22 лип. 2021 12:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

317

0

Батюшки Московського патріархату судяться за Собор: У Вінниці продовжать розгляд справи за позовом УПЦ МП

Батюшки Московського патріархату судяться за Собор: У Вінниці продовжать розгляд справи за позовом УПЦ МП

У Вінниці тривають суди за Спасо - Преображенський кафедральний собор


Батюшки Московського патріархату судяться за Собор: У Вінниці продовжать розгляд справи за позовом УПЦ МП

У Вінниці досі тривають суди за Спасо-Преображенський кафедральний собор. Представники УПЦ Московського патріархату хочуть, щоб Собор, який знаходиться на центральній вулиці Вінниці, був їх. 22 липня у Вінницькому апеляційному суді відбувся розгляд апеляційної скарги на ухвалу міського суду про закриття провадження у справі.

Суди між двом парафіями розпочались у 2018 році, коли на Парафіяльних зборах офіційно було прийнято рішення про перехід релігійної громади до Православної церкви України та внесення відповідних змін до статуту.

В свою чергу позивачі, в даному випадку релігійна громада Української Православної церкви Московського патріархату хоче визнати рішення від 18.12.2018 року та від 06.02.2019 року недійсним.

27 листопада 2019 року, Вінницький міський суд закрив провадження, мотивуючи це тим, що «суди не уповноважені вирішувати питання, пов’язані зі зміною канонічної підлеглості релігійної організації». Втім прихильник РПЦ вирішила таку ухвалу оскаржувати.

Батюшки Московського патріархату судяться за Собор: У Вінниці продовжать розгляд справи за позовом УПЦ МП

22 липня відбулось судове засідання у Вінницькому апеляційному суді. Де позивачі просили відправити справу на розгляд в суд першої інстанції. Мотивуючи свої дії тим, що вимоги, які висувають сторони повинні розглядатись у порядку цивільного судочинства і не підпадають під дію господарського процесуального кодексу.

«В даному випадку у нас є дві позивні вимоги. Перша з них вимога Шевченка Івана про те, що його було виключено із складу парафіяльної ради. Друга вимога – Виговського Никодима про те, що порушено його право на свободу релігії, віросповідання, яке вимагає захисту у порядку цивільного судочинства. Такі вимоги учасників не підпадають до вимог господарського процесуального кодексу. Ми вважаємо, що дані вимоги повинні розглядатись саме в порядку цивільного судочинства і не підпадають під дію господарського процесуального кодексу», - зазначає адвокат позивача Віра Бак, що представляє інтереси релігійної громади УПЦ МП.

Батюшки Московського патріархату судяться за Собор: У Вінниці продовжать розгляд справи за позовом УПЦ МП - фото 2

Вислухавши сторони, колегія судів Вінницького апеляційного суду задовільнила апеляційну скаргу щодо Спасо-Преображенського кафедрального собору і направить справу на новий розгляд до Вінницького міського суду.

«Засідання по цивільній справі за позовом одного із вірян до релігійної громади Спасо-Преображенського кафедрального собору міста Вінниці православної церкви України.

Позов триває довгий час, спочатку розглядалась справа у Вінницькому міському суді. Однак у зв’язку із правовою позицією великої влади Верховного суду у складі коакціального господарського суду із приводу того, що даний спор не підлягає розгляду порядку господарського судочинства Вінницький міський суд закрив дану справупосилаючись на те, що ці питання розглядаються в порядку господарського судочинства.

Однак релігійною громадою Спасо-Преображенського кафедрального соборуправославної церкви України була подана офіційна скарга на дане рішення суду першої інстанції враховуючи те, що тут є інший предмет спору і зміст позивних» - зазначає Ігор Салецький, керівник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА. І наголошує, що в даному судовому процесі управління у справах національності та релігії виступає, як третя особа.

Батюшки Московського патріархату судяться за Собор: У Вінниці продовжать розгляд справи за позовом УПЦ МП - фото 3

Нагадаємо, 16 грудня 2018 року у Свято-Преображенському кафедральному соборі УПЦ МП у Вінниці, митрополит Вінницький та Барський Симеон (Шостацький) оголосив про свій перехід до новоствореної автокефальної української помісної церкви та про перехід громади Спасо-Преображенського кафедрального собору.

Батюшки Московського патріархату судяться за Собор: У Вінниці продовжать розгляд справи за позовом УПЦ МП - фото 4

Батюшки Московського патріархату судяться за Собор: У Вінниці продовжать розгляд справи за позовом УПЦ МП - фото 5

Батюшки Московського патріархату судяться за Собор: У Вінниці продовжать розгляд справи за позовом УПЦ МП - фото 6

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info