27 лют. 2020 09:41

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Інтерв'ю
0

390

0

Бог м’яса з «Майстер шефу» став головним поваром ресторану Debi у Вінниці: про сім’ю, грузинську кухню і дар передбачення

Бог м’яса з «Майстер шефу» став головним поваром ресторану Debi у Вінниці: про сім’ю, грузинську кухню і дар передбачення

Фіналіст проекту «Майстер-шеф. Професіонали» Алік Мкртчян створюватиме шедеври грузинської кухні у самому серці Поділля


Бог м’яса з «Майстер шефу» став головним поваром ресторану Debi у Вінниці: про сім’ю, грузинську кухню і дар передбачення

Бог м’яса і дуже красивий чоловік – саме так можна коротко розповісти про бренд-шефа нового вінницького ресторану Debi, який готується до відкриття на проспекті Коцюбинського. Фіналіст проекту «Майстер-шеф. Професіонали» Алік Мкртчян створюватиме шедеври грузинської кухні у самому серці Поділля. За авторськими рецептами і з сучасною адаптацією, що сподобається кожному гостю.

Алік – за національністю вірменин. До 10 років жив у Тбілісі. Сьогодні ж називає себе справжнім українцем, тому його страви дійсно особливі.

Про вимушену еміграцію, щасливу сім’ю, авторські страви, секрет шашлику і «родзинки» ресторану Debi читайте у нашому інтерв’ю. Мабуть, такого цікавого кулінара Вінниця ще не бачила.

- Як успішний економіст став богом м’яса?

- У 1994 році ми з батьками емігрували з Грузії, оскільки там було дуже складно: не було води, світла, достатньої кількості їжі… Тоді, 1 червня, у мій маленький ювілей, мама купила квитки і ми назавжди поїхали з Грузії.

Закінчив магістратуру економічного факультету Херсонського національного технічного університету за спеціальністю «Менеджмент». 10 років працював у банках начальником відділень. З часом мені стало дуже нудно. Я перетворився в якогось клерка, що носиться з паперами і шукає клієнтів. Тоді подруга запросила мене на роботу в Київ, у Good Wine, і я кардинально змінив своє життя.

- Від продавця м’яса до унікального кулінара. Як таке можливо?

- Моєю головною задачею було продавати чим більше м’яса. А як я міг продавати, коли не вмів його готувати? Питали, яке м’ясо краще підходить для того, щоб відварити? Яке для мангалу чи для запікання? Інколи, щоб дати гарну пораду, я дзвонив до своєї мами, яка чудово готує, але так не могло тривати завжди. За 5 років роботи у Good Wine я навчився готувати краще за всіх. Тому і потрапив на «Майстер-шеф. Професіонали».

- Що вам дав проект «Майстер-шеф»?

- Я переконався – людям подобається те, що я роблю. Проект дав мені популярність, масу нових знайомств, вселив віру в себе. Відкрив дорогу у публічне життя.

Бог м’яса з «Майстер шефу» став головним поваром ресторану Debi у Вінниці: про сім’ю, грузинську кухню і дар передбачення

- Ким мріяли стати у дитинстві?

- В дитинстві я хотів стати перукарем, що можна побачити по моїй ідеальній укладці волосся (сміється, - ред.). Але після того, як батько заборонив мені бути перукарем, я поступив на економічний факультет. Зараз мрію стати одним із найвідоміших кухарів світу.

- Чому ви називаєте себе богом м’яса?

- Тому що я автор понад 300 назв м’ясних напівфабрикатів. І дуже добре розбираюся в м’ясі – від процесу зародження ембріона, до того, як воно потрапляє на полицю супермаркету. Я точно знаю як повар, яким воно має бути для того, щоб моя страва вийшла найсмачнішою.

Про секрети своєї авторської кухні розповім у власній книзі. Зараз видання готове на 75%. До нього увійдуть 100 рецептів. Це буде книга з маленькими автобіографічними історіями про те, як зароджувалися страви, як вони потрапили на полиці в продаж. Що мене надихнуло на їх створення. Не звичайні «сухі» рецепти, а частинка особистого, від душі…

- Весна – пора для пікніків. Розкрийте секрет смачного шашлика від Аліка Мкртчяна.

- Для мене ідеальний шашлик – це правильно вирощена свинина, яка на свіжому повітрі, природнім шляхом набрала свою вагу. Мій рецепт дуже простий – це сіль, перець, свіжа кінза, тмін, базилік і цибуля. От і все.

- Чому погодилися стати бренд-шефом ресторану Debi у Вінниці?

- Ми довго вели перемовини з власниками ресторану. Спілкувалися. Мені було важливо дізнатися їх філософію, їх ставлення. Я переконався, що для них ресторан – це не місце для заробляння великих грошей, а щось особисте, душевне… Місце, де смачно готують, створюють атмосферу для відпочинку і приймають гостей, як рідних людей. Вінниці не вистачає чогось новенького і я погодився стати його частиною.

Бог м’яса з «Майстер шефу» став головним поваром ресторану Debi у Вінниці: про сім’ю, грузинську кухню і дар передбачення  - фото 2

- Вінничани люблять грузинську кухню. Чим ви готові підкорювати серця і шлунки відвідувачів?

- Класична грузинська кухня із сучасним підходом на абсолютно всіх локальних продуктах. Нічого привезеного з Грузії. Наша кухня не буде такою гострою, пересоленою і насиченою спеціями. Вона буде правильною, такою, як я звик їсти вдома сам і готувати для своїх дітей.

- Можна очікувати на дитяче меню?

- Звичайно, малюкам також приділяємо увагу. У нас дуже крута ігрова кімната для дітей. Також буде окреме дитяче меню. Фактично, ті ж самі страви, тільки в міні-розмірах. Наприклад, міні-хачапурі, міні-хінкалі.. Я хочу, щоб вінничани розуміли: ту їжу, яку вони їдять у Debi, можуть їсти діти. Це не гострі, пересолені продукти. Мої діти виросли на таких стравах. Вони корисні, смачні.

До речі, в меню будуть окремою позначкою відмічені вегетаріанські страви.

- Чи готуєте ви для своєї сім’ї і які страви від тата найбільше люблять діти?

- Я щасливий сім’янин. У мене красива дружина і двоє дітей. Синові – 9 років, дочці – 3 роки. Я дуже часто куховарю. Діти люблять мою манну кашу. Я готую її з ванільним цукром і вона перетворюється у заварний крем. Також малечі до вподоби по-особливому смажена картопля. Вони дуже люблять мої сніданки, адже це просто витвори мистецтва найкращих ресторанів світу.

Взагалі наша сім’я любить яйця. За день використовуємо 10-12 штук, а за місяць – близько 300 яєць.

Бог м’яса з «Майстер шефу» став головним поваром ресторану Debi у Вінниці: про сім’ю, грузинську кухню і дар передбачення  - фото 3

- Говорять, що у вас є незвичайний дар бачити віщі сни і вгадувати стать ненародженої дитини. Це правда?

- Так. Цей дар перейшов до мене від моєї мами, а мамі – від її бабусі. Я бачу віщі сни. І, коли вони стосуються когось з рідних чи знайомих, то обов’язково телефоную і попереджаю. Наприклад, можу порадити бути обережними під час подорожі чи уважним в дорозі. І люди зразу розуміють, що сьогодні мої сни стосувалися саме їх.

Коли дружина вперше завагітніла і ми тільки дізналися про це, я зразу сказав, що буде хлопчик. Коли вона завагітніла вдруге, я сказав, що буде дівчинка. Але дружина наполягала, що відчуває всередині хлопчика. Більше того, нам на двох УЗД казали, що буде хлопчик. А я не вірив і казав, що дівчинка. Тільки третій тест-скринінг підтвердив те, що у нас народиться дочка.

P.S. Всі кухарі Debi навчені секретним авторським технікам роботи від Аліка Мкртчяна. Debi готується зустрічати гостей, як рідних.

Слідкуйте за новинами Debi restaurant на офіційній сторінці в Instagram https://www.instagram.com/debi_restaurant

Вінниця.info