8 жовт. 2019 11:02

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

81

0

Безкоштовні тренінги про здоров'я серця: запишіться!

Безкоштовні тренінги про здоров'я серця: запишіться!

Вже зараз запитайте свого сімейного лікаря про безкоштовні заняття «Школи здоров’я» — і розкажіть про це близьким!


Безкоштовні тренінги про здоров'я серця: запишіться!

З чим у вас асоціюється профілактика хвороб? З курсом певних медичних препаратів? А як щодо режиму сну та харчування, систематичного контролю певних видів аналізів і правильного добору фізичних навантажень? Погодьтеся, такий варіант актуальний у будь-якому віці. Але як привчати себе жити у гармонії із власним тілом? Як серед потоку інформації вибрати справді важливу? Вже зараз запитайте свого сімейного лікаря про безкоштовні заняття «Школи здоров’я» — і розкажіть про це близьким!

Зробіть «сімейника» своїм партнером

На прийомі в одному з вінницьких центрів первинної медико-санітарної допомоги — пенсіонерка Ольга М. Її артеріальна гіпертензія є наслідком порушення роботи щитоподібної залози. Жінці 73, і останні 14 років вона на постійному зв’язку зі своїм терапевтом, а нині — сімейним лікарем. Коли укладала декларацію, зважала і на фахові, і на особисті якості «сімейника».

«Коли йду до лікарні, хочу довіряти лікареві, — каже пані Ольга. — Мені легше стає, коли зі мною правильно поговорять, розпитають усе».

Муровано-Куриловецький район Вінницької області — один із тих, де помітно переважає відсоток людей старшого віку у загальній кількості населення. Простою мовою, літніх людей тут значно більше, ніж молоді. Пацієнтів з групи ризику на диспансерному обліку у Муровано-Куриловецькому Центрі первинної медико-санітарної допомоги близько 9-ти тисяч. А це — третина від усіх, кому тут надають медичну допомогу. Створення умов для взаємодії пацієнта і лікаря — у пріоритеті.

«Якісна профілактика передбачає налагодження довірливих стосунків із сімейним лікарем. Це не формальний зв'язок через декларацію, а реальне партнерство, — розповідає Костянтин Стефанюк, заступник головного лікаря Муровано-Куриловецького ЦПМСД. — «Сімейник» тримає на контролі графік профоглядів, знає спадкову схильність пацієнта до певних діагнозів, дає рекомендації щодо корекції способу життя».

Якщо сімейний лікар виявляє в анамнезі пацієнта фактори ризику, які можуть спричинити серцеву катастрофу, то направляє на діагностику та безкоштовні заняття до «Школи здоров’я». Такі навчальні курси почали діяти в області ще з 2018 року.

Безкоштовні тренінги про здоров'я серця: запишіться!

«Школи здоров’я» — сучасні тренінги для збереження серця

Подружжя Криницьких з Могилева-Подільського пройшло уже два тренінги. Пів року тому дружина помітила, що після завершення професійної спортивної кар’єри чоловік швидко набрав вагу, потім з’явилися задишка і стрибки артеріального тиску. Жодна з самостійно обраних дієт не допомогла скорегувати тіло, а потім і сімейний лікар звернув увагу на проблему.

«Заняття не забирають багато часу у нашої сім’ї, — розповідає Вадим Криницький. Вони не заважають моєму робочому графіку, натомість приносять реальну користь. Завдяки «Школі здоров’я» ми з дружиною виявили, що не зовсім коректно вимірювали артеріальний тиск удома.А я особисто нарешті розібрався зі своїм меню і почав худнути».

«Школи здоров’я» нині діють майже в усіх центрах первинної медико-санітарної допомоги Вінницької області. Річна навчальна програма складається з 5-ти тренінгів. Групи формують таким чином, щоб у них було не більше 12-ти осіб. З методичною літературою і наочними матеріалами лекторам допомагає обласний Центр здоров’я. Заняття здебільшого інтерактивні, є заняття, де слухачі відпрацьовують певні навички колективно або парами. Чимало часу виділено на обговорення конкретних історій і пошук індивідуальних рішень: як знизити вагу, позбутися згубних звичок, надати допомогу людині.

«У першому півріччі 2019 року ми зафіксували зменшення кількості випадків інфаркту міокарда, що пов’язуємо з системною профілактичною роботою, — коментує Галина Терлецька, заступниця головного лікаря з медичного обслуговування Могилів-Подільського міського ЦПМСД. — Навички самодисципліни допомагають людям вчасно помітити зміни у своєму організмі і уникнути критичного стану».

Отож, не нехтуйте простими й ефективними методами профілактики! Почніть із бесіди зі своїм сімейним лікарем, а якщо він направить на безкоштовні тренінги, скористайтеся такою можливістю! Не чекайте, що омине,— дійте на випередження!

Безкоштовні тренінги про здоров'я серця: запишіться! - фото 2

Безкоштовні тренінги про здоров'я серця: запишіться! - фото 3

Безкоштовні тренінги про здоров'я серця: запишіться! - фото 4

Безкоштовні тренінги про здоров'я серця: запишіться! - фото 5

Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроєкту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».