5 берез. 2019 15:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

75

0

Бажання навчатись та ініціативність: за що роботодавці готові платити більше

Бажання навчатись та ініціативність: за що роботодавці готові платити більше

Бажання навчатись та ініціативність: за що роботодавці готові платити більше


Бажання навчатись та ініціативність: за що роботодавці готові платити більше

Вінницька область приваблива для інвесторів, тому за останній час на теренах регіону розпочали роботу кілька потужних підприємств. Чимало людей працевлаштувалися, однак кількість тих, хто шукає роботу, переважає над кількістю вакансій. Кадровий голод посилюється ще й під впливом трудової міграції – подоляни їдуть на заробітки до сусідніх країн. У попередній статті редакція дослідила ринок праці та виявила, які настрої у роботодавців та робітників в регіоні. У проекті з OLX Робота ми продовжуємо піднімати питання працевлаштування, і розказуємо, як підприємцям знайти й утримати цінні кадри, а пошукачам отримати бажану роботу.

Мотивація + Відповідальність = Ринковий заробіток

Чимало осіб в області вважають, що краще сидіти вдома й отримувати допомогу по безробіттю, ніж працювати за 4-5 тисяч гривень. Рівень доходу – головний фактор, який у першу чергу хвилює пошукачів. За результатами опитування OLX Робота, в якому взяли участь близько 6000 користувачів платформи, 64% пошукачів відзначили, що мають низький рівень заробітної плати.

Але чи насправді усі роботодавці умисно занижують дохід своїх робітників? В оголошень на ресурсі OLX поруч з привабливими та високими зарплатами автори зазначають, що потребують досвідчених та відповідальних співробітників. За гарні результати можна отримати премію. У випадку, коли зарплата складається зі ставки та відсотка, ініціативність - прямий шлях до збільшення заробітку. Зазвичай у вакансіях у сфері будівництва, роботодавці додають, що можна брати додаткову роботу. Якщо оплата вираховується з виробітку, то чим швидше та якісніше працювати, тим більше шансів збільшити власний дохід. Крім цього, у Вінницькій області на платформі OLX вистачає пропозицій роботи з неповною зайнятістю, і такі варіанти можна розглядати як альтернативний засіб підробітку.

За даними аналітичної служби онлайн-платформи, середня зарплата, яку запропонували в оголошеннях на OLX у найпопулярніших сферах більше ніж за півроку зросла. Але пошукачам слід усвідомити, що рівень заробітної плати залежить ще й від них самих. Готовність до навчання, відповідальне ставлення до своїх обов’язків, ініціативність та бажання самовдосконалюватись і покращувати свої результати роботодавець завжди оцінить і не залишить без уваги. Згідно з результатами опитування OLX Робота, 51% роботодавців зазначили, що для них, у першу чергу, важлива готовність пошукачів до навчання, підвищення кваліфікації. Серед інших важливих характеристик - мотивація до праці (50%) та освіта (22%).

Бажання навчатись та ініціативність: за що роботодавці готові платити більше

Особливі умови праці та приємні бонуси

Як у такій ситуації діяти бізнесу? Окрім доходу, користувачі платформи OLX Робота відмітили, що мають на меті змінити професію (16%), їх не влаштовує робочий графік (16%) та умови праці (15%).

Щоб втримати так званих «блакитних комірців», роботодавці вдаються до різних заохочень. Так керівництво підприємства «Delphi», що виробляє джути, кабелі та шнури для автомобільного концерну Mercedes-Benz, розв'язало питання досить просто - залучило мешканців сіл, прилеглих до обласного центру. Компанія запропонувала роботу тим, хто має хорошу моторику рук, організувала навчання.

Щоб не втратити людей, які живуть у сільській місцевості, у компанії вирішили також безкоштовно довозити працівників до місця роботи та додому. На прохання підприємства «Вінницька транспортна компанія» змінила розклад руху трамваїв та тролейбусів – «підігнавши» під графік роботи заводу. Також, щоб зберегти персонал, який пройшов практичні навчання у тренувальному центрі, та набрати нових робітників у зв’язку з розширенням потужностей, з 1 січня «Delphi» обіцяє підняти вартість послуг робітників. Фонд заробітної плати підприємства буде підвищено на 25% шляхом формування нової системи заохочень та бонусів.

Як стверджує Марія Абдулліна, керівник напряму OLX Робота, здебільшого великі підприємства в обов’язковому порядку пропонують офіційне працевлаштування, нормований графік, оплачувану відпустку, кар’єрний зріст та програми навчання для своїх співробітників. За словами Марії – з часом це стане нормою абсолютно для всіх роботодавців, особливо в умовах наростаючої конкуренції за кадри.

Бажання навчатись та ініціативність: за що роботодавці готові платити більше - фото 2

Ніколи не пізно змінити профіль

Під кінець вступної кампанії у ВНЗ стало відомо, на які спеціальності був найвищий попит серед студентів. У лідерах - філологи, менеджери, юристи. Перенасичення ринку праці спеціалістами цих фахів призводить до труднощів працевлаштування та безробіття. Так майже 54% населення працює не за спеціальністю, а основною причиною називають відсутність пропозицій.

Водночас, високий попит на робітничі спеціальності, відкриває непогані перспективи для тих, хто прагне отримати гарно оплачувану роботу, але з різних причин ще цього не досяг. Тому перед тим, як займатися розв'язанням проблеми працевлаштування, слід проаналізувати ринок праці, визначити, в яких сферах відзначається найбільший дефіцит кадрів та оцінити свої вміння та навички. Освоєння нового профілю з постійним доступом до мережі інтернет, регулярними курсами, які проводять і компанії, й центри зайнятості, не займе багато часу та надмірних зусиль.

Бажання навчатись та ініціативність: за що роботодавці готові платити більше - фото 3

Непрацевлаштованим українцям слід звернутися до кар’єрних радників. Ця ініціатива нещодавно була прийнята Держслужбою зайнятості і є безкоштовною. Спеціалісти допоможуть визначитися, які саме навички можна вдосконалити, щоб отримати відповідну роботу.

Після навчання слід стати на облік у центр та паралельно шукати цікаві вакансії та пропозиції на онлайн-ресурсах. При такому підході шанси знайти роботу та вдало працевлаштуватись тільки зростають. Тільки на OLX Робота щомісяця 22 тис. роботодавців розміщують оголошення, а це – близько 55 тис. актуальних вакансій. Широкий вибір пропозицій оголошень, зручність інтерфейсу суттєво скоротить час на пошук роботи та допоможе зібрати первинну інформацію щодо затребуваних професій, рівню зарплати, обов’язків та умов праці.