9 черв. 2017 15:38

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Політика
0

63

0

Борис Колесніков: основна проблема промисловості – відсутність інвестицій та кадрів

Борис Колесніков: основна проблема промисловості – відсутність інвестицій та кадрів

 Борис Колесніков: основна проблема промисловості – відсутність інвестицій та кадрів


Борис Колесніков: основна проблема промисловості – відсутність інвестицій та кадрів

6 червня Вінниччину відвідав політик Борис Колесніков. Прем’єр-міністр опозиційного уряду приїхав на Могилів-Подільській машинобудівний завод аби поспілкуватися з працівниками та керівництвом заводу про проблеми галузі. Участь у робочому візиті взяв також депутат Вінницької обласної ради Сергій Чорноокий.

«Мій візит має виключно ознайомчий характер. Я хочу поспілкуватися з колективом підприємства щодо розвитку машинобудівної галузі, щодо її перспектив і зробити для себе певні висновки», - розповів Борис Колесніков.

Цей візит був скромним. Не було червоних доріжок, букетів троянд, караваїв, телевізийних софітів. Просто звичайна виробнича розмова Бориса Колеснікова з керівником підприємства Олександром Григоренком, інженерами та працівниками заводу. Про що конкретно говорили між собою,сторонньому почути було важко-заважав шум машин та верстатів, які працювали і працюють в щоденному режимі.

Сьогодні Могилів-Подільський машзавод випускає обладнання для завантаження зерна, для млинів та хлібоприймальних підприємств. Країни збуту продукції- Болгарія, Польща, Сербія, Литва, Іран, Пакистан. 80% продукції йде на внутрішній ринок України.

«Кредити завод в банках України може отримати під 23% річних, тобто дорожче ніж в країнах Заходу. Там їх дають під 4% річних. І вони довгострокові, тобто щонайменше на 10 років. Можу сказати, що майбутні ринки збуту української продукції це більше Китай, Індія, Бразилія, Казахстан, Узбекістан. Це що стосується машинобудівної галузі, зокрема продукції Могилів-Подільського машзаводу»,-сказав політик.

На думку Бориса Колеснікова, світові концерни цілком можуть використовувати обладнання МПМЗ як частину ліній свого виробництва.

«Весь світ скооперований. Такі кроки підняли б завод. Над цим потрібно працювати»,-підкреслив політик.

На переконання політика, сьогодні у промисловості дві основні проблеми –гроші і кадри. Банки можуть давати кредити, але вони мають захмарні відсотки. І молоді люди не хочуть йти на завод, де середня зарплата 4500 гривень, а «вкалувати» потрібно весь день. Середній вік працівників заводу -50 років. Поряд з верстатом працює і 80-річний чоловік.

«Молоді стає все менше, система профтехосвіти зруйнована. Безвіз відкриє кордони і кваліфіковані кадри залишать Україну. Так колись було в Польщі. Відкрили кордони і робітники поїхали на заробітки до заможних країн. У Польщі не було кому працювати. Так і зараз –ЄС відкриє кордони і з України буде масовий відтік кадрів. Кваліфікованих кадрів. Тому один зі шляхів вирішення проблеми - навчання на всіх інженерно-технічних спеціальностях для українських студентів має бути безкоштовним. Це забезпечить промисловості кадровий потенціал», - зазначив Борис Вікторович.

«Якщо ми хочемо бути членом Асоціації з ЄС, ми повинні надати технічним галузям високу кредитну підтримку, таку, як їм забезпечують на Заході. Один з шляхів такої підтримки – фінансовий лізинг, тобто підприємства купляють у Могилів-Подільського машинобудівного заводу готову продукцію і віддають у лізинг агропідприємствам. До речі, і агропідприємства у нас теж не можуть брати кредити під «драконівські» відсотки. Отже, лізинг –один з реальних шляхів вирішення проблеми. Це надважливо», - підсумував політик.

Політик переконаний, що Україні терміново потрібен експортно-імпортний банк, тобто банк, який надаватиме під адекватні відсотки кредити промисловості. «Такий банк потрібно наповнити грошима, а не лише проїдати їх. Одне робоче місце у промисловості створює 10 додаткових робочих місць в інших галузях. Тобто запрацює промисловість – запрацюєекономіка.

Могилів-Подільський машзавод був лише одним з пунктів програми візиту Бориса Колеснікова на Вінниччину. Він відвідав ще декілька підприємств аби вивчити ситуацію у різних сферах промисловості і з посмішкою підкреслив, що його візит абсолютно аполітичний.

Прес-служба опозиційного уряду