17 верес. 2021 12:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

1179

0

Безкоштовні хати, мальовничі місця та «міні-Буковель»: у селі на Вінниччині чекають нових жителів. Фото

Безкоштовні хати, мальовничі місця та «міні-Буковель»: у селі на Вінниччині чекають нових жителів. Фото

Мобільного зв'язку там немає. Тому дані умови підійдуть винятково тим, хто хоче зануритися в життя з природою і не вибагливий до комфорту


Безкоштовні хати, мальовничі місця та «міні-Буковель»: у селі на Вінниччині чекають нових жителів. Фото

У село Оксанівка, що на півдні Вінниччини, запрошують усіх охочих на довгострокове поселення. Тим, хто вирішить перебратися туди, нададуть будинок. Безкоштовно, сплачувати необхідно буде лише за спожиту електрику. Таким чином селяни намагаються відродити свій населений пункт, де нині налічують менше півсотні місцевих жителів.

Безкоштовні хати, мальовничі місця та «міні-Буковель»: у селі на Вінниччині чекають нових жителів. Фото

«Запрошуємо бажаючих пожити безкоштовно у мальовничому селі Оксанівка Вінницької області. Від нашої громади надаємо будинок на термін від мінімум одного місяця проживання. Від вас оплата тільки електрики за лічильником, догляд за будинком. За потреби відвідини загальних сільських толок», - розповідає на своїх сторінках у соціальних мережах місцева жителька Руслана Бодруг.

Безкоштовні хати, мальовничі місця та «міні-Буковель»: у селі на Вінниччині чекають нових жителів. Фото    - фото 2

Вона також зауважує, що умови проживання суто сільські, де потрібно набирати воду з криниці, палити в грубці дровами.

«Мобільного зв'язку тут немає. Тому дані умови підійдуть винятково тим, хто хоче зануритися в життя з природою і не вибагливий до комфорту. У нас поки малолюдно, тому душевний відпочинок гарантовано. Є річка Дністер, сосновий ліс, активно розвиваються туристичні локації, скоро сезон грибів…», - каже Руслана.

Безкоштовні хати, мальовничі місця та «міні-Буковель»: у селі на Вінниччині чекають нових жителів. Фото    - фото 3

Оксанівка від Вінниці знаходиться за 160 кілометрів. Біля Дністра селяни облаштували відпочинкову зону. А один з пагорбів перетворили на «міні-Буковель». Коли випадає сніг влаштовують там катання на лижах і санках. Туристам також проводять майстер-класи з пов’язування хусток та доїння кози. Водять на екскурсії в урвищах на лівому березі річки до стародавніх печер.

Безкоштовні хати, мальовничі місця та «міні-Буковель»: у селі на Вінниччині чекають нових жителів. Фото    - фото 4

Це місце особливе тим, що розташоване воно над древнім скельним храмом. І з висоти можна побачити не тільки храм, але й річку Дністер, яка ділить кордон між Україною та Молдовою. Тому гостям Оксанівки бажано прихопити із собою закордонний паспорт.

На початку 2000 років науковці віднайшли залишки печерної церкви сімнадцятого століття - монастиря-фортеці. Це унікальна пам’ятка культової та оборонної скельної архітектури. Там налічується 27 приміщень, вирубаних у 47-метровій товщі крейдяних відкладень. На стінах всередині та зовні зафіксовано декілька десятків наскельних зображень, викарбуваних у породі та намальованих фарбою.

Безкоштовні хати, мальовничі місця та «міні-Буковель»: у селі на Вінниччині чекають нових жителів. Фото    - фото 5

Ми вже писали, що на різдвяний Святвечір в Оксанівці готують трикутні вареники та голубці з щавлю. Там можна побачити пам’ятник мідіям, які врятували селян на Вінниччині під час Голодомору.

А також нагадаємо, що в ще одна громада на Вінниччині запрошує до себе жити переселенців та багатодітні родини. Безплатні хати там дають, як бонус за відродження села.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото власні та з соціальних мереж.