15 верес. 2018 10:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

323

0

Боєць з Вінниччини не може отримати посвідчення УБД через помилку у прізвищі та імені

Боєць з Вінниччини не може отримати посвідчення УБД через помилку у прізвищі та імені

Що слід робити у разі виникнення проблем при оформлені посвідчення учасника бойових дій 


Боєць з Вінниччини не може отримати посвідчення УБД через помилку у прізвищі та імені

48-річний Владислав Асфандіяров з райцентру Томашпіль на Вінниччині, скаржиться, що не може оформити посвідчення учасника бойових дій. Рік прослужив головним сержантом взводу у зоні військового конфлікту участині А-4210, 18-му окремому мотопіхотному батальйоні «Одеса», 28-ї бригади. По завершенню контракту виникли проблеми з документами. Через це не має змоги оформити пільги та землю.

Редакція Вінниця.infoспробувала з’ясувати, чи можуть військові вирішити таку проблему і як.

«Так зрозумів, що у командування моєї частини не було ні часу, ні бажання на оформлення моїх документів. Я планую поновлюватися на контракт. То мені запропонували починав складати документи вже за новою назвою, бо зараз не АТО, а ООС. Та яке там? Це треба чекати ще скільки часу! А я б вже зараз вирішував якісь питання. З дровами, вугіллям на опалення у зимовий період. З оформленням землі. У мене троє дітей. Тому я забрав всі папери та вирішив оформлювати їх у військкоматі по місту проживання. А там звернули увагу, що моє ім’я та прізвище вписане у військові документи при зарахуванні на контракт та звільненні, не співпадають з паспортними даними та військовим квитком. Там інші літери. В імені замість Владислав записано «ВладІслав». У прізвищі Асфандіяров замість «І» – літера «И». Військкомат зв’язувався з моєю частиною, але нічого від того не змінилося. Вирішив продовжити службу. Найближчим часом повертаюсь у зону ООС. Правда, вже у складі іншої бригади», - розповів Вінниця.info Владислав.

Редакція зв’язалася з представниками військкомату з Вінниччини. Там зауважили, що в їх установі всі керівні документи виключають будь-якої помилки, адже бувають навіть однофамільці з однаковими іменами та по-батькові. Тому важлива кожна деталь. Владиславу спочатку необхідно з’ясувати питання із своєю частиною. А загалом, підписуючи документи, бійцям радять уважно перечитувати всі дані про себе. Аби знати точну послідовність оформлення посвідчення УБД, читати 200-й наказ Міністерства Оборони України.

Поки журналісти спілкувалися з військкоматом, Владислав звернувся за консультацією до юристів.

«Слід зазначити, що для виправлення помилки у документах існують два шляхи. Перший - військовий повинен звернутись до частини, яка видала відповідні документи з проханням виправити помилки. Однак, у даному випадку це практично неможливо, оскільки спеціалісти часто змінюються і ніхто не хоче відповідати за дії попередніх фахівців. Другий шлях – довший, але ефективніший. Якщо військова частина не може виправити помилку, боєць має право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності йому документів, які підтверджують його участь у бойових діях. Далі з рішенням суду та документами слід звернутись до Комісії з надання статусу учасника бойових дій, щоб йому видали нове посвідчення. В заяві необхідно вказати, що документи видані з помилкою, але судом ця помилка підтверджена», - пояснив Володимир Плетенко, юрист ГО «Правозахисна група «СІЧ».

Боєць з Вінниччини не може отримати посвідчення УБД через помилку у прізвищі та імені

Редакція Вінниця.info також звернулася до адвоката , який свою юридичну діяльність розпочав після повернення із зони АТО. Він також радить Владиславу спочатку звернутися саме до військової частини, де служив.

«Обов’язок частини виправити помилку та виготовити посвідчення УБД. Це підготовка повного набору документів відносно контрактного військовослужбовця, який проходив службу у зоні бойових дій. Цей пакет документів повинні відправити до Штабу Збройних Сил України, а там створена комісія, яка вирішує, чи відповідає перелік документів повноті та дійсності. Після цього комісія приймає рішення про видачу посвідчення УБД. На це все передбачений термін від 3 до 9 місяців від моменту перебування бійця у зоні бойових дій. Тому варто ще раз звернутися до військової частини. У письмовій формі офіційним листом. Якщо дадутьвідповідь з відмовою,тоді звертатися до суду», - зауважив військовий адвокат Валерій Дощанський. 

Боєць з Вінниччини не може отримати посвідчення УБД через помилку у прізвищі та імені - фото 2

У випадку, якщо бійцю доводиться вирішувати питання у судовому форматі, діяти слід за таким принципом.

«У разі звернення учасника бойових дій з позовом подібної категорії, позивач звільняється від сплати судового мита чи збору.У будь-якому випадку буде рішення на користь бійця. Але про відшкодування втрат за невикористані пільги, якими б вже могла користуватися родина бійця, навряд хтось зможе вирішити питання. На компенсацію втрат ніхто задню включити не зможе. Закон у цьому випадку не працює назад. Теоретично, можна примусити всі соціальні служби, установи по подачі: газу, електрики. На кожну потрібно оформлювати конкретне рішення до суду про перерахунок наданих послуг, але це вже буде дуже довго і затягнуто», - продовжив Дощанський.

Дощанський також припускає, у бійця відбувся конфлікт у військовій частині. Через це і винили проблеми з оформленням посвідчення.

«Можливо, між бійцем з командуванням відбувся конфлікт. Та мене цікавить, чому боєць одразу не звернувся з’ясувати обставини на «гарячу» лінію Міністерства Оборони України? Це відома практика, якою успішно користуються сотні військових. Якщо це не єдиний випадок у цій частині, то можливо хтось недобросовісно виконує свої обов’язки. Це необхідно перевірити», - констатує адвокат.

Наразі Владислав Асфандіяровроздумує, яким чином буде вирішувати свою проблему.

Боєць з Вінниччини не може отримати посвідчення УБД через помилку у прізвищі та імені - фото 3

Вінниця.info