31 жовт. 2019 10:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

226

0

Безвідходне виробництво: ферму на Вінниччині обігрівають газом, який добувають з гною. Фото

Безвідходне виробництво: ферму на Вінниччині обігрівають газом, який добувають з гною. Фото

За день з гною добувають 300 кіловат електроенергії


Безвідходне виробництво: ферму на Вінниччині обігрівають газом, який добувають з гною. Фото

Опалювати ферму з 12-тисячним поголів'ям свиней і не купувати на це ні газу, ні електроенергії. За таким принципом працює підприємство у селі Сутиски Тиврівського району Вінницькій області. Паливо отримують з гною. Їм же і удобрюють поля, на яких вирощують екологічно-чисті овочі. Про те, як налагодила безвідходне виробництво ферма, рівних якій в Україні немає, в репортажі Вiнниця.info.

Безвідходне виробництво: ферму на Вінниччині обігрівають газом, який добувають з гною. Фото

Величезна ферма в селі Сутиски під Вінницею більше двох років ні копійки не платить за опалення свого комплексу. За день видобувають 700-800 кубометрів газу з гною. Ось на цьому реакторі відходи від 12 тисяч голів свиней тут перетворюють на біопаливо.

«В основному газ ми використовуємо, як опалення наших приміщень для вирощування свиней. Є плани на майбутнє. Встановити таку енергетичну установку, яка буде видавати близько 300 кіловат електроенергії на годину», - розповідає керівник підприємства Вадим Крачковський.

Безвідходне виробництво: ферму на Вінниччині обігрівають газом, який добувають з гною. Фото  - фото 2

Ще три роки тому 35-річний Вадим був майором української прикордонної служби. Після звільнення зайнявся фермерством. Створити унікальне для України підприємство, змусили проблеми. У пошуках шляху утилізації відходів тваринництва, з партнером вибрали найоптимальніший. Власними силами побудували біогазові реактор.

«Не потрібно платити півтора - два мільйони євро для будівництва біогазового комплексу німцям або голландцям. Наші люди можуть реалізовувати це самі значно дешевше, у десять разів дешевше, ніж коштує це від Європи», - продовжує Вадим.

Безвідходне виробництво: ферму на Вінниччині обігрівають газом, який добувають з гною. Фото  - фото 3

Свині на фермі живуть в стерильних умовах. Їжу і воду їм постачають автоматично. Гній до газового реактора надходить за принципом кухонної раковини - через решітки на підлозі. Подивитися на це сторонній людині нереально. За всім суворо стежить охорона. Та й самим працівникам, перед тим, як зайдуть до середини, спочатку потрібно пройти дезінфекцію. Все для того, аби жодна з тварин не підчепила якоїсь інфекції.

Працівники стверджують, їх свині живуть в ідеальних умовах з екологічно-чистим раціоном.

«Самі вирощуємо зерно, відповідно, натуральними продуктами годуємо свиней. Їх раціон складається взагалі з зернових культур і мінералів», - пояснює маркетолог підприємства Юлія Чернік.

Безвідходне виробництво: ферму на Вінниччині обігрівають газом, який добувають з гною. Фото  - фото 4

Ще одним з плюсів ферми є робочі місця, які дають сотням місцевих жителів. Сергій тут з перших днів роботи.

«Коли я прийшов в перші дні, тут були так би мовити, зарості, руїни. Зараз люди при роботі. На місці. Краса!», - зауважує оператор підприємства Сергій Яровий.

Гній також використовують, як добриво для своїх полів, де вирощують моркву і буряк. При спеціальної температурі і вологості овочі зберігають цілий рік.

«Ми маємо конкурентну перевагу. Ну по-перше, ми замінюємо добрива фактично безкоштовно, тим що генерує наша тваринницька галузь. Замінюємо цю складову на наших полях. І завдяки тому, що ці добрива є натуральними, органічними, вони забезпечують високу якість продукції», - констатує Вадим Крачковський.

Безвідходне виробництво: ферму на Вінниччині обігрівають газом, який добувають з гною. Фото  - фото 5

Зараз підприємство забезпечує м'ясом і овочами Вінницю і область. У планах вихід на міжнародний ринок. Уже почалися роботи над створенням агро-техно-парку за європейськими стандартами.

Безвідходне виробництво: ферму на Вінниччині обігрівають газом, який добувають з гною. Фото  - фото 6

Безвідходне виробництво: ферму на Вінниччині обігрівають газом, який добувають з гною. Фото  - фото 7

Безвідходне виробництво: ферму на Вінниччині обігрівають газом, який добувають з гною. Фото  - фото 8

Безвідходне виробництво: ферму на Вінниччині обігрівають газом, який добувають з гною. Фото  - фото 9

Безвідходне виробництво: ферму на Вінниччині обігрівають газом, який добувають з гною. Фото  - фото 10

Безвідходне виробництво: ферму на Вінниччині обігрівають газом, який добувають з гною. Фото  - фото 11

Вiнниця.info