22 черв. 2020 14:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

100

0

Без антибіотиків: Вінницька птахофабрика МХП пройшла аудит незалежних експертів

Без антибіотиків: Вінницька птахофабрика МХП пройшла аудит незалежних експертів

Дві бройлерні птахофабрики отримали право наносити додаткове маркування класу «А» на свою продукцію


Без антибіотиків: Вінницька птахофабрика МХП пройшла аудит незалежних експертів

Дві бройлерні птахофабрики найбільшого в Європі виробника м’яса птиці успішно пройшли добровільний аудит щодо підтвердження вирощування без антибіотиків. Мова йде про Вінницьку та Миронівську птахофабрики, що входять до складу агроіндустріального холдингу МХП.

Про це в середу, 17 червня, повідомила Асоціація «Союз птахівників України» (СПУ), яка й проводила моніторинг щодо підтвердження вирощування птиці без застосування антибіотиків.

ПрАТ «Миронівська птахофабрика» та ТОВ «Вінницька птахофабрика» успішно пройшли цей аудит та отримали право наносити додаткове маркування класу «А» на свою продукцію. Цей клас означає, що антимікробні засоби не застосовувалися на жодному з етапів вирощування: ані на батьківському стаді, ані — на промисловому. На черзі ще одна птахофабрика холдингу — «Оріль-Лідер», яка розпочинає проходження аудиту вже в найближчий час.

В березні цього року СПУ спільно з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (FAO), Європейським банком реконструкції та розвитку (EBRD), Державною службою з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів та МХП провели пресконференцію присвячену проблемам антибіотикорезистентності та відмові від використання антибіотиків в птахівництві. Учасники розказали про глобальні ризики, які криє в собі проблема резистентності до антибіотиків. Найбільш гостро стоять питання неконтрольованого обігу антибіотичних засобів та потрапляння їхніх залишків до організму людини разом із їжею. Саме тому за ініціативи найбільших українських компаній, які представлені в птахівництві, було розроблено систему маркування продукції, вирощеної без антибіотиків, а також критерії для отримання виробниками права наносити таке маркування.

«Аудит проводитиме третя незалежна сторона. Тримісячний плановий моніторинг здійснюється по п’ятьом матрицям: вода, корми, вода для охолодження, м'ясо та послід», — зауважив під час пресконференції Віталій Башинський, національний консультант та координатор проєктів FAO.

Система передбачає маркування трьох видів: клас «А» — антимікробні засоби не використовуються на жодному із виробничих процесів («Вільне від антибіотиків»); клас «В» — антимікробні засоби не використовуються в продуктивній зграї птиці («Ферма без антибіотиків»); клас «С» — антимікробні засоби не використовуються з профілактичною метою, але можуть застосовуватися з лікувальною за умови дотримання правил («М'ясо без залишків антибіотиків»).

Завдяки впровадженню даної системи, споживач може бути впевнений в достовірності заявленої виробником інформації, оскільки право наносити відповідне маркування надається незалежною стороною. Крім того, СПУ залишає за собою право проводити самостійні відбори зразків продукції цих підприємств на будь-якому етапі вирощування, виробництва, реалізації з метою зовнішнього моніторингу дієвості контролю. Це великий крок в подоланні загроз антибіотикорезистентності.

Без антибіотиків: Вінницька птахофабрика МХП пройшла аудит незалежних експертів