29 груд. 2017 10:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

113

0

Без оцінок і зазубрювання. Які зміни чекають на першокласників Вінниччини у 2018 році

Без оцінок і зазубрювання. Які зміни чекають на першокласників Вінниччини у 2018 році

 Без оцінок і зазубрювання. Які зміни чекають на першокласників Вінниччини у 2018 році


Без оцінок і зазубрювання. Які зміни чекають на першокласників Вінниччини у 2018 році

 Діти, які підуть до першого класу у 2018 році, навчатимуться 12 років і за новою програмою. Більше ніякого зазубрювання. Головне, аби учень розумів, що читає, про що пише; вмів висловити свою думку, поставити запитання чи підтримати бесіду. Для цього у школах обіцяють створити всі необхідні умови: нові методи навчання, більше інтерактивів, сучасне обладнання і переосмислення ролі вчителя. Викладач, перш за все, має стати помічником, людиною, з якою дитині цікаво.

Цьгоріч 4 школи Вінниччини вже стали учасниками пілотного проекту Міністерства освіти. Наступного року «нова українська школа» стартує у понад тисячі навчальних закладів регіону. Для цього перевчають вчителів і готуються до змін у матеріально-технічній базі початкової школи. Міністр освіти Лілія Гриневич заявила, близько мільярда гривень розподілять між областями саме для облаштування комфортного середовища (техніка, меблі…).

Першачки та їх батьки першими відчують, що таке «нова українська школа». Чи варто боятися змін і що хорошого вона принесе, журналіст Вiнниця.info запитала у методиста відділу початкового навчання Вінницької академії неперервної освіти Наталі Гальчевської.

- Чи не боїтеся Ви, що з новим міністром освіти «нова школа» може просто зникнути або її перепишуть «під себе»?

- Ні, не боюся. Це ті невідворотні процеси у суспільстві, яке лише народжується, той природній поступ розвитку держави, який вже й так запізно відбувається в Україні.  Процес народження Нової української школи вже кардинально не залежить від таких суб’єктивних обставин як, наприклад, зміна міністра, адже наше суспільство уже не те, воно відкрите. Україна відкрита до кращих стандартів, кращих зразків, насправді інтегрується в європростір. Потреба в кардинальних змінах у нашій освіті насправді вже давно назріла у нашому суспільстві. І зараз дуже важливо кожному це зрозуміти, прийняти, повірити та підтримати ці зміни.

Крім того, якщо цей процес успішно піде - а він вже розпочався, - Нова українська школа запрацює, то діти, які будуть у ній навчатися, їхні батьки вже не дадуть повернути освітню систему назад до старих авторитарних методів. Тому робити це потрібно якнайшвидше.

Без оцінок і зазубрювання. Які зміни чекають на першокласників Вінниччини у 2018 році

Без оцінок і вимог

Початкова школа матиме два цикли: 1-2 та 3-4 класи. Під час першого вчитель не ставитиме дітям бальних оцінок та не задаватиме домашніх завдань типу «виконати вправу 5 на сторінці 17». Можуть  використовуватись різні способи заохочення до навчання. Це можуть бути різні цікавинки, якісь мотивуючі символи – сонечка чи смайлики. Але їх в жодному разі не можна співставляти з балами. Наприклад, веселе сонечко – 12 балів, а сумне – 6 балів. Замість «домашки» - рекомендують творчі завдання, «тематичне» спілкування з батьками, практично-пізнавальні «доручення» тощо.

Перевіряти техніку читання не будуть. Вимоги щодо обов’язкової кількості прочитаних слів за хвилину зникають. Головне – не швидкість, а якість читання.

« Змінилася мета навчання читанню. Важливо не просто навчити учня технічно вправно читати, а формувати вдумливого самостійного читача, який уміє отримувати від читання і необхідну інформацію, і насолоду. Важливіше навчити дитину ставити питання за змістом прочитаного, висловлювати власні думки, погляди, робити висновки, дискутувати на основі прочитаного».  Читання повинне стимулювати мислення дитини, пізнавальну цікавість, - зазначає Наталя Гальчевська.

Як батьки будуть слідкувати за успішністю?

При зустрічі учитель може розповідати про індивідуальні досягнення дитини. А батьки повинні самостійно дивитися, що вміє їх дитина, спостерігати за її поступом. І акценти тут зовсім не на оцінках.

«Дуже важливо, аби самі батьки розуміли головні завдання навчання в школі, усвідомлювали та підтримували мету початкової освіти в Новій українській школі, яка - як ніколи - «підтримує» дитину як особистість, спрямована на її успішність, самореалізацію, самоідентичність. Зростає формація «нових» сучасних небайдужих батьків, які гуртуються, створюючи громадські та соціальні об’єднання. Так, наприклад, вже створені батьківські відкриті групи «Батьківський контроль», «Батьки SOS»^, які вже ініціюють зміни у школах. Тим більше цей процес потрібно очолити вчителям. Вони мають компетентно пояснювати батькам принципово важливі засадничі ідеї, які несе «нова українська школа». Таким чином, батьки будуть спільниками, однодумцями учителя, спостерігаючи за поступом своєї дитини, спілкуючись з нею, підтримуючи та допомагаючи їй. І слідкуватимуть не за оцінками т. зв. «успішності» дитини, а за тим, чи уміє вона вчитися.Чи вміє дитина запитити, пояснити, чи вміє висловити свою думку усно, письмово, захистити висловлену думку, знайти необхідну інформацію, чи використовує знання, отримані в школі, чи справляється з певними життєвими проблемами або завданнями. Чи дитина самостійна, соціалізована, відповідальна.

Просвітництвом батьків, громади  - до слова - активно займається держава, Міністерство освіти і науки, громадські освітні організації. Наша академія також популяризує, діяльнісно підтримує нову освітню філософію та активно працює на її розбудову, - пояснює спеціаліст.

Дисципліна

«Нова школа» не ставить рамок і заборон, а дає простір, створює всі умови, щоб дитина розвивалася як особистість, пізнавала та досліджувала світ і вчилася новому. Ніхто не відміняє дисципліну, але вона має бути усвідомленою. Щоб підтримувати порядок в класі, не потрібно сидіти непорушно, не відриваючи очей від дошки та учителя. Наталя Гальчевська говорить, що діти можуть самі створювати правила спільної взаємодії, які їх будуть дисциплінувати. Наприклад, про те, як потрібно працювати в групі, один одного слухати. Діти мають знати свої права й, водночас, усвідомлювати відповідальність за свої вчинки. Якщо самі учні створять правила разом, то це будуть «їхні правила», а не нав’язані кимось іншим. Таким чином, це спонукає дітей до усвідомленого дотримання їх, а відтак, до усвідомленої демократичної дисципліни.

Письмо олівцем лякає вчителів

Вчителям рекомендують, щоб на першому етапі навчання діти писали олівчиком. Вся справа у психології. Учень може стерти те, що не сподобалося, або виправити. Дитина не боїться самої помилки, впевненіше почуває себе у складних кроках, адже письмо для неї нове.

Якщо раніше у початкових класах оцінювали, на скільки гарно пише учень, чи правильно виводить букви, то тепер каліграфія відходить на задній план. Головне, аби дитина навчилася за допомогою усного мовлення і письма логічно, зрозуміло, грамотно висловлювати свої думки, створювати різні повідомлення.

«Чомусь, це найбільший камінь спотикання для вчителів… Звісно, олівець не сприяє розвитку каліграфічного письма. Але треба розуміти, що каліграфія на сьогоднішній день більше гальмує, ніж розвиває процес формування комунікативно спрямованого письма, письма, яке передбачає висловлення власних думок засобами письма у процесі спілкування як в особистому, так і в суспільному житті. А це важливіша мета», - зізнається методист відділу початкового навчання Вінницької академії неперервної освіти.

Читайте також інтерв’ю з начальником департаменту освіти Вінницької ОДА Ігорем Івасюком – про 12-річне навчання та призначення директорів. 

Вiнниця.info, спілкувалася Вероніка Малюта