамках «Південного кластеру».

Територіально це 10 громад: Тульчинська, Шпиківська, Брацлавська, Крижопільська, Городківська, Ладижинська, Піщанська, Вапнярська, Томашпільська та Ямпільська.


Барська громада перероблятиме відходи – запустили сміттєсортувальний комплекс

Барська громада перероблятиме відходи – запустили сміттєсортувальний комплекс - фото 2

Барська громада перероблятиме відходи – запустили сміттєсортувальний комплекс - фото 3

Барська громада перероблятиме відходи – запустили сміттєсортувальний комплекс - фото 4

Барська громада перероблятиме відходи – запустили сміттєсортувальний комплекс - фото 5

Барська громада перероблятиме відходи – запустили сміттєсортувальний комплекс - фото 6

Барська громада перероблятиме відходи – запустили сміттєсортувальний комплекс - фото 7

Барська громада перероблятиме відходи – запустили сміттєсортувальний комплекс - фото 8

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info