28 серп. 2020 15:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

106

0

Борзов про підготовку шкіл до 1 вересня: Маски для працівників, рушники і дезінфектори - обов’язок влади, а не батьків!

Борзов про підготовку шкіл до 1 вересня: Маски для працівників, рушники і дезінфектори - обов’язок влади, а не батьків!

Голова Вінницької облдержадміністрації має зауваження щодо підготовки шкіл області до нового навчального року


Борзов про підготовку шкіл до 1 вересня: Маски для працівників, рушники і дезінфектори - обов’язок влади, а не батьків!

Під час онлайн наради з головами РДА, мерами, головами ОТГ, керівниками органів управління освітою та директорами шкіл 28 серпня, голова облдержадміністрації Сергій Борзов повідомив, що держава для забезпечення якісної та доступної загальної середньої освіти цьогоріч надала Вінницькій області субвенцію на загальну суму 236 мільйонів гривень. Він також проінформував, що забезпечення всього необхідного для дотримання карантинних вимог є обов'язком структур, які утримують школу.

Після зібрання Сергій Борзов на сторінці в «Фейсбук» опублікував допис, в якому назвав всі зауваження по освітніх закладах області в кожному району і нагадав посадовцям, що до 1 вересня залишилось три дні.


«Стосовно 1 вересня. Чи купують батьки маски і дезінфектори?

Відповідаю: забезпечення всього необхідного для дотримання карантинних вимог, а це дезінфектори, паперові рушники тощо є обов'язком структур, які утримують школу. У містах обласного значення та ОТГ, які перебрали на себе управління освітою - це завдання місцевих рад, а у всіх інших населених пунктах - відділів освіти районних державних адміністрацій.

Наголошую - це не обов'язок батьків!

Дотримання карантинних вимог та безпека навчального процесу - завдання влади, а не батьків. Про це мене постійно питають на зустрічах, пишуть у месендежері батьки, що з них вимагають маски і дезінфектори.

Окремо про маски. Маски, захисні щитки технічним працівникам, працівникам харчоблоків - забезпечує влада. Маски дітям - батьки.

Стосовно ситуації в області. Маса зауважень.

Станом на вчора – 27 вересня, спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області комісійно, з представниками органів освіти було перевірено готовність 746 закладів загальної середньої освіти. Порушення у 169 (23%) школах.

8 закладів не мають власних харчоблоків: приватний заклад «Амадея», приватна школа «ХАБ СКУЛ» м. Вінниця, Кузьминецька ЗОШ І-ІІ ст. Барського району, СЗШ с. Косаново Гайсинського району, СЗШ № 2,3, ЗНВК №9 та Іваньковецька філія ЗНВК №9 Козятинського району.

Харчоблоки 20 шкіл в недостатній кількості забезпечені холодильним обладнанням у Барському, Вінницькому, Гайсинському, Жмеринському, Могилів-Подільському, Мурованокуриловецькому, Піщанському та Погребищенському районах. 25 шкіл недостатньо забезпечені столовим та кухонним посудом у м. Вінниця, Вінницькому, Козятинському, Могилів Подільському, Мурованокуриловецькому, Піщанському районах.

Недостатньо забезпечені, на час перевірки, засобами індивідуального захисту працівники харчоблоків у Хмільницькому та Оратівському районах.

Лише 427 (57%) шкіл мають власні медичні пункти, а 134 школами укладені угоди з лікувально-профілактичними установами на обслуговування медичними працівниками.

Залишається не вирішеним питання медичного обслуговування школярів в 185 школах Гайсинського, Жмеринського, Козятинського, Крижопільського, Літинського, Оратівського, Піщанського, Погребищенського, Томашпільського, Хмільницького районів.

Не підготовлені ізолятори для тимчасового перебування осіб з підозрою на захворювання короновірусною хворобою у 51 школі, з них у Хмільницькому районі-23, Жмеринському-16, Тростянецькому і Погребищенському по 4, Могилів Подільському районі-3, Томашпільському-2, Немирівському, Барському та м. Вінниця (приватна школа «ХАБ СКУЛ») по 1.

У 7 школах Теплицького району, враховуючи їх безпосередню близькість до лікувального закладу, укладені угоди з ФАПами на оренду приміщень під ізолятор.

У 32 закладах освіти Хмільницького району, 14 - Крижопільського та 13-Піщанського районів не розроблено алгоритм дій на випадок надзвичайної ситуації, пов’язаної з реєстрацією випадків захворювання на COVID-19.

Не обладнані на входах до закладу місця для обробки рук антисептиками в 32 школах Хмільницького району, 7- Піщанського, по 1 в Оратівському та Немирівському районах.

Не проведено відповідна розмітка для розділення потоків учнів в 32 школах Хмільницького району, 10 – Погребищенського і 2- Томашпільського.

Не створено достатній запас засобів індивідуального захисту , в т.ч. захисних щитків для працівників, в 32 школах Хмільницького району, 9 школах Томашпільського, а в Оратівському та Погребищенському районах їх вкрай недостатньо.

Відсутній достатній запас антисептиків для дезінфекції рук та рідкого мила з паперовими рушниками у 32 школах Хмільницького району. В зазначених школах не обладнані і місця для збору використаних засобів індивідуального захисту.

Не укладені угоди на вивіз та утилізацію твердих побутових відходів в 19 школах Ямпільського, 16-Погребищенського і Жмеринського районах, 15- Крижопільського, 12- Могилів Подільського та 8- Іллінецького районів.

Практично не забезпечені безконтактними термометрами(пірометрами) заклади освіти Оратівського, Погребищенського, Томашпільського районів.

До першого вересня залишилось три дні….», - зазначено в публікації.

Вінниця.info