2 груд. 2020 12:02

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Інтерв'ю
0

116

0

Борзов розповів про облдержадміністрацію, вінницьку політику і що буде з районами

Борзов розповів про облдержадміністрацію, вінницьку політику і що буде з районами

Про найгарячіші теми в місцевій політиці, розклади у владі після виборів 25 жовтня, обласній медицині


Борзов розповів про облдержадміністрацію, вінницьку політику і що буде з районами

Сергій Борзов через коронавірус вимушено пропустив 2 перші сесії Вінницької обласної та міської рад… На першій він мав бути як представник президента у області. А на другій – отримати посвідчення депутата міської ради. Відразу після одужання голова облдержадміністрації прокоментував «33-му каналу» найгарячіші теми в місцевій політиці, розклади у владі після виборів 25 жовтня, обласній медицині та своєму особистому житті.

- Сергій Сергійович, як довго ще працюватиме облдержадміністрація та чи будуть продовжені після 1 січня ваші повноваження як голови ОДА?

– Обласна державна адміністрація як працювала, так і працюватиме. Немає жодних підстав говорити про припинення діяльності державних адмі­ністрацій. Так, очікується певна зміна розподілу повноважень між ОДА і облрадами на користь останніх. Але це відбудеться виключно після прийняття нових редакцій Законів «Про місцеве самоврядування» та «Про місцеві державні адміністрації». Наразі ці документи проходять етап обговорення за участі парламентарів та про­філь­них експертів. Лише потім будуть винесені на затвердження парламентом. Тому, однозначно, і до кінця року, і з першого січня обласна державна адміністрація і я як керівник ОДА будемо працювати у повноцінному форматі.

– Що буде із райдержадміністраціями, бо із 27 має залишитися лише 6? Хто ці щасливчики, що їх очолять?

– Справді, відповідно до рішення Верховної Ради «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року в області утворено шість районів – Вінницький, Гайсинський, Жмеринський, Могилів-Подільський, Тульчинський та Хмільницький. Переформатування районів стосується як районних рад, так і районних державних адміністрацій. Всі ці питання детально описані в законі №3651-Д, який знаходиться на підписі у президента.

Якщо коротко: і районні ради, і районні державні адміністрації будуть діяти надалі в адміністративних центрах шести нових районів, і стануть правонаступниками старих районних рад і районних державних адміністрацій, розташованих в населених пунктах, які втратили статус адміністративного центру району. Нас чекає перехідний етап – передача як функцій з управління базовими послугами, так і об’єктів комунального майна районів у громади за місцем їх розташування. Процес передачі районного майна в громади заплановано завершити до 1 липня 2021 року. Протягом перехідного періоду будемо системно скорочувати штат відповідних районних державних адміністрацій залежно від того, як вони будуть виконувати передачу функцій з управління та майна в громади. Очолюватимуть РДА в адміністративних центрах нових районів діючі керівники відповідних РДА, адже ці РДА продовжать свою роботу, просто територія їх діяльності значно розшириться.

Питань з реорганізації багато. Уявіть об’єм інформації, документів і завдань, які необхідно опрацювати для передачі управління послугами і майна в громади. Неможливо миттєво ліквідувати всі колишні РДА, розташовані в 27 районах області – це буде щонайменше безвідповідально щодо громад. Адже їм доведеться постійно і системно співпрацювати як з районними державними адміністраціями, так і з районними радами на цьому етапі. І якщо вони для вирішення всіх питань будуть їздити до нових райцентрів – це буде неефективно. Адже багато майнових та юридичних питань неможливо вирішити дистанційно. А діяти треба максимально оперативно. Як варіант, розглядаємо можливість створення в адмінцентрах ліквідованих районів відокремлених підрозділів нових РДА. Але підкреслю – це суто управлінське рішення виключно перехідного періоду.

– Для чого нині йдуть очолювати райдержадміністрацію, зокрема голова Калинівського району, якого скоро не буде? Для запису в трудовій?

– Повторюсь, питання реорганізації РДА прописані в законопроєкті 3651-Д. Він ще не підписаний, тому Калинівська РДА продовжує працювати. Як тільки закон вступить в дію, почнеться реорганізація, Калинівська РДА буде ліквідована шляхом реорганізації і приєднання до Хмільницької РДА. І тоді ми будемо вирішувати всі питання працевлаштування відповідних спеціалістів і керівників. Повірте, керувати будуть найкращі – є з кого вибирати.

– Ваші враження від першої сесії обласної ради? Як ви розцінюєте вчинок Коровія та яку позицію займе фракція «Слуг» у цій раді?

– Враження від сесії… Інтриги для мене не було.

А Валерій Вікторович знає більше, тому краще його запитати. Піти після «перемоги» – досить сміливий політичний крок. Інше питання: крок куди? Але показовим є інше – немає монолітності в тій команді. А це лише перша сесія…

Щодо позиції «Слуги народу» в облраді, то, думаю, краще запитати депутатів облради. Точно працюватимемо заради вінничан.

– Ви скоротили штат апарату ОДА і тут же обласна рада, за інформацією Гижка, його збільшила на 40 осіб… Це перетікання чиновників із одного кабінету в інший? Чи щось інше?

– Перетікання? Це ви про Коровія? Чи перетікання – це звільнений з ОДА Івасюк (скорочена посада заступника), а призначений заступником голови облради? Послухайте, раніше було два заступники облради, а тепер чотири, тому «перетікають» по кабінетах. Не виключаю, що когось просто треба працевлаштувати.

До речі, я спеціально поцікавився щодо кількісті заступників в інших облрадах. Приміром, у Харківській, Львівській, Запорізькій, Дніпропетровській, Одеській областях, де виборців більше, ніж у нас, але там по два заступники. Чотири – тільки у Вінницькій облраді. Досить недешеве ноу-хау, бо це не просто кабінети, це ще додатковий штат помічників, службове авто і, відповідно, всі фінансові витрати.

До речі, в понеділок на сайті облради оприлюднено проєкт рішення щодо оплати праці керівництва. Так от, депутат від «Слуги народу» Євген Шаповалов порівняв: у скільки обійдеться утримання керівництва та скільки можна купити кисневих концентраторів, якщо не платити щомісячні премії та надбавки.

Математика така: загальні витрати на керівництво облради на рік – близько 3,1 млн грн. Без премій і надбавок – 828 тисяч. Тобто різниця – 2, 3 мільйона. Ціна кисневого концентратора на 5 літрів – 40 тис. грн., на 10 л – 50 тисяч.

До речі, за нову структуру та штатну чисельність – 95 працівників в апараті та 4 заступники голови – «Слуги народу» не підтримали.

Наступного тижня, 11 грудня, на другій сесії подивимось, хто із депутатів підтримає премії керівництву облради, а хто – купівлю концентраторів.

– Якщо Коровій – не голова бюджетної комісії, заступник голови комісії – Наталя Заболотна. То чи може вона, як і ваш перший заступник, стати головою?

– Може. Але час покаже.

– Коли в обласній раді буде свій виконком та управління із департаментами, чи буде своєрідне двовладдя по області?

– Закон про виконкоми не прийнятий.

– Ви справді будете депутатом міської ради у Вінниці? Це унікальний випадок в історії Вінниці та України?

– Так, я – депутат міської ради від «Слуги народу», йшов першим номером. У чому унікальність?

– Для чого вам мандат депутата міської ради, і чи переїдете ви назад до Києва після закінчення повноважень голови ВінОДА? Як сприймаєте чутки про своє звільнення за не найкращий результат партії президента на осінніх виборах?

– Давайте говорити відверто: у мене був мінімум часу, аби змінити політичну ситуацію. Вінницький результат – оптимальний із того, що «Слуга народу» могла взяти. Інше питання, що рейтинг президента Зеленського через губернатора Скальського нівелювався. Бо він грав не на команду президента, а на «Стратегію Гройсмана» – у ту партійну «скарбничку» йшли бали.

Власне, ситуація із Коровієм показує, що там не все однозначно: «А наши ли наши»?

Чи повернусь я у Київ? Ну, не можу цього прогнозувати чи виключати. Але тут ще достатньо роботи. І питання сьогодні не в політиці: Ковід змушує усіх працювати в турборежимі.

– Ваше ставлення до карантину вихідного дня і коронавірусу після перенесеної хвороби?

– Регулярно беру участь у селекторних нарадах з Офісом президента; онлайн-засідання уряду – ОДА теж бере участь, то цифри говорять про зменшення інфікованих після карантину «вихідного дня». Чекаємо рішення з Києва. Локдауна не оминути.

Звісно, це удар по економіці. Сам свого часу працював у ресторанному бізнесі, розумію всю цю «кухню». А тепер я бачу ще й іншу картину – реальний стан медицини в області.

– На якій стадії розслідування справи про найбільший хабар голові обласної державної адміністрації?

– Слідство триває – НАБУ розслідує.

– Вдома на Новий рік будете ставити ялинку, бо головну красуню Вінниці цієї зими скасували?

– Звичайно! Це вже традиція, яку не змінити. Новорічний настрій має бути у кожному домі. Ялинка особливо потрібна нашим дітям – вона чекають чуда. А ми, дорослі, маємо здійснювати їхні мрії. Хоча б можливі.