11 листоп. 2021 13:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

117

0

Більше мільйона жителів Вінниччини уклали декларацію з сімейним лікарем

Більше мільйона жителів Вінниччини уклали декларацію з сімейним лікарем

У Вінницькій області працює 963 лікаря первинної допомоги: це сімейні лікарі, терапевти та педіатри


Більше мільйона жителів Вінниччини уклали декларацію з сімейним лікарем

У Вінницькій області працює 963 лікаря первинної допомоги: це сімейні лікарі, терапевти та педіатри. Із них 41 лікар має свою приватну практику. Станом на 11 листопада, понад 1 мільйон жителів уклали декларацію з сімейним лікарем.

Про це повідомляє пресслужба НСЗУ.

Отримати медичну допомогу на первинній ланці можна у 86 медзакладах Вінницької області.

Загалом більше 1,36 млн жителів Вінницької області вже обрали свого лікаря та уклали з ним декларацію. З лікарями-ФОП декларацію уклали майже 31 тисяч пацієнтів. У приватних центрах сімейного лікаря, терапевта та педіатра обрали більше 10,2 тисяч українців. Всі послуги приватників, які мають договір з НСЗУ, безоплатні для пацієнта.

Перелік безоплатних послуг, які надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри чітко визначений і включає: консультації з метою профілактики та контролю основних захворювань, базові дослідження та аналізи, вакцинацію згідно календаря щеплень, створення електронних рецептів на “Доступні ліки”, інсулін та електронних направлень на проведення досліджень чи лікування та ін.

Навантаження на лікарів первинної медичної допомоги велике. Тільки у 2021 році лікарі первинки у Вінницькій області виписали:

  • понад 1,23 млн направлень – а це 70% від всіх направлень виписаних у області;
  • понад 535 тисяч електронних рецептів за програмою «Доступні ліки» пацієнтам із хронічними захворюваннями.

Обстеження у лікарів первинки пройшли майже 518 тисяч пацієнтів.

За даними електронної системи охорони здоров’я, за останні три місяці найпопулярнішими причинами звернень до лікарів первинної ланки є питання імунізації, кашель, потреба у профілактиці певних захворювань та адміністративні процедури.

Загалом у 2021 році НСЗУ уклала договори із понад 2200 надавачами первинної меддопомоги по всій країні та виплатила їм 16,7 млрд грн за надання допомоги пацієнтам. Понад 78% українців уклали декларацію з лікарями, які надають первинну медичну допомогу. А це – 32 млн 528 тисяч громадян.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info