26 жовт. 2018 08:58

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

92

0

Біля ставки Гітлера скидають унітази та старе взуття. Невідомі облаштували стихійний смітник. Фото

Біля ставки Гітлера скидають унітази та старе взуття. Невідомі облаштували стихійний смітник. Фото

 Штрафи сміттєвих вандалів не лякають  


Біля ставки Гітлера скидають унітази та старе взуття. Невідомі облаштували стихійний смітник. Фото

Неподалік ставки Гітлера «Вервольф», що під Вінницею, облаштували стихійний смітник. Там скидають унітази, партію взуття, побутовий та будівельний непотріб. Це вкотре помічає вінничанин Юрій Мусійчук, який  днями побував на місці.  

«Ця територія знаходиться у лісі біля ставки Гітлера. Мене це обурило одразу з кількох причин. По-перше, що це не легалізоване місце для масової концентрації сміття. По-друге, поряд місце, куди з’їжджаються туристи. Я ще торік помічав там  проблеми. Скидали побутові, будівельні відходи. Якось, навіть цілу партію взуття. Були унітази. Навесні місцева влада там все прибрала. Облагородили. Ціле літо було чисто, тепер знову почалось», - зауважив Вінниця.info Юрій.

фото зроблене минулої весни 

Біля ставки Гітлера скидають унітази та старе взуття. Невідомі облаштували стихійний смітник. Фото

За поясненням, чому біля  редакція звернулась до селищної ради Стрижавки. Там підтвердили інформацію. Зауважили, територія знаходиться за межами населеного пункту. За останні два роки там двічі проводили прибирання. Місцевим коштом.

«Запрошували організації, вивозили сміття на Стадницький полігон. Двічі благодійники надавали техніку на розчистку. Є громадські формування, які періодично вони чергують, періодично поліцейські приїздять. Вжили всіх можливих заходів. Місця, де найзручніше заїздити машиною, засипали землею та піщаною суміщу, аби неможливо було заїхати. Але, як бачите, і це не допомагає», - коментує заступник селищного голови Ігор Гусак.

Перехожим, які стали свідками порушення викиду відходів, просять знімати побачене на фото та відеокамери та викликати поліцію. Штраф за подібний вчинок в Україні дорівнюється від 340 до 850 грн. А у Сінгапурі за подібне  можуть ув’язнити та примусять сплатити штраф у тисячу сінгапурських доларів (20519,18 гривень).

Проте, централізованого сміттєзвалища у Стрижавці немає. Тут з відходами борються, як можуть.

«Збором по приватному сектору займається комунальне підприємство. Вони сміття, яке зібрали по нашій території,  везуть на Вінницький міський полігон, що у Стадниці  (відстань між населеними пунктами 18 км, - примітка автора). Спочатку було питання, що забирати сміття лише звідти, де люди заключили договір. Але… ті поставили мішок, два, а поряд сусіди, які не побажали заключати договір, поставили ще 20 мішків. Біля тих двох. Доводиться і це забирати», - продовжує Ігор Олександрович.

На початку 2018-го у Стрижавці для житлового масиву закупили сміттєвоз із боковим завантаженням. Ним відходи збирають раз на тиждень.

«Нині вже виділена частина грошей на закупку сміттєвоза із заднім завантаженням. Ми вже розбили по секторам селище. Машина буде обслуговувати один тиждень один район, в наступний інший. Підрахували, для нашого бюджету, це буде економніше, аніж наймати машину у «ЕкоВіну», -  зауважує Гусак.

Торік Стріжавка взяла участь у обласному екологічному конкурсі.

«Ми у ньому перемогли та закупили 16 контейнерів для роздільного збору сміття. Їх поділили та розмістили у шести майданчиках по різним локаціям. Цього року виграли ще один конкурс. Привезли ще 16 контейнерів та прес для пластикових пляшок», - додає заступник.

При навчальних закладах Стрижавки також організували контейнери для роздільного збору сміття.

«Решта, то це вже залежить від свідомості самої людини. Що їй краще зробити? Викинути сміття для повторної переробки, чи десь у лісосмузі…», - зітхає чиновник.

Для мешканців також розробили брошури з інформацією про відповідальність поводження з відходами, де як вони можуть викидати сміття.

«Та мені знається, що скидають тут сміття не лише місцеві. Я сам кілька разів перепиняв порушників, які привозили відходи машинами. Штрафувати їх не маю права. Це має робити поліція, яка також не встигає за кожним порушником. Та сподіваюся, що люди свого часу зрозуміють, що ми сьогодні не маємо права забруднювати так недбало нашу землю. Хоча б для того, що тут мають жити наші діти», - констатує Ігор Олександрович.

Біля ставки Гітлера скидають унітази та старе взуття. Невідомі облаштували стихійний смітник. Фото - фото 2

Біля ставки Гітлера скидають унітази та старе взуття. Невідомі облаштували стихійний смітник. Фото - фото 3

Біля ставки Гітлера скидають унітази та старе взуття. Невідомі облаштували стихійний смітник. Фото - фото 4 

Вінниця.info