10 трав. 2017 17:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

134

0

Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії

Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії

 Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії


Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії

 10 травня до Вінницької міської ради прийшли представники обласної бібліотеки ім. І. Франка, батьки та діти. Кількадесят людей вимагали від мерії залишити бібліотеку на Соборній, 24. Скандальна ситуація виникла після того, як з’явилось рішення виконкому міськради продовжити договір оренди для бібліотеки до 31 липня 2017 року. Дане приміщення є власністю територіальної громади м. Вінниці, а бібліотека – установа обласного підпорядкування. Мерія планує розширити єдиний в Україні музей української марки, розмістивши нові експозиції, у приміщеннях, що зараз орендує бібліотека. Рішення виконкому обурило бібліотекарів та батьків, чиї діти відвідують заклад. Тому вони сьогодні разом з дітьми прийшли в міську раду.

З вигуками «Марку - в міську раду!», «Ми не дамо забрати бібліотеку!». Люди виступали проти закриття чи перенесення бібліотеки з Соборної. Варто відзначити, що мова йде не про закриття закладу, розглядають можливість перенести його в інше місце.

«Дане питання буде вирішено на спільній нараді представників обласної адміністрації, управління спільної власності і виконкому міської ради. За результатами буде прийнято рішення, яке в подальшому буде винесено на засідання виконкому. В нас як мінімум є три місяці для проведення спільних консультацій», - говорить людям заступник Вінницького міського голови Сергій Матусяк.

Він також додав, що ті марки, які представлені зараз у Вінниці є лише невеликою частиною колекції, яку хочуть розмістити в місті.

«Є домовленість з паном Балабаном, який є громадянином США, що він перевезе до України свою приватну колекцію. За моєю особистою думкою, музей української марки, який є єдиним в Україні, важлива справа не лише для Вінниці, а й для всього українського народу. Музей марки має бути розміщений в максимально зручному місці, в тому числі й для гостей міста», - каже С. Матусяк.

Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії

Представник батьківського комітету пояснює, що бібліотека на Соборній знаходиться понад 80 років і місце зручне.

«Якщо нас перенесуть в інше місце. Як туди добиратись класному керівнику з класом чи мама з дитиною. Я вважаю, що діти наш дар, повинно все робитись для них, і міняти дитину на марку не можливо», - говорить Тетяна Миколаївна, мама 7-класника.

Після шумного мітингу в холі мерії, заступник директора бібліотеки повідомила, шукатимуть порозуміння з обласною та міською владою.

«Ми вирішили провести нараду з обласною та міською владою, управлінням комунального майна і знайдемо спільне рішення. Про це ми домовились з Сергієм Матусяком», - каже жінка.

Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії - фото 2

В управлінні культури у туризму Вінницької ОДА, в чиєму підпорядкуванні знаходиться обласна дитяча бібліотека ім. І. Франка, зазначають, що поки не знайдуть приміщення на заміну, бібліотеку не виселятимуть.

«Ніхто не буде виселяти бібліотеку. Сьогодні це питання знаходиться на стадії вирішення. Офіційно голова ОДА не підтримує цю позицію (щодо виселення бібліотеки – ред.). Якщо навіть колись буде виселення, то лише у готове приміщення. А поки нема приміщення – всі залишаються на місці. Якщо відвідувачі бібліотеки вийшли на мітинг, це їх право», - прокоментував керівник управління культури у туризму Вінницької ОДА, Станіслав Городинський.

Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії - фото 3 

Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії - фото 4

Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії - фото 5

Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії - фото 6

Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії - фото 7

Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії - фото 8

Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії - фото 9

Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії - фото 10

Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії - фото 11

Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії - фото 12

Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії - фото 13

Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії - фото 14

Бібліотечний скандал у Вінниці дійшов до мерії - фото 15

Нагадаємо, у Вінниці єдиний в Україні музей української марки ім. Якова Балабана планують розширити за рахунок приміщення, яке здають в оренду Вінницькій обласній бібліотеці ім. І. Франка.

Перший в Україні музей української марки ім. Якова Балабана відкрили у Вінниці 16 вересня 2016 року на Соборній,26. Там створили окрему колекцію марок для дітей. Музейну колекцію поповнюють новими експонатами та проводять виставки відомих філателістів.

Вінниця.info