18 лют. 2018 09:24

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

240

0

Батьки «Міні-міс Світу» планують судитися з росіянами за вкрадене обличчя їхньої доньки

Батьки «Міні-міс Світу» планують судитися з росіянами за вкрадене обличчя їхньої доньки

Батьки «Міні-міс Світу» планують судитися з росіянами за вкрадене обличчя їхньої доньки


Батьки «Міні-міс Світу» планують судитися з росіянами за вкрадене обличчя їхньої доньки

Росіяни вкрали обличчя української дівчинки. Для реклами свого національного конкурсу дитячої краси використали світлину  вінничанки Дарини Журбенко, яка отримала звання «Міні-міс Світу - 2015». Батьки дівчинки шоковані.  Планують судитися за честь своєї дитини. Сама ж Дарина активно намагається зв’язатися із організаторами. Але ті її ігнорують.

Кілька днів тому батькам Дарини надіслали рекламу, де обличчям дівчинки прикрасили рекламу всеросійського конкурсу краси серед дітей. Без дозволу.

«Де взяли фото? Чому на російському сайті? З якого дива вона там з’явилася? Без дозволу нашого. Знали вони, що дівчинка з України, тому, що на стрічці було написано, що «Міні-міс». Українськими літерами. А вони, ці літери, вже звернули увагу, поміняли на англійські. Там дуже легенько. Там буква І замальовується. І українська Н замінилася на англійську», - розповідає Вінниця.info Ольга Журбенко, мати дівчинки.

Батьки «Міні-міс Світу» планують судитися з росіянами за вкрадене обличчя їхньої доньки

Нахабство росіян неабияк шокувало батьків маленької красуні. Та й сама дівчинка не стерпіла. З’ясовувати стосунки з крадіями взялась особисто. 

«Я зрозуміла, що це порушення закону. Що це неправильно так робити з їхнього боку», - показує  переписку Дарина.

Батьки «Міні-міс Світу» планують судитися з росіянами за вкрадене обличчя їхньої доньки - фото 2

Батьки «Міні-міс Світу» планують судитися з росіянами за вкрадене обличчя їхньої доньки - фото 3

Організатори російського конкурсу переконують у переписці, фото дівчинки їм представили у модельній агенції.  Але батьки заперечують. Їх дочка у жодній з таких, тим більше, російських, не реєструється. 

«Невже в самій Росії не знайшлося дівчинки, яка б змогла стати обличям всеросійського конкурсу? З цим треба боротися. І зробити так, щоб наші дівчинки своїми обличчями блищали в Україні, і в Європі, десь у світі. Але не в самій Росії. Дзвонили до організаторів, і ніхто трубку не бере. Бачать, напевно, що ми з України дзвонимо, і трубку не беруть. На самих постах просто була відповідь, що так, як ми зробили вже цю рекламу, це кошти, ми не будемо цим займатися. Більше відповіді не було», - зауважує батько, Олег Журбенко.

Батьки «Міні-міс Світу» планують судитися з росіянами за вкрадене обличчя їхньої доньки - фото 4

Батьки «Міні-міс Світу» планують судитися з росіянами за вкрадене обличчя їхньої доньки - фото 5

Чекати відповіді батьки більше не збираються.

«Ми пробуємо щось зробити у судовому порядку. Пробуємо десь написати якісь заяви. Якісь звернення. А також йти на більш креативні кроки», - додав батько.

У свою ж чергу юристи радять родині з’ясувати, яке саме фото було використане у рекламі. Якщо його замовили за гонорар у фотографа, той є його співвласником та має право продавати розповсюджувати. Якщо світлину зробили під час світських мироприємств, публічних заходів, дозволу на використання у батьків питати непотрібно. Але, фото - б’єкт інтелектуальної власності.

Батьки «Міні-міс Світу» планують судитися з росіянами за вкрадене обличчя їхньої доньки - фото 6

 «В даному конкретному випадку, відбувається ймовірне порушення право особи на особисте життя, яке гарантоване Європейською конвенцією. У даному випадку мають законні представники дитини – батьки, потурбуватися про те, щоб звернутися до осіб, які здійснюють розповсюдження та використання фотокартки, для того, щоб припинити таке використання.  Якщо таке використання не буде припинено, то відповідно виникає право у звернені в суд. З відповідними позивними заявами», - пояснив юрист Володимир Желіховський.

Чи відреагують російські організатори на прохання батьків вінницької дівчинки. Та чи дійде справа до суду, покаже час.

Батьки «Міні-міс Світу» планують судитися з росіянами за вкрадене обличчя їхньої доньки - фото 7

Вiнниця.info