3 жовт. 2019 16:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

117

0

Бої з «корніловцями», техніка, кіно та мода початку ХХ століття. Програма фестивалю «Вінниця столиця УНР»

Бої з «корніловцями», техніка, кіно та мода початку ХХ століття. Програма фестивалю «Вінниця столиця УНР»

Сто років тому Вінниця була столицею УНР


Бої з «корніловцями», техніка, кіно та мода початку ХХ століття. Програма фестивалю «Вінниця столиця УНР»

Сто років тому Вінниця була столицею УНР. До пам’ятної дати, 10, 11, 12 та 14 жовтня у місті проведуть фестиваль військово-історичної реконструкції. Це буде наймасовіший історичний захід, під час якого покажуть моделі техніки, кінострічку про Петлюру, відтворять бій за участі майже 200 реконструкторів зі всієї України та навіть обговорять моду початку ХХ століття в будівлі міської Думи, яка зазвичай закрита для містян. «Показати, що було, аби Україна не повторювала помилок історії» - місія, яку ставлять перед собою реконструктори.

Як проходитиме фестиваль, 3 жовтня розповіли організатори.

«Фестиваль матиме декілька складових: військову складову, і чи не вперше - розгорнуту освітню складову. Він триватиме чотири дні. Відштовхуємось від Дня захисника України, багатовікового свята, пов’язаного з релігійним - днем Покрови Пресвятої Богородиці. В четвер відкриваємо виставку техніки першої чверті ХХ століття в музеї моделей транспорту. Там же буде публічна лекція про «Панцирну міць доби Української революції». Ввечері на екрани кінотеатру «Родина» вийде довгоочікуваний, і два роки тому анонсований художній фільм, режисера вінничанина Валерія Шалиги. Це фільм «Таємна операція», який мав робочу назву «Замах на Петлюру». Безкоштовні покази відбудуться 12 і 14 жовтня», - розповів керівник КП Центр історії Вінниці Олександр Федоришен.

Цьогорічний фестиваль організатори присвячують Олександру Марківу, який неодноразово був учасником реконструкцій, але цього року загинув в російській війні.

«Складовою таких фестивалів є не лише розважальний блок, а й змістовий. Потрібно розуміти що відбувається», - зазначив О. Федоришин.

Бої з «корніловцями», техніка, кіно та мода початку ХХ століття. Програма фестивалю «Вінниця столиця УНР»

Голова ГО «Жива історія», реконструктор Віталій Головенько розповів, як відтворять бій в Центральному парку.

«Участь в бою братимуть «корніловські війська», сили Юго-Востока России. Цьогорічна реконструкція, сам бій, буде в деякій мірі проджовженням минулорічного фестивалю. Ми відтворювали події, які відбулись неподалік Умані, а це буде про події, коли війська впритул перейшли до Вінниці. Так званий «чотирикутник смерті», коли під Вінницею були радянські війська, «бєлые» і так далі…

Очікуємо майже 200 учасників. Учасники зі всієї України. Для нас, реконструкторів, немає тимчасово-окупованих територій. Всі будуть. Цей захід - найбільший в Україні. Більш масштабного заходу з цього приводу немає.

Часто питають, для чого ми це все показуємо? Те, що відбувається зараз – це відлуння того, що відбувалось 100 років тому. Це якісь не вивчені уроки, які випливають зараз. Військово-історична реконструкція це один зі способів провести «щеплення», щоб показати, що треба активізуватись і боротись з хворобою», - говорить Віталій Головенько.

Бої з «корніловцями», техніка, кіно та мода початку ХХ століття. Програма фестивалю «Вінниця столиця УНР» - фото 2

Цього року для відвідувачів буде відкрита Біла зала міської Думи, де відбуватиметься лекція «Відбиток світової війни у жіночій моді».

«Ми поговоримо про роль жінки у суспільстві. Окрім лекції, тут буде і чаювання – це буде такий собі світський захід. Вимогою долучитися до цього заходу буде дрес-код. Одяг має бути вінтажний і максимально наближений до 1910-1920 років. Потрапити можна буде тільки за попередньою реєстрацією. Слідкуйте за анонсом на сторінці Центру історії Вінниці у Фейсбуці», - зазначила співзасновниця Вінницького товариства любителів вінтажу Юлія Фіор.

Бої з «корніловцями», техніка, кіно та мода початку ХХ століття. Програма фестивалю «Вінниця столиця УНР» - фото 3

Програма фестивалю військово-історичної реконструкції

10 жовтня (четвер)

13:15 - 13:30 година: Відкриття виставки моделей техніки першої чверті ХХ століття (Вінницький музей моделей транспорту)

13:30 - 14:30 година: Лекція «Панцирна міць Української революції» (Вінницький музей моделей транспорту)

17:30 - 20:30 година: Презентація кінофільму «Таємна операція», робоча назва фільму В. Шалиги – «Замах на Петлюру» (Кінотеатр «Родина»)

11 жовтня (п’ятниця)

12:30-13:00 годині: Презентація картини А. Орльонова «Звільнення Вінниці. 1919 рік» (Хол Вінницької міської ради)

13:00-14:00 година: Презентація книги «Біографічний словник УНР. Вінниця» за участі упорядниці Т. Кароєвої (Хол Вінницької міської ради)

16:30-18:00 година: Презентація книг «Андрій Лівицький. Листування (1919–1953 роки)» та «Горе переможеним» спільно з Українським інститутом національної пам’яті та Галузевим державним архівом СБ України (бібліотека ім. К.А. Тімірязєва)

17:30-19:00 година: Лекція «Бунтарі велосипедисти» (Креативний простір «Артинов»)

12 жовтня (субота)

10:00-14:00 година: Виставка історичної техніки з панцерником «Петлюра» та іншою технікою початку ХХ століття (Майдан Незалежності)

10:00-18:00 година: Виставка сучасної військової техніки за участі підполковника А. Гаспаряна (Площа Стуса)

10:00-14:00 година: Екскурсійна прогулянка «Столичний трамвай» (Середмістя)

12:30-14:00 година: Лекція «Відбиток Першої світової війни у жіночій моді» (Біла зала Міської Думи)

13:00-13:45 година: Концерт гурту «Чорноморці» «Чоловіча пісенна традиція Кубані» (Майдан Незалежності, біля фонтану «мушля»)

14:00-15:00 година: Урочиста хода Захисників України (вулиця Соборна)

15:00-16:30 година: Відтворення бою Армії УНР проти військ червоної та білої Росії (Центральний парк культури і відпочинку)

17:00-18:00 година: Майстер-клас з ретро-танців (Майдан Незалежності, біля фонтану «мушля»)

18:00-20:00 година: Показ фільму «Таємна операція» (Кінотеатр «Родина»)

14 жовтня (понеділок)

18:00-20:00 година: Показ фільму «Таємна операція» (Кінотеатр «Родина»)

Вiнниця.info

title