25 листоп. 2020 13:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

129

0

Без ялинки та масових гулянь: опитування вінничан про заборони до зимових свят. Фото

Без ялинки та масових гулянь: опитування вінничан про заборони до зимових свят. Фото

Вперше, мінімум за історію незалежності України, у Вінниці відмовилися від масових гулянь на Різдвяні та Новорічні свята


Без ялинки та масових гулянь: опитування вінничан про заборони до зимових свят. Фото

Вперше, мінімум за історію незалежності України, у Вінниці відмовилися від масових гулянь на Різдвяні та Новорічні свята. Цього року у зв’язку з епідемією коронавірусу та з огляду на суспільний резонанс новорічну ялинку в Центральному парку імені Леонтовича все ж не встановлюватимуть, а святкові заходи перенесуть в онлайн-режим. Втім, центр міста все одно прикрасять, на магістральних вулицях встановлять святкову ілюмінацію, а на Майдані Незалежності буде традиційний святковий вертеп. Хоча у міськраді нещодавно повідомляли про те, що ялинка буде, і її прикрасять гірляндами - виконком затвердив заходи з підготовки до Новорічних свят та видатки.

Без ялинки та масових гулянь: опитування вінничан про заборони до зимових свят. Фото

Буквально до цього за тиждень у соціальних мережах вибухнув скандал навколо петиція з проханням не встановлювати новорічну ялинку в Центральному парку. Менш ніж за добу вона зібрала 451 голос вінничан з необхідних 350. Потім була інша петиція і люди скаржилися, що у дітей та жителів міста відбирають таким чином можливість повноцінно відзначити зимові свята.

Без ялинки та масових гулянь: опитування вінничан про заборони до зимових свят. Фото  - фото 2

Зважаючи на думку мешканців Вінниці, редакція Вінниця.info вийшла на до парку Леонтовича саме на те місце, де б могла стояти головна ялинка міста. Але у «живому» спілкуванні їх позиція більшості вразила.

«Дружина каже, що хотіла б піти до головної ялинки міста. Карантин-карантином, а свято хочеться. Хоча б, просто ялинку. Без масових гулянь. Тому радимо керівництву міста ставити ялинку. Для дітей зробити радість. Вони чекають. І раз на рік для них можна зробити цю радість. Зрозуміло що, необхідно притримуватися карантинних обмежень», - зауважує Денис, разом з дружиною Наталією та немовлям прогулюються парком.

Без ялинки та масових гулянь: опитування вінничан про заборони до зимових свят. Фото  - фото 3

«Те, що не буде ялинки та гулянь, мене не бентежить. Навіть не цікавить, куди і на що підуть кошти, які на неї виділили чи планували виділяти», - каже Артур.

Без ялинки та масових гулянь: опитування вінничан про заборони до зимових свят. Фото  - фото 4

«А я думаю, це чудово, що не буде ялинки. Краще ці гроші відправити на лікарні, де рятують від коронавірусу. Там же нічого немає! Кисню немає! Що тут веселитися? Інфекцію тільки розповсюджувати? Ні-ні-ні! Не повинно цього бути!», - емоційно реагує на запитання пенсіонер Володимир Іванович, у парку він уважно спостерігає за дотриманням карантинних норм, хто без маски, просить її одягнути.

Без ялинки та масових гулянь: опитування вінничан про заборони до зимових свят. Фото  - фото 5

«Комусь добре, комусь погано від того, що не буде ялинки, а мені байдуже. Так багато роботи та інших справ, що не знаю, як все встигнути. За що спершу хапатися. Щоправда, хотілося б сходити на святкування з дітьми до ялинки. Але дійсно, що це натовп. І небезпечно. А свято воно має бути в душі. Хто захоче шашликів, які б купив на Різдвяному ярмарку, то може замовити на доставку. Або самому зробити», - каже Павло.

Без ялинки та масових гулянь: опитування вінничан про заборони до зимових свят. Фото  - фото 6

«Карантин – це карантин. І те, що не буде ялинки – це нормально. А будуть тусуватися між собою, так повимирають всі. Хочете свята, наряджайте ялинку дома. І влаштовуйте собі радість. У родині. Я взагалі за те, щоб не вирубували ялинки та берегли екосистему. Тому дома у нас штучна», - констатує Дмитро.

Без ялинки та масових гулянь: опитування вінничан про заборони до зимових свят. Фото  - фото 7

Скоріш за все, вінничанам взагалі слід планувати Різдвяні свята у закритих умовах. Міністр культури Олександр Ткаченко пропонує запланувати двотижневий локдаун, прив’язаний до новорічних свят, та відмовитись на Різдво та Новий рік від масових заходів. А за прогнозами медиків, пандемія може протривати до кінця наступного року.

«Мої прогнози були ще півроку тому, що в епідемічному стані, або пандемічному, будемо жити до кінця наступного року. Але, дай Боже, щоб я помилився. Правда, якщо говорити до прогнозів без математичних розрахунків, а візьмемо тільки одну ключову складову – це епідеміологічний процес. Ця повітряно-крапельної інфекція вражає одночасно велику кількість людей. Проте, людство поступово призвичаюється жити в нових умовах. Нових викликах життя. Контролювати інфекцію зможемо лише тоді, коли буде масове щеплення. Масова вакцинація проти COVID-19. Але головний її ефект буде досягнутий, коли буде щеплено 60-70 відсотків населення та щеплення відбулось у якомога ближній час. Адже людина, яка перехворіла цим недугом, вона отримує імунітет лише на кілька місяців», - розповів інфекціоніст з 25-річним стажем Ігор Матковський. Він керівник КНП «Вінницький обласний клінічний Центр профілактики та боротьби зі СНІДом Вінницької обласної Ради», на базі якого незабаром почнуть приймати кові-пацієнтів. Там створюють інфекційну лікарню на 400 ліжок. А також розширяють лабораторію для тестування COVID-19.

Без ялинки та масових гулянь: опитування вінничан про заборони до зимових свят. Фото  - фото 8

Новини в зручному форматі в нашому телеграм каналі - https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info

Більше фото
Без ялинки та масових гулянь: опитування вінничан про заборони до зимових свят. Фото
Без ялинки та масових гулянь: опитування вінничан про заборони до зимових свят. Фото
Без ялинки та масових гулянь: опитування вінничан про заборони до зимових свят. Фото