16 листоп. 2020 18:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

93

0

Борзов роз’яснив про кисень в медзакладах і повідомив, що на Вінниччині додатково 5 лікарень прийматимуть пацієнтів з COVID-19

Борзов роз’яснив про кисень в медзакладах і повідомив, що на Вінниччині додатково 5 лікарень прийматимуть пацієнтів з COVID-19

До 23 лікарень, додатково ще 5 районних працюватимуть за «ковідними» пакетами


Борзов роз’яснив про кисень в медзакладах і повідомив, що на Вінниччині додатково 5 лікарень прийматимуть пацієнтів з COVID-19

Голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов роз’яснив, чому лікарні вкрай необхідно забезпечити киснем, скільки кисню потрібно для одного пацієнта та скільки людей в області на кисневій терапії. Також повідомив, що до 23 лікарень, додатково ще 5 районних працюватимуть за «ковідними» пакетами.

«Людина без повітря може прожити від 3 до 5 хвилин: через легені отримує кисень. Без кисню не відбувається жоден обмінний процес в організмі. При коронавірусі починає розвиватися двостороння пневмонія: альвеоли наповнюються рідиною і перестають брати участь в газообміні. В результаті – легені постачають менше кисню в кров… Ось тоді для пацієнтів з важкою формою COVID-19 своєчасне підключення до апарату штучної вентиляції легенів (ШВЛ) - це часто питання життя і смерті.

Два балони – на добу. Стільки кисню йде на одного важкого хворого – 12 кубів. Тому лікарні без кисневих точок для інфікованих - це просто «готелі». Це мають зрозуміти усі. І ще мають почути, скільки зробленою владою», - зазначено в дописі на сторінці голови ОДА в Facebook.

За словами Сергія Борзова, у Вінницьких області всього ліжковий фонд - 9075. З переліку під «ковід» виключають спеціалізовані ліжка для онкохворих, дитячі, пологові та психіатричні.

«Зважаючи на рівень захворюваності вінничан і динаміку, область має розгорнути 3507 «ковід-ліжка». 80% з них мають бути підключені до кисню. На сьогодні 1072 – забезпечені киснем централізовано (107 - концентратором).Що це значить? На 53% сьогодні вінницькі ковідні лікарні забезпечені киснем. Ми в першій десятці в Україні.

13,7 мільйонів у жовтні держава виділила на область - саме на кисень. Освоєно більше половини коштів. Гроші йдуть на закупівлю кисневих рамп, балонів та проведення мережі під кисень. Це нам дозволить забезпечити киснем ще 764 ліжка. Очікуємо додатково 38 мільйонів – минулого тижня це вже затверджено на засіданні уряду. Сьогодні на бюджетній комісії має погодити Верховна Рада. Ці кошти теж підуть на подальше розгортання ліжок та забезпечення киснем», - повідомив Сергій Борзов.

За словами голови Вінницької ОДА, «ковідними» стануть ще п’ять районних лікарень - Тиврів, Іллінці, Погребище, Теплик та Томашпіль.

«Сьогодні «ковідні» пакети мають 23 лікарні в області. Забронювали 200 мобільних концентраторів на 10 л. Окрім того, з бюджету області виділили 3,4 млн. грн. на закупівлю 73 таких концентраторів для обласних медзакладів. У випадку нестачі кисню в районних лікарнях, то їх завжди зможемо оперативно передати.

Але й інше питання: де взяти кисень? Він у дефіциті.

Шукаємо концентратори високої продуктивності, які самі виробляють кисень. Вони необхідні для лікарень, де розгорнуто найбільше «ковідних» ліжок. Тут є два питання: у можливості їх поставки до кінця року і чи є в наявності? В Україні їх немає.

Сьогодні заправити 1 балон коштує 380 грн, а сам балон виріс в ціні до 4000 грн. Та є інша щоденна статистика. 521 людина сьогодні на кисні. Це не десь далеко – це вінничани. З них 44 постійно потребують кисню…

Сподіваюсь, що зможемо контролювати ситуацію. Ліжок в лікарнях вистачає.

Пік захворюваності в області чекають у лютому. Принаймні, такими є розрахунки Національної служби здоров’я України.

Велике прохання: зберігайте дистанцію, не забувайте про маски у громадських місцях!», - зазначив Сергій Борзов.

Як відомо, очільник області теж захворів на COVID-19, «ковідну» пневмонію підтвердила комп’ютерна томографія. Зараз він на лікарняному.

Станом на ранок 16 листопада, у Вінницькій області виявили 104 нових випадки захворювання на коронавірус. Летальних випадків не зареєстровано. За добу захворіли 8 медичних працівників. Найбільше нових випадків захворювання виявлено у м.Вінниці (34), найменше – у Бершадському, Могилів-Подільському, Немирівському і Тиврівському районах – по одному.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото з сторінки Сергія Борзова