19 серп. 2020 11:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

91

0

Борзов поїхав полем на тракторі. Спробував, як працюють фермери. Відео

Борзов поїхав полем на тракторі. Спробував, як працюють фермери. Відео

Голова Вінницької облдержадміністрації відвідав фермерське господарство в Піщанському районі


Борзов поїхав полем на тракторі. Спробував, як працюють фермери. Відео

Під час візиту до Піщанського району, голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов відвідав фермерське господарство «Світоч» в с. Студена. Очільник області поспілкувався з фермерами щодо роботи в умовах посушливого клімату та на запрошення голови фермерського господарства проїхався полем на тракторі Харківського виробництва. Сергій Сергійович відмітив, що українська техніка нічим не поступається дороговартісній імпортній.

Про це йдеться в повідомленні Вінницької облдержадміністрації.

«Я переконаний, що аграріям варто купувати вітчизняну якісну техніку, тим паче, що в області працює державна програма часткового відшкодування її вартості».


Про будні вітчизняного фермера розповів голова фермерського господарства «Світоч» с. Студена Вадим Саватій.

«В обробітку господарство має 800 га землі, вирощує зернові, соняшник, кукурудзу, ріпак. Маємо свинотоварну ферму на 1200 голів, для якої закуплено 210 породистих свиноматок. В господарстві працює 32 особи», - ділиться досвідчений фермер.

Господарство має всю сільськогосподарську техніку та власні склади. Свою діяльність розпочало у 2000 році і з тих пір міцно стало на ноги.

«На сьогоднішній день погодні умови не дають сподівань на добрий урожай, - говорить Вадим Саватій, - осіння посуха, безсніжна зима, рання затяжна весна з різкими перепадами температури та заморозками пошкодили посіви. Так 100 га ріпака довелось пересівати. По озимій пшениці витягнули 50 ц/га. гороху - 87 ц/га, а ячмінь дав дуже великий спад урожайності: 22,5 ц/га проти минулорічних 76 ц/га».

За словами фермера, тільки кукурудзи в господарстві цьогоріч посіяно 280 га.

«В кожен гектар вкладено затрат десь 17-18 тис грн., проте надії на урожай немає. Соняшник ще залишає сподівання на більш-менш пристойний валовий збір, але все одно господарству буде сутужно. Адже ми ведемо реконструкцію двох тваринницьких приміщень, де лише обладнання потрібно закупити на 7 млн грн. тож будівництво доведеться поки законсервувати до кращих часів»,- ділиться проблемами голова фермерського господарства.

Зміна кліматичних умов, зменшення з року в рік вологи в ґрунті ставить щоразу перед аграріями нові виклики. Проте на підтримку фермерам приходить цілий ряд державних програм у тваринництві, рослинництві, придбанні сільськогосподарської техніки. Тому дбайливі фермери шукають ефективного вирішення проблем, а при потребі – звертаються за допомогою до влади.

Борзов поїхав полем на тракторі. Спробував, як працюють фермери. Відео

Борзов поїхав полем на тракторі. Спробував, як працюють фермери. Відео - фото 2

Вінниця.info, фото Вінницької облдержадміністрації