20 листоп. 2021 10:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

412

0

«Будинок під знос, і моє життя під знос»: під вінницькою недобудовою по Гонти зібрались люди. Фото і відео

«Будинок під знос, і моє життя під знос»: під вінницькою недобудовою по Гонти зібрались люди. Фото і відео

Прокуратура Вінниччини вперше запроваджує практику зобов’язання через суд забудовника знести незаконно зведену багатоповерхівку


«Будинок під знос, і моє життя під знос»: під вінницькою недобудовою по Гонти зібрались люди. Фото і відео

Реальне житло, яке по суті - химерне. Так можна схарактеризувати багатоповерхівку, що нещодавно з’явилась по вулиці Гонти у Вінниці. Місцеві вже звикли, останні десятиліття вздовж берега Південного Бугу, тут вибудували та продовжують зводити елітні приватні садиби, які у кілька рядів розтягнулися практично до пляжу «Хімік». На два, чи три поверхи, максимум, для кількох родин. А тут на цілих п’ять та з розрахунком на 68 квартир. Саме у них ще рік тому мріяли жити люди. А тепер бідкаються. Бо залишилися і без житла, і без грошей, які вже встигли за нього виплатити. Про те, чому так трапилося та як охочим стати вкладниками у майбутнє житло та уникнути будівельної прірви, розбиралась Вінниця.info.

«Будинок під знос, і моє життя під знос»: під вінницькою недобудовою по Гонти зібрались люди. Фото і відео

Ранок 19 листопада, вулиця Гонти у Вінниці. На вулиці дощить, але це не стає на заваді спілкуванню двом десяткам людей під недобудовою. Всі вони вкладники ось цього приміщення, яке мають демонтувати. 8 листопада прокуратура Вінниччини повідомила про те, що вперше запроваджує практику зобов’язання через суд забудовника знести незаконно зведену багатоповерхівку.

«Будинок під знос, і моє життя під знос»: під вінницькою недобудовою по Гонти зібрались люди. Фото і відео  - фото 2

«Фізична особа здійснила незаконне будівництво багатоповерхового багатоквартирного будинку на території, де дозволяється лише малоповерхова садибна забудова. Забудовник почав зведення об’єкта всупереч вимогам містобудівної документації (Генерального плану міста) та з порушенням будівельних норм і правил», - так прокоментували на офіційному сайті Вінницької обласної прокуратури.

Нагадаємо, ще у квітні цього року, під одним з вінницьких судів провели акцію та вимагали знести п’ятиповерхівку на 68 апартаментів.

«Будинок під знос, і моє життя під знос»: під вінницькою недобудовою по Гонти зібрались люди. Фото і відео  - фото 3

Ще до початку її зведення, забудовник через оголошення та рекламу пропонував усім охочим вкладати кошти у будівництво. А відтак, вартість майбутнього житла ставала набагато дешевше. Охочих знайшлося не менше 35 родин, які до сьогодні повністю, або практично, розрахувалися за квартири. Тепер бідкаються залишилися і без квартир, і без грошей. Забудовник з ними на зв'язок не виходить, чи поверне вкладення – не повідомляє.

«Будинок під знос, і моє життя під знос», - зітхає один з вкладників Сергій, прізвище називати не бажає.

Річ у тім, що на ґрунті скандалів навколо забудови, чоловік розлучився з дружиною, з якою і купували квартиру.

«Вклали приблизно 870 тисяч за двокімнатну квартиру. Ще до того, як тут залили фундамент. Коли помітив рекламу про початок будівництва, мені сподобалося саме місце. Берег річки, тут є де погуляти дитині. Забудовник повідомив, що тут буде великий майданчик на 50 соток за дозволом міської ради. Що всі комунікації тут будуть. І всі дозволи у нього є. А потім, як з’ясувалося, жодного документа він не мав. А сусіди скасували всі рішення міської ради, і ДАБК, взагалі, все, що можна було скасувати. Я так зрозумів, що міська рада громадських слухань не проводила. У будь-якому випадку, сусіди не були проінформовані. І, для них було дивно, що замість приватного будинку тут почали зводити багатоповерхівку», - пояснює Сергій.

«Будинок під знос, і моє життя під знос»: під вінницькою недобудовою по Гонти зібрались люди. Фото і відео  - фото 4

Аби спробувати хоч якось розв’язати питання, чоловік пропонує переговорити із мешканцями вулиці, знайти із ними порозуміння.

«Я думаю, що нам найкраще з усіма сусідами зустрітися, переговорити, врегулювати питання. Тепер шкодую, що до того моменту, як віддав гроші за квартиру, не поспілкувався з ними. Сподіваюся, що нас почують. Можна, до прикладу, силами наших вкладників доробити той обіцяний парк, що поруч та облаштувати асфальтований під’їзд. Це буде у будь-якому разі дешевше, аніж втратити квартиру взагалі», - зауважує.

Нагадаємо ще восени минулого року від цього будівництва на березі Південного Бугу почали облаштовувати новий парк та дитячий майданчик. Той і досі недобудований. Станом на червень цього року виглядав ось так.

«Будинок під знос, і моє життя під знос»: під вінницькою недобудовою по Гонти зібрались люди. Фото і відео  - фото 5

«Будинок під знос, і моє життя під знос»: під вінницькою недобудовою по Гонти зібрались люди. Фото і відео  - фото 6

А нині так.

«Будинок під знос, і моє життя під знос»: під вінницькою недобудовою по Гонти зібрались люди. Фото і відео  - фото 7

«На той момент, як ми марили майбутнім житлом, у такому мальовничому місці, ми взагалі ні про що не думали. Тільки договір перечитували. Вже з колишньою дружиною. Бо ж, планували тут разом жити. Але… розлучилися. На ґрунті проблем із цією забудовою, дійшло й до розлучання. Я купував квартиру для дитини. Але, будинок йде під знос. Виходить, дитині немає де жити. Тому, цей будинок під знос, і моє життя під знос. Тепер на власному досвіді відчув ті чутки, що 90% забудовників працюють по такій самій шахрайській схемі. Тому, раджу 10 разів поміркувати, перед тим, як віддавати свої гроші. Перевірити все, а ще краще, придбати вже готове житло. Переплатити, але вже бачити, що береш», - констатує Сергій.

Серед вкладників також присутня мати-одиначка Тетяна. Аби придбати тут двокімнатні апартаменти на другому поверсі, позичила у банку значну суму грошей. Нині боргує ще кілька десятків тисяч гривень. Каже, хотіла окреме житло від матері. Планувала квартиру залишити своїй дитині.

«Будинок під знос, і моє життя під знос»: під вінницькою недобудовою по Гонти зібрались люди. Фото і відео  - фото 8

«Про те, що тут планують зводити будинок, ми дізналися з повідомлення в Інтернеті. Спочатку все здавалося дуже добре. Тому і вклала гроші. Обіцяли, що закінчать будівництво через рік. Це був жовтень 2019 року. Спочатку роботи проводилися. Потім зупинилися на деякий час. З весни цього року відновилися і знову зупинилися. Що нам пояснювали? А нічого, забудовник на зв'язок перестав виходити. Принаймні, зі мною. Перший раз я його почула у липні, і він сказав, що все добре. Вже планує заводити комунікації. Та здасть наші квартири в експлуатацію. А після цього… знову тиша. Почала надходити інформація, що забудовник судиться за цей будинок. Бо це будівництво було незаконне. Коли ми вкладали кошти, ми про це не знали. Хоча нам показували документи та план будівництва. Був суд, прокуратура зобов’язала знести будинок. Але забудовник на суд не прийшов. Адже передав довідку, що хворий коронавірусом», - пояснює Тетяна Дубова.

Олег Зільберт – адвокат пайовиків. Каже, у всіх них є довідки про те, що виплатили повну суму за це житло згідно з договором із забудовником. Пояснює, люди права на житло не мають. Гроші платили кооперативу. А сам забудовник є власником цієї земельної ділянки.

«Спочатку пайовики звернулися з тим, що вони втратили довіру до забудовника. І на той момент було прийнято рішення про зобов’язання забудовника знести цю будівлю. Чому взагалі виникла суть демонтажу цього приміщення? Сусідка, яка живе поруч, їй не сподобалося, що без її згоди зводять багатоповерхівку. За її позовом зобов’язали Департамент архітектурно-будівельного контролю Вінницької міськради звернутися до суду. Порушення при будівництві дійсно були. Земельна ділянка була призначена під будівництво приватного будинку, а не під багатоквартирне приміщення. До цього були неодноразово надані приписи на усунення проблеми забудовнику, а він їх не виконав. Але, немає жодного висновку, що певні порушення не можна усунути», - коментує адвокат.

«Будинок під знос, і моє життя під знос»: під вінницькою недобудовою по Гонти зібрались люди. Фото і відео  - фото 9

Він також зауважує, договір, який склали його клієнти із забудовником, був розписаний не на користь вкладників.

«Договір був одразу складений досить хитро. У тому плані, що там прописано, що пайовик може вимагати повернення коштів, але тільки у тому випадку, коли зайде інший пайовик та внесе аналогічну суму. Цей пункт, на мою думку, суперечить законодавству. Тому, у судовому порядку може бути визнаним недійсним. А відтак, ми можемо позиватися про стягнення коштів. Також можна звертатися до поліції про відкриття кримінальної справи. Адже тут явні ознаки шахрайства», - зауважує Олег Зільберт.

Аби почути позицію та думку забудовника, разом з людьми тричі намагаємось зателефонувати до нього. Марно. Тому пайовики записують йому відео звернення.

На цей момент зовнішні ремонтні роботи приміщення практично готові. У якому стані будинок у середині, з’ясувати не вдалося. Територія будівлі огороджена, у деяких місцях велетенським зеленим парканом.

«Будинок під знос, і моє життя під знос»: під вінницькою недобудовою по Гонти зібрались люди. Фото і відео  - фото 10

Також територія під силовою охороною. Відомо лише те, що приміщення не проведенні комунікації.

«Будинок під знос, і моє життя під знос»: під вінницькою недобудовою по Гонти зібрались люди. Фото і відео  - фото 11

Поки вкладники в очікуванні, чи знесуть будинок, чи поверне забудовник їх гроші, редакція Вінниця.info поспілкувалась із фахівцем, який зауважив на тих деталях, на які першочергово необхідно звернути увагу під час своєї участі у вкладенні коштів у майбутню забудову.

Аби завчасно не впасти у будівельну прірву з проблемами, а обійти її, убезпечивши своє майбутнє, гроші та нерви, адвокат Сергій Кушнір радить роздивлятися не лише мальовничі краєвиди поряд із майбутнім житлом, а й уважно вивчати всі можливі документи перед підписанням договорів.

«У цьому випадку, будівництво багатоповерхівки розпочалося практично на березі річки. На місці вкладників, я б спочатку поцікавився та чимало дізнався про таке поняття, як Прибережні захисні смуги. Після цього б уважно ознайомився зі змістом цільового призначення земельної ділянки. Перевірив імідж забудовника та дозвільну документацію на будівництво. А також переглянув наявні рішення судів та виконавчі провадження по забудовнику. А ще розмір його статутного капіталу. І, найголовніше, перед тим, як підпишете договір, дайте його спочатку перечитати юристу, якому ви особисто довіряєте. Який немає жодного відношення до фірми забудовника», - зауважив адвокат Сергій Кушнір.

«Будинок під знос, і моє життя під знос»: під вінницькою недобудовою по Гонти зібрались люди. Фото і відео  - фото 12

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info

title