9 лип. 2019 15:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

82

0

Більше половини доходів вінничани витрачають на харчування

Більше половини доходів вінничани витрачають на харчування

Вінничани змогли витратити лише 7% доходу на оновлення гардеробу


Більше половини доходів вінничани витрачають на харчування

За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств Вінницької області у 2018 році найбільш вагомою статтею витрат продовжують залишатись витрати на харчування – 53%. Вартість харчування в середньому на одну особу становила 70 гривень на добу проти 61 гривні у попередньому році.

Про це Вінниця.info повідомляє Головне управління статистики Вінницької області.

У структурі сукупних витрат на харчування найбільша частка витрачалася на м'ясо і м'ясопродукти – 21%. На хліб і хлібопродукти та молоко, сир і яйця витрачалось по 14% від усіх витрат на харчування, на овочі (включаючи картоплю) - 13%, на олію та жири – 9%, на цукор, джем, мед, сироп, шоколад та кондитерські вироби (разом) – 7%, на рибопродукти – 6%, на фрукти – 5%.

Відповідно, населення вимушене обмежувати свої потреби у придбанні товарів культурно-побутового призначення, в оновленні гардеробу.

На купівлю непродовольчих товарів та послуг домогосподарства щомісячно спрямовували витрат, у тому числі на оплату житла, комунальних продуктів та послуг – 12% (у середньому 1016 грн за місяць у розрахунку на одне домогосподарство), на оновлення гардеробу – 7%, на інші напрями споживання (на охорону здоров'я, транспорт, зв'язок, на придбання предметів домашнього вжитку, побутової техніки, освіту та відпочинок і культуру) від 4% до 1% сукупних витрат.

«Критерієм якості матеріального становища населення є частка грошових доходів у сімейному бюджеті, яка витрачається на продовольчі товари. Відомо, що чим вище ця частка, тим нижче рівень матеріального добробуту», - зазначають в управлінні статистики.

Середньомісячні сукупні витрати одного домогосподарства Вінницької області у 2018 році склали 8176 гривень проти 7717 гривень у минулому році.

Вінниця.info